Donderdag 26/05/2022

Hoe ga je zonder risico naar de beurs?

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Steeds meer spaarders nemen hun toevlucht tot gemengde beleggingsfondsen, in een poging met beperktere risico's de spaarcenten toch nog wat te laten renderen. Maar hoe veilig zijn die gemengde fondsen?

Sven Vonck

Gemengde fondsen

Veel spaarders moeten stilaan het gevoel krijgen dat ze naar de beurs worden gejaagd. Om de haverklap is er wel een oproep om de massa spaargeld in ons land te activeren. Of wordt de boodschap verkondigd dat wie voor de komende jaren rendement zoekt voor zijn spaarcenten, dat alleen maar zal kunnen realiseren door het spaargeld te beleggen.

Voor veel spaarders is de drempel om al meteen naar de aandelenmarkt te hollen niettemin vaak te hoog. Maar tegelijkertijd blijft de frustratie over het povere rendement van spaarboekjes, termijnrekeningen, spaarverzekeringen en zelfs obligaties.

Die spreidstand zorgt ervoor dat gemengde beleggingsfondsen - die zowel in aandelen als in obligaties investeren - een sterke revival kennen. Die fondsencategorie is intussen zelfs groter dan de pure aandelenfondsen. Eind vorig jaar hadden beleggers in ons land 173 miljard euro geïnvesteerd in beleggingsfondsen, waarvan 54 miljard euro in gemengde fondsen.

Flexibiliteit

Er zijn verschillende soorten van gemengde fondsen. Traditioneel hanteren de gemengde fondsen een maximumpercentage dat in aandelen wordt geïnvesteerd. Dat is ook de basis om het risicoprofiel van het fonds te bepalen. Een fonds dat tot 80% in aandelen mag investeren, is nu eenmaal risicovoller dan een fonds dat zich beperkt tot 50% aandelen en 50% obligaties.

Relatief nieuw zijn de flexibele gemengde fondsen. De beheerders van die fondsen zijn helemaal niet gebonden aan beperkingen omtrent de verdeling van hun portefeuille. In functie van de marktomstandigheden kunnen ze alle obligaties uit de portefeuille gooien en volop in aandelen investeren. Of omgekeerd.

Voor die aanpak valt ook iets te zeggen: met die maximale flexibiliteit kunnen fondsbeheerders in principe veel korter op de bal spelen en kunnen ze op elk moment hun strategie aanpassen aan evoluties op de aandelen- en obligatiemarkt.

Complex

Gemengde fondsen bieden alvast enkele voordelen. Zo bieden ze de mogelijkheid aan spaarders om hun eerste stappen op de beurs te zetten, zonder ineens voluit in aandelen te investeren.

Door de inleg te spreiden over meerdere activaklassen zoals obligaties, aandelen en cash zorgen ze voor een spreiding van de risico's.

Bovendien moet je als belegger niet zelf beslissen hoe je je beleggingskapitaal wil verdelen over aandelen en obligaties. In de huidige marktomstandigheden laten veel beleggers die beslissing liever over aan een fondsbeheerder.

De obligatiemarkt is nu eenmaal ontzettend complex geworden. De rente op overheidsobligaties is negatief en ook kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties bieden nog amper iets. Beleggers moet al hun toevlucht zoeken tot risicovollere obligaties van een minder kwaliteit om een hogere coupon op te strijken. Het zoeken van dergelijke obligaties in combinatie met aanvaardbare risico's is echt specialistenwerk geworden.

En op de aandelenmarkt is het al niet veel eenvoudiger. De forse koersschommelingen maken het voor de doorsnee belegger niet evident om op het juiste moment de goede keuzes te maken.

Risico

Gemengde fondsen mogen dan wel een grotere spreiding garanderen over verschillende activaklassen, het blijven beleggingsfondsen die afhankelijk zijn van wat er gebeurt op de beurs. Als de aandelen de dieperik ingaan, dan heeft dat zeker ook een effect op een gemengd fonds. Idem voor een crash op de obligatiemarkt.

Gemengde fondsen kunnen dus tot op zekere hoogte risico's beperken met een grotere spreiding over aandelen en obligaties, maar ze kunnen de risico's niet tot nul herleiden. Daarnaast kan door die grotere spreiding het rendement vaak wat achterblijven op dat van fondsen die zich uitsluitend richten op aandelen of obligaties, al staat daar tegenover dat ze daardoor ook vaak minder verliezen dan de pure aandelen- of obligatiefondsen.

Daarmee zijn de gemengde fondsen bij uitstek geschikt voor beleggers die niet noodzakelijk de hoogste rendementen nastreven, maar die wel de eventuele verliezen willen beperken. Maar garanties zijn er niet.

Net daarom mogen beleggers niet blindelings kiezen voor eender welk gemengd fonds. De keuze moet - zoals altijd bij beleggingsfondsen - in lijn liggen met het eigen risicoprofiel. Wie een grote investering in aandelen te risicovol vindt, moet niet ineens kiezen voor een gemengd fonds dat het overgrote deel van de portefeuille in aandelen kan beleggen.

Wat zijn de opties voor je spaargeld? Bekijk ze op Spaargids.be

Lees op Spaargids.be ook

- Beleggen in kunst is ook een kunst
- Welke apps helpen je om je budget onder controle te houden?
- Is goud een veilige belegging?

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234