Maandag 29/11/2021

Voeding

Hoe goed werken deze diëten?

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Het paleodieet, Montignac en het soepdieet: iedereen lijkt zich tegenwoordig wel aan een van de vele dieethypes te wagen. Die beloven dan ook vaak een zeer snelle oplossing, maar kunnen ze die belofte ook waarmaken? En zijn ze wel zo goed voor onze gezondheid?

1. Het Atkinsdieet

De voedingsdriehoek volgens het Atkinsdieet. Beeld Atkins
De voedingsdriehoek volgens het Atkinsdieet.Beeld Atkins

Wat is het?

Houdt u van een ontbijt met spek en eieren, een steak gebakken in veel vet als lunch en romige kazen als avondmaal, dan klinkt het Atkinsdieet wellicht als een droom. De overconsumptie van eiwitten en vetten in dit dieet gaat ten koste van de koolhydraten. Brood, pasta, aardappelen, rijst, fruit, peulvruchten en suikers: ze zijn allemaal verboden. Vlees, vis en eieren mag u daarentegen naar hartenlust eten.

Het Atkinsdieet is het geesteskind van de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins, die tijdens de jaren 70 beweerde dat vet niet de schuldige was van de obesitasepidemie, maar wel koolhydraten.

Het Atkinsdieet bestaat uit vier fases. Tijdens de eerste fase, die twee weken duurt, eet u maximaal 20 gram koolhydraten per dag. Daarna worden beetje bij beetje weer koolhydraten in het voedingspatroon opgenomen. Wanneer het streefgewicht in zicht komt, wordt de hoeveelheid koolhydraten dagelijks met 10 gram aangevuld. De laatste fase duurt levenslang en legt een blijvende beperking van koolhydraten op.

Wat belooft het?

Gewicht verliezen doet u tijdens de eerste fase, nadien blijft u uw nieuwe gewicht behouden indien u het lage koolhydraatniveau aanhoudt.

Beroemde diëters

Rihanna, Kate Hudson en Renée Zellweger hebben zich geout als trouwe aanhangers van het Atkinsdieet.

Voedingswaarde

In een normaal voedingspatroon zijn koolhydraten de voornaamste energiebron. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan dat koolhydraten minstens 40 procent leveren van de hoeveelheid energie die we dagelijks nodig hebben. In het Atkinsdieet is dat maar vijf procent.

Het dieet bevat daarnaast te weinig vezels, ijzer, calcium, magnesium en vitaminen. Bovendien ligt de vetaanvoer boven de zestig procent (in plaats van veertig) en de eiwitaanvoer boven de twintig procent (in plaats van vijftien).

Voordelen

Het Atkinsdieet is doeltreffend om gewicht te verliezen. Wanneer het lichaam geen koolhydraten heeft die het kan omzetten in energie, zal het vetreserves beginnen te verbranden.

Nadelen

Die verloren kilo's komen er meestal snel weer bij wanneer u het dieet beëindigt. Bovendien brengt dit dieet heel wat lichamelijke ongemakken met zich mee: vermoeidheid, zwakheid, duizeligheid, slapeloosheid, misselijkheid, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Het oordeel van de specialist

Patrick Mullie, voedingsdeskundige aan de VUB: "Het is niet moeilijk om op deze manier gewicht te verliezen. Als er enkel vetten en eiwitten overblijven, ga je sowieso minder eten. Maar voor die paar kilo's minder betaal je wel een hoge prijs. Door al die verzadigde vetten kan je cholesterol verhogen en vergroot het risico op hart- en vaatziekten."

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK
Koolhydraten: de voornaamste bron van energie volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, verboden volgens Atkins, Montignac en het paleodieet. Beeld THINKSTOCK
Koolhydraten: de voornaamste bron van energie volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, verboden volgens Atkins, Montignac en het paleodieet.Beeld THINKSTOCK

2. Het paleodieet

Wat is het?

Het paleodieet bestaat uit voedingsbronnen waarvan aangenomen wordt dat onze voorvaderen ze aten tijdens het paleoliticum. Zijn toegelaten: fruit, groenten, eieren, vis, vlees, noten en zaden. Zijn verboden: bewerkt voedsel zoals brood, aardappelen, pasta, suikers, granen, peulvruchten, zuivel en alcohol.

Wat belooft het?

Door te eten zoals onze voorouders deden, zouden we niet alleen vermageren, maar ons ook gezonder, fitter en energieker voelen.

Beroemde diëters

Uma Thurman, Megan Fox en Eva LaRue eten zoals oermensen.

Voedingswaarde

Het paleodieet is, net als Atkins, een koolhydraatarm dieet. De energie komt hier vooral van dierlijke eiwitten.

Voordelen

Op zich is dit dieet een goede basis om gezond te eten: het zit boordevol groenten en is rijk aan vezels. Bewerkte producten met bewaarstoffen, suiker, zout en alcohol zijn verboden.

Nadelen

Ook hier worden koolhydraten gebannen. De grote vleesconsumptie verhoogt de opname van verzadigde vetten.

Het dieet biedt weinig variatie en is dus op langere termijn moeilijk vol te houden. Bovendien is het niet geschikt voor vegetariërs omdat er geen alternatieven zijn voor dierlijke eiwitten.

Het paleodieet beweert te beschermen tegen kanker. Toch moedigt het de consumptie van rood vlees aan en zijn granen uit den boze, wat in strijd is met alle richtlijnen rond kankerpreventie.

Het oordeel van de specialist
Patrick Mullie: "Ook hier ga je veel meer verzadigde vetten opnemen dan bij een gezond, evenwichtig voedingspatroon, met als gevolg een groter risico op hartziekten. Dit dieet is bovendien niet realistisch: je kan nooit zeven miljard mensen voeden met alleen vlees. Dan eten we hele dierentuinen leeg."

Het paleodieet zegt te beschermen tegen kanker, maar moedigt wel de consumptie van rood vlees aan. Beeld THINKSTOCK
Het paleodieet zegt te beschermen tegen kanker, maar moedigt wel de consumptie van rood vlees aan.Beeld THINKSTOCK
Dieetshakes bieden meestal voldoende vitaminen, maar amper koolhydraten. Beeld THINKSTOCK
Dieetshakes bieden meestal voldoende vitaminen, maar amper koolhydraten.Beeld THINKSTOCK

3. Laagenergetische dieetvoeding (VLCD)

Wat is het?

Een VLCD (Very Low Calorie Diet) komt in de vorm van shakes, repen of poeders die u oplost in water. Die kunnen één maaltijd per dag of alle maaltijden vervangen.

Wat belooft het?

Door het aantal calorieën drastisch in te perken zal u zeer snel gewicht verliezen, terwijl de shakes toch alle nodige voedingsstoffen verschaffen.

Voedingswaarde
De shakes of poeders bevatten 600 tot 800 kcal. Ze verschaffen vitaminen, mineralen, vetzuren en eiwitten.

Voordelen

Op deze manier kan u zeer snel gewicht verliezen, tot 2,5 kilo per week. Dat is soms nodig voor personen met morbide obesitas, maar enkel onder begeleiding van een arts.

Nadelen

Koolhydraten zijn vaak afwezig of beperkt, met vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en concentratieproblemen tot gevolg.

Het oordeel van de specialist

Patrick Mullie: "Dit wordt in de medische wereld soms toegepast om op korte termijn gewicht te verliezen, bijvoorbeeld voor een operatie. Maar op lange termijn is dit niet vol te houden, en is het toch zaak om gezond te leren eten."

4. Het 5:2-dieet

Wat is het?

Het 5:2-dieet schrijft voor dat u twee dagen per week vast en de rest van de week 'normaal' eet volgens een Mediterraan voedingspatroon.

Wat belooft het?

Behalve gewichtsverlies, belooft dit dieet een langere levensduur, betere hersenfunctie en bescherming tegen dementie.

Beroemde diëters

Jennifer Lopez, Miranda Kerr en Benedict Cumberbatch zeggen hun slanke lijn te danken te hebben aan het 5:2-dieet.

Voedingswaarde

Tijdens de twee dieetdagen - die geen twee opeenvolgende dagen mogen zijn - is het de bedoeling dat u 75 procent minder calorieën inneemt. Voor de rest kiest u vrij wat en hoeveel u eet.

Voordelen

Kleine studies hebben uitgewezen dat het dieet leidt tot een verminderde calorie-inname, ook tijdens de vijf dagen waarop niet gedieet moet worden. Dit dieet is makkelijker dan andere vol te houden.

Nadelen

Grote studies die de gevolgen van het 5:2-dieet op langere termijn bestuderen, zijn nog niet uitgevoerd. Diëters getuigen wel van slaapproblemen, slechte adem, prikkelbaarheid, angstgevoelens en dehydratatie.

Het oordeel van de specialist

Patrick Mullie: "Er is op zich weinig op tegen om een paar sobere dagen per week in te lassen. Dat doet elke mens sowieso: tijdens de week eten we meestal minder dan tijdens het weekend. Het principe is dus niet slecht, maar gevaarlijk wordt het wanneer je dit extreem gaat doen en twee dagen scheel van de honger ziet en je dan vijf dagen gaat volproppen. Dan loop je het risico op boulimie."

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

5. Weight Watchers

Wat is het?

Weight Watchers werd in de jaren 60 opgericht door Jean Nidetch. Het principe is vooral gebaseerd op wekelijkse bijeenkomsten voor psychologische steun.

Het dieet zelf is caloriearm maar verbiedt geen enkel voedingsproduct. In de plaats van calorieën telt u hier punten: u krijgt een puntenbudget op basis van grootte, gewicht, leeftijd en geslacht, en dat kan u vervolgens opgebruiken volgens bepaalde aanbevelingen. Zo moet u dagelijks minstens 200 gram fruit eten, 300 gram groenten, bij minstens twee maaltijden koolhydraten eten, ... Daarnaast moet u minstens dertig minuten per dag bewegen.

Wat belooft het?

Weight Watchers belooft gewichtverlies met veel do's, geen don'ts en vooral met de steun van lotgenoten.

Beroemde diëters

Enkele namen op de lange lijst van celebrities die gewicht verloren met Weight Watchers: Jennifer Hudson, Jessica Simpson, Charles Barkley, Kate Winslet, Sarah Ferguson.

Voedingswaarde

Weight Watchers is niet echt een dieet, maar is gebaseerd op een gezond voedingspatroon. Het levert per dag 1200 tot 1500 kcal. Twintig procent van de energie-inname bestaat uit eiwitten (aanbevolen: 12-15%), 25 procent uit vet (aanbevolen: 35-40%) en 55 procent uit koolhydraten (aanbevolen: 50-55%)

Voordelen

Het dieet stimuleert u gezonde eetgewoonten aan te nemen. Voor sommigen is de steun van anderen een belangrijke motiverende factor.

Nadelen

Wie nood heeft aan begeleiding en opvolging, krijgt het mogelijk moeilijk om nadien het gezonde eetpatroon aan te houden.

Het oordeel van de specialist

Patrick Mullie: "Weight Watchers steunt op de klassieke dieetethiek. Het is een goed systeem, dat volledig beantwoordt aan wat de Hoge Gezondheidsraad zegt over een evenwichtige voeding zonder extremen. De vergaderingen kunnen voor sommigen een motivatie zijn. Dat is net zoals samen sporten: dat is soms ook gemakkelijker dan in je eentje gaan joggen."

Jennifer Hudson is een van de celebrities die Weight Watchers promoot. Beeld AFP
Jennifer Hudson is een van de celebrities die Weight Watchers promoot.Beeld AFP
De principes van het Dukandieet. Beeld Dukan
De principes van het Dukandieet.Beeld Dukan

6. Het Dukandieet

Wat is het?

Het Dukandieet is rijk aan eiwitten. In een eerste fase eet u enkel pure eiwitten: vis, vlees en zuivelproducten. In een tweede fase worden groenten toegevoegd. Daarna komt er een stuk fruit en een beperkte hoeveelheid koolhydraten per dag bij. Twee keer per week mag u een feestmaaltijd eten.

Wat belooft het?

Dit dieet belooft een spectaculair gewichtsverlies in de eerste fase, met blijvend effect.

Voedingswaarde

In de eerste fase krijgt u enkel eiwitten binnen. Het dieet bevat te weinig vezels, vitaminen en mineralen.

Voordelen

Met dit dieet verliest u snel gewicht.

Nadelen

Te veel eiwitten zijn belastend voor de nieren. Het dieet biedt weinig variatie en is bijgevolg moeilijk vol te houden. Dit dieet leidt bovendien tot een verhoging van de slechte cholesterol (LDL). Een tekort aan vezels kan leiden tot constipatie.

Beroemde diëters

Kate Middleton en Gisele Bündchen zouden aanhangers zijn van het Dukandieet.

Het oordeel van de specialist

Patrick Mullie: "Eiwitten hebben voordelen: ze werken verzadigend en zorgen ervoor dat je minder spiermassa verliest als je vermagert. Maar ze hebben ook nadelen: het is eentonig, duur en niet goed voor de nieren. Een eiwitrijk dieet mag je eigenlijk enkel volgen onder begeleiding van een arts, en dan nog enkel voor een paar weken om veel gewicht te verliezen."

7. Het Montignacdieet

Wat is het?

Het dieet van Michel Montignac - destijds actief in de farmaceutische sector - steunt op het onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten. 'Slechte' koolhydraten zoals brood, aardappelen en suiker mogen niet samen gegeten worden met vetten. Voedingsproducten die tegelijk suikers en vetten aanvoeren, zoals chocolade en avocado's, zijn verboden.

Wat belooft het?

Het dieet, dat populair werd door het boek 'Ik ben slank want ik eet' belooft gewichtsverlies zonder op calorieën te letten.

Beroemde diëters

Kylie Minogue is een beroemde fan van het Montignacdieet.

Voedingswaarde

Het dieet bevat 1200 tot 1500 kcal per dag. De koolhydraten leveren amper 25 procent van de totale energieaanvoer. Het dieet levert bovendien te weinig vezels, ijzer, magnesium en vitamine D.

Voordelen

Dit dieet is gemakkelijk te volgen.

Nadelen

Het dieet is vetrijk en bevat amper koolhydraten, waardoor het leidt tot een stijging van de slechte cholesterol (LDL). Het gebrek aan vezels kan constipatie veroorzaken.

Het oordeel van de specialist

Patrick Mullie: "Dit is dezelfde onzin als het paleo- en het Atkinsdieet. Zo waren aardappelen verboden, behalve de aardappelen die hij zelf verkocht. Ook hier heb je hetzelfde probleem dat het risico op hart- en vaatziekten vergroot."

Avocado's: ondanks de heilzame werking verboden volgens Montignac. Beeld THINKSTOCK
Avocado's: ondanks de heilzame werking verboden volgens Montignac.Beeld THINKSTOCK

8. Het koolsoepdieet

Wat is het?

Gedurende zeven dagen bestaat de maaltijd uit een kom soep. Daarbij mag u de eerste dag fruit eten, de tweede dag groenten, de derde dag groenten en fruit, de vierde dag bananen, de vijfde dag rundvlees en tomaten, de zesde dag rund- of kalfsvlees en groenten en de zevende dag volkorenrijst, ongezoet fruitsap en groenten.

Wat belooft het?

Het dieet werd uitgewerkt om op korte termijn gewicht te verliezen.

Voedingswaarde

Dit dieet is zeer caloriearm: het bevat minder dan 800 kcal. Het haalt 15 procent van de totale energieaanvoer uit vetten, 25 procent uit eiwitten en 50 tot 55 procent uit koolhydraten. Het bevat te weinig ijzer, selenium, vitamine D en vitamine E.

Voordelen

Gewichtsverlies in korte tijd.

Nadelen

Als dit dieet gecombineerd wordt met fysieke activiteit, is dat niet zonder risico. Dit dieet kan ook leiden tot een daling van de goede cholesterol (HDL).

Het oordeel van de specialist

Patrick Mullie: "Dit soort monodiëten, dat voeding herleidt tot bijna één voedingsmiddel, is niet aan te raden. Dit is zeer agressief voor het lichaam. Ik kan me bovendien voorstellen dat je na veertien dagen geen soep meer kan ruiken. Nadien zal je wellicht eender wat willen eten, wat een jojo-effect in de hand werkt."

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234