Maandag 26/07/2021

OpinieDavid Sassoli, Charles Michel en Ursula Von der Leyen

Hoe Europa sterker uit deze crisis komt

Ursula von der Leyen (l.), David Sassoli (m.) en Charles Michel (r.) eerder dit jaar. Beeld AP
Ursula von der Leyen (l.), David Sassoli (m.) en Charles Michel (r.) eerder dit jaar.Beeld AP

David Sassoli, Charles Michel en Ursula Von der Leyen zijn de voorzitters van het Europese Parlement, de Europese Raad respectievelijk de Europese Commissie.

In 1950 was Europa verwoest na de Tweede Wereldoorlog, en op zoek naar een politieke oplossing om te voorkomen dat de verschrikkingen zich konden herhalen. In deze donkere context schetste de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman (1886 - 1963) op 9 mei zijn visie op de wijze waarop Europa dit doel zou kunnen bereiken: door de oprichting van gemeenschappelijke instellingen, om oorlog onmogelijk te maken. Zijn woorden veranderden de loop van de geschiedenis en legden de basis waarop zijn generatie en de generaties na hem de Europese Unie hebben opgebouwd.

De 70ste verjaardag van de Verklaring van Schuman valt samen met een nieuwe crisis. Op ons continent zijn de afgelopen maanden meer dan 100.000 mensen gestorven aan het coronavirus. Honderden miljoenen mensen hebben te maken gehad met ongekende beperkingen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Als leiders van de drie belangrijkste EU-instellingen gaan onze gedachten vandaag in de eerste plaats uit naar al diegenen die dierbaren hebben verloren. Onze dankbaarheid gaat uit naar diegenen die in onze ziekenhuizen en verzorgingstehuizen in de frontlinie staan en vechten om levens te redden. Maar ook naar de pakjesbezorgers, het winkelpersoneel, politieagenten, al degenen die zich inzetten om het dagelijks leven door te laten gaan. We zijn ook dankbaar voor de geest van solidariteit en burgerzin die de Europese burgers hebben getoond. Miljoenen mensen hebben zich vrijwillig aangemeld om te helpen. Een Europa dat warmte en solidariteit deelt.

Europa heeft daadkrachtig opgetreden, zodat de interne markt kon blijven functioneren, zodat medische middelen geleverd werden op de plaatsen waar artsen en verpleegkundigen ze nodig hadden, zodat beademingsapparatuur aanwezig was waar ze levens kon redden, zodat voedsel en essentiële levensmiddelen hun weg naar de winkels konden vinden.

We hebben het Europees Stabiliteitsmechanisme flexibiliteit gegeven om nationale regeringen de begrotingsmiddelen te bezorgen in de strijd tegen de crisis. We hebben 100 miljard euro beschikbaar gesteld voor arbeidstijdverkorting en tijdelijke werkloosheid, zodat Europeanen hun banen niet verliezen. En de Europese Centrale Bank heeft ongekende steun verleend om de kredietverlening aan mensen en bedrijven op peil te houden.

We moeten nog meer doen. Terwijl lidstaten hun lockdown voorzichtig opheffen, moet de eerste prioriteit het redden van levens en het beschermen van de meest kwetsbaren blijven. We moeten het onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus steunen. Het succes van de wereldwijde donorconferentie van 4 mei, die 7,4 miljard euro heeft opgehaald, laat zien hoe de wereld zich kan inzetten voor een gezamenlijk doel. Tegelijk moeten de lidstaten de benodigde begrotingsruimte krijgen om de gezondheidscrisis het hoofd te bieden. We moeten ons voorbereiden op het herstel. Na eerst voor hun leven te hebben gevreesd, zijn veel Europeanen nu bang hun baan te verliezen.

Een nieuw Europa

Laten we inspiratie vinden in de mentaliteit van Robert Schuman: inventief, moedig en pragmatisch. Hij heeft laten zien dat een nieuwe manier van politiek denken nodig was. We moeten hetzelfde pad kiezen, en beseffen dat Europa niet meer hetzelfde kan zijn als voor de crisis.

Te veel mensen in Europa hadden al voor de crisis moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Nu dreigen nog eens miljoenen burgers hun baan of bedrijf te verliezen. Vooral jongeren en vrouwen worden getroffen, en hebben behoefte aan steun. Europa moet alles doen wat nodig is om levens en bestaansmiddelen te beschermen, zeker in de gebieden die het zwaarst door de crisis zijn getroffen.

Onze Unie moet gezond en duurzaam blijven. We hebben geleerd dat het belangrijk is om naar wetenschappelijke adviezen te luisteren en tijdig maatregelen te treffen. We kunnen de bestrijding van de klimaatverandering niet uitstellen, en moeten ons herstel baseren op de Europese Green Deal.

Bovendien moeten we dichter bij de burgers staan en onze Unie transparanter en democratischer maken. De conferentie over de toekomst van Europa, die vanwege de pandemie is uitgesteld, zal van essentieel belang zijn voor de ontwikkeling van deze ideeën.

Gisteren vond de 75e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog plaats. We moeten de verschrikkingen en barbaarsheid van de oorlog altijd in het geheugen gegrift houden. Laten we de generatie van jaren vijftig van de vorige eeuw voor ogen nemen, die geloofde dat uit de puinhopen van de oorlog een beter Europa kon herrijzen, en aan de slag ging. Als we die lessen in ons achterhoofd houden, als we verenigd blijven in solidariteit, en onze waarden blijven beschermen, moet Europa versterkt uit deze crisis komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234