Vrijdag 09/06/2023

Islamitische Staat

Hoe Frankrijk zijn eigen aanslagen financierde

Bloemen en kaarsen nabij de Bataclan, op 14 november 2015. Die dag vielen er bij aanslagen in Parijs 130 doden en meer dan 350 gewonden. Beeld Getty Images
Bloemen en kaarsen nabij de Bataclan, op 14 november 2015. Die dag vielen er bij aanslagen in Parijs 130 doden en meer dan 350 gewonden.Beeld Getty Images

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft meer dan 10 miljoen euro verdiend aan de Franse cementreus Lafarge. Die betaalde IS om zijn fabriek in Syrië draaiend te houden, zo was al bekend. Maar de krant Libération onthult nu ook hoe Lafarge de terreurgroep later nog geholpen zou hebben bij het verkopen van de voorraden.

Guy Van Vlierden

Om en bij een half miljoen euro. Dat is de som die tot nu toe circuleerde in het schandaal rond Lafarge in Syrië. Dat bedrag zou tussen de lente van 2013 en september 2014 aan terreurgroep IS zijn betaald. De terreurbeweging nam toen steeds meer terrein in bezit rondom de fabriek in Jalabiya. Om de productie draaiende te houden, moest Lafarge een veilige doorgang afkopen voor transport en personeel, terwijl het ook voor zijn brandstoftoevoer van de terreurgroep afhankelijk werd.

null Beeld AFP
Beeld AFP

In die zaak zijn acht tenoren van de cementreus in verdenking gesteld van steun aan terrorisme, terwijl het bedrijf officieel wordt beticht van "medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid".

'Zakenlui' uit Raqqah

Uit documenten van de Franse inlichtingendiensten blijkt nu echter dat het ware bedrag dat IS aan Lafarge verdiende vele malen hoger ligt. Toen de terreurgroep Lafarges fabriek op 18 september 2014 gewapenderhand overnam, trok het Franse bedrijf zich wijselijk terug. Maar een medewerker die als tussenpersoon met IS had gediend, bleef wel contact met de groep houden: de Syrisch-Canadese zakenman Amro Taleb. Hij was op 22 december 2014 aanwezig op een vergadering aan de Turks-Syrische grens. Daar werd een akkoord beklonken dat IS groen licht gaf om cementvoorraden ter waarde van 9,8 miljoen euro aan bestaande klanten van Lafarge te verkopen.

Of de bedrijfsleiding wist van die deal, staat niet vast. Maar feit is wel dat Taleb een officiële zaakgelastigde was, die communiceerde met een e-mailadres van Lafarge en die ook na die datum nog door het bedrijf zou zijn betaald.

Op 9 januari 2015 zat hij zelfs nog op de Parijse hoofdzetel met een nieuw voorstel uit Syrië. De "zakenlui uit Raqqah" – zoals hij zijn IS-contacten noemde – wilden de fabriek in Jalabiya heropstarten en boden 15 procent van de opbrengsten aan in ruil voor technische hulp. Het was precies dezelfde dag waarop Amédy Coulibaly een bloedbad aanrichtte in naam van IS in de Parijse supermarkt Hyper Cacher – Lafarge wees het aanbod dan ook categoriek van de hand.

Belgische link

Er lijkt trouwens ook een veel nauwere link te bestaan dan tot nu toe gedacht tussen het geld van Lafarge en de IS-terreur op westerse bodem. Want de man met wie Taleb heeft onderhandeld, was niet zomaar de eerste de beste. De Franse inlichtingendiensten kwamen te weten dat het gaat om de Syriër Ali Musa Al-Shawakh, beter bekend onder zijn pseudoniem 'Abu Luqman'. Hij maakt deel uit van de 'Shura', de bestuursraad van IS die door de hoogste leider Abu Bakr Al-Baghdadi voorgezeten wordt, en zou persoonlijk aan de planning van het bloedvergieten in Parijs en Brussel meegewerkt hebben. Dat maakt de kans bijzonder groot dat er geld van Lafarge voor die terreur is gebruikt.

Ook in ons land zijn er al onderzoeksdaden naar het schandaal rond Lafarge verricht. Op het ogenblik van de betalingen aan IS was de grootste aandeelhouder in Lafarge immers de Groep Brussel Lambert (GBL). Dat is de holding van Albert Frère, met een geschat vermogen van 5 miljard euro de rijkste man van België. Om te achterhalen of de steun aan de terreurgroep ook met medeweten van GBL is gebeurd, werden de telefoons van Frère en enkele andere topfiguren afgeluisterd. Dat zou verdachte conversaties aan het licht gebracht hebben, waarin er onder meer sprake was van het vernietigen van een "gevaarlijke" mail. Maar tot inverdenkingstellingen is het bij GBL nog niet gekomen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234