Vrijdag 09/06/2023

Global warming

Hoe global warming de kaart van België zal hertekenen

null Beeld Climate Central/DM
Beeld Climate Central/DM

Global warming is niet langer een ver-van-mijn-bedshow. Uit een onderzoek van Climate Central dat vandaag gepubliceerd werd, blijkt dat ook België er helemaal anders zal uitzien in de toekomst. Hieronder kan u zien hoe ons land getroffen wordt bij verschillende scenario's. (Kaarten: Climate Central/DM; Illustratie: Tomas Schats)

Jaana Hombroux

Grote steden als Shanghai, Mumbai en Hongkong dreigen binnen enkele honderden jaren deels onder water te verdwijnen, zelfs als de internationale gemeenschap de opwarming van de aarde kan beperken tot gemiddeld 2 graden Celsius. Ook voor België ziet de situatie er niet goed uit.

De globale temperatuur stijgt terwijl onze continenten en oceanen opwarmen. Dat leidt tot thermische expansie (uitzetting als gevolg van een verhoogde temperatuur) en smeltende ijskappen, waardoor de zeespiegel stijgt. Volgens Climate Central kan de zeespiegel bij een temperatuurstijging van 2 graden Celsius 3 tot 6,3 meter stijgen. Het is nog niet duidelijk hoe lang dat proces precies zal duren: de schattingen variëren tussen tweehonderd en tweeduizend jaar.

Scenario's bij 1,5, 2 of 4 graden Celsius

Climat Central koppelde aan het onderzoek ook een interactieve kaart waarop u kunt nagaan wat de impact van global warming is op uw persoonlijke omgeving. Voor de kuststreek, Brugge, Gent en grote delen van Oost-Vlaanderen zijn problemen intussen onafwendbaar. Ook als de wereld erin slaagt de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celsius, zullen die gebieden onder water lopen. Voor Antwerpen, Mechelen en Brussel steekt de dreiging de kop op zodra de grens van 4 graden Celsius bereikt wordt.

België staat er beter voor dan pakweg China, India of Bangladesh, maar dat betekent niet dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Volgens het rapport van Climate Central zouden bij een stijging van 1,5 graden Celsius in ons land 681.000 mensen getroffen worden. Bij een stijging van 2 graden Celsius zouden dat er 1.138.000 zijn, en bij een toename van 4 graden Celsius 1.817.000. In Brussel en omgeving zouden tussen 279.000 en 734.000 mensen in de problemen raken, afhankelijk van een temperatuurstijging tussen 1,5 en 4 graden Celsius.

null Beeld Climate Central/DM
Beeld Climate Central/DM
null Beeld Climate Central/DM
Beeld Climate Central/DM

Opmerkelijk: de globale temperatuur dreigt dit jaar meer dan een graad hoger te liggen dan voor de industriële revolutie. Dat betekent dat we ons al halfweg een opwarming van twee graden Celsius bevinden, het moment waarop de klimaatverandering dramatische gevolgen zal hebben.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234