Vrijdag 09/12/2022

Hoe goed is Delphine nu eigenlijk?

(kunstcriticus van De Morgen)

"Ik heb gehoord dat ze Niki de Saint-Phalle-achtige dingen maakt. Eerlijk gezegd denk ik dat het artistieke belang hier ondergeschikt is aan haar (vermoedelijke) afkomst. Er zijn kunstenaars die de aandacht veel meer verdienen. Maar omdat ze bij Marie-Puck exposeert ga ik toch kijken."

(zoon van de kunstenaar Maurice Wyckaert)

"Ik leerde Delphine in 1998 kennen toen ik in Londen bij een galerie werkte. We hadden gemeenschappelijke vrienden en woonden in dezelfde buurt (in het trendy - en dure - Notting Hill, NB). Nu ze een publieke figuur geworden is, heb ik minder contact met Delphine. Vorig jaar in april zijn zij en haar moeder naar de vernissage van de retrospectieve van mijn vader in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende gekomen, ik had ze daarvoor uitgenodigd. Ikzelf ben enkele keren naar een privé-tentoonstelling van Delphine in Londen geweest en ik heb haar atelier enkele malen bezocht. Ik vind haar werk echt tof, ze beschildert allerlei vormen. Het is niet zwaar op de hand, veeleer ludiek, maar toch sterk. In haar werk refereert ze ook aan het koningshuis, als ik me goed herinner, heeft ze een koe op bottines gemaakt, met een kroontje erop. Vooraleer het boek Mario Danneels ruchtbaarheid kreeg, in september 2000, had ze net een tentoonstelling gehad. Het was er zeer gezellig, en ze heeft veel verkocht. Ik vind het goed dat ze nu bij Marie-Puck kan exposeren, het is de juiste omgeving: kleinschalig maar toch ernstig op die manier kan ze haar eigen verhaal tonen. Want ik vind het onterecht dat de mensen zich misprijzend uitlaten over haar kunstenaarschap. Ze moet niet werken om te kunnen overleven, maar ze heeft de drang om haar werkelijkheid als kunstenaar te tonen. Kunstenaar zijn is iets waarvoor je bewust kiest - dat weet ik van mijn vader - en het het geldt zeker ook voor haar."

(ex-S.M.A.K., kabinet van minister Anciaux en per 1 februari de nieuwe directeur van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen)

"Is er een expositie van Delphine? Ik dacht dat het om een kunstproject ging dat de naam Delphine draagt, ik had de link niet gelegd met Delphine Böel. Ik ben niet bekend met het werk van Delphine, maar ik ga er sowieso naar kijken omdat ik Marie-Puck vertrouw. Zij is iemand die zich echt voor kunst engageert en ik vermoed dat hier artistieke motieven meespelen, en niet het feit dat Delphine toevallig de dochter is van."

(artistiek adviseur van het S.M.A.K.)

Jan Hoet wil zich, bij monde van zijn secretaresse, liever niet uitlaten over het werk van Delphine. "Jan Hoet kent haar werk niet, het is hem al vroeger gevraagd. Ik heb hem een uitnodiging gegeven voor de tentoonstelling, maar Jan had er op het eerste gezicht niet veel interesse voor. Hij heeft het dan ook bijzonder druk en zit meer in het buitenland dan hier in Gent."

(NB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234