Dinsdag 04/10/2022

Reconstructie

Hoe enkele lokale politici mee de hysterie voedden rond een Schaarbeekse schoolpoort

Ouders protesteren voor de Franstalige gemeenteschool École 1 in Schaarbeek. Beeld Tim Dirven
Ouders protesteren voor de Franstalige gemeenteschool École 1 in Schaarbeek.Beeld Tim Dirven

‘Ik heb de familie steun aangeboden, op Facebook heb ik enkel verspreid wat in de reguliere media was verschenen.’ Nee, vindt Brussels PS-politicus Cellou Satina Diallo, hém valt over de transformatie van een Schaarbeekse schoolpoort tot oorlogszone, niets te verwijten. Een reconstructie.

Douglas De Coninck

“Pedofielenschool! Pedofielenschool!”

Met z’n vingertjes als oordoppen, boven hem een drone en een ronkende politiehelikopter, rondom hem een haag oproeragenten met schilden en matrakken, verlaat een joch van zeven dinsdagnamiddag de École 1 in de Josafatstraat in Schaarbeek.

“Dat is niet haar kind”, gilt een van de Guineese vrouwen, allen gesluierd. Iemand roept: “Pak haar dat kind af!”

Amina, een Marokkaans-Belgische die naar hier is gekomen met als doel om in haar eentje rede te brengen, wordt ingesloten. De vrouwen proberen haar zoon van haar los te rukken. “Je brengt dat kind in gevaar. Het moet weg uit deze school. Deze school moet voor altijd dicht.”

Er zijn al twee ruiten gesneuveld in de van 1907 daterende art-nouveaugevel van architect Henri Jacobs. Nu druipt er eiergeel van af.

‘Kom massaal’

Donderdag 25 april, iets na drieën. Een Guineese moeder bemerkt een bloedvlekje in het slipje van haar 4-jarige dochter. Volgens de moeder zegt het kind iets over hoe het in de toiletten door iemand apart is genomen en betast. De moeder keert terug naar de school, spreekt de directrice aan. Het meisje wordt overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis. Artsen daar verwittigen politie en parket.

Vrijdag 26 april, 21.36 uur. Schaarbeeks gemeenteraadslid Yusuf Yildiz (CdH) post op Facebook een filmpje waarin hij zegt dat “een 4-jarig kind seksueel is misbruikt op École 1”.

Zondagavond 28 april. Brussels gemeenteraadslid Cellou Satina Diallo (PS) post op Facebook een linkje naar een bericht op rtbf.be en schrijft: “Dat de autoriteiten van Schaarbeek en het parket van de procureur te Brussel zo snel mogelijk duidelijkheid brengen in deze zaak van seksueel misbruik op een meisje van vier jaar!”

Diallo, zelf van Guineese afkomst, vat op maandag post voor de school met een groepje ouders. ’s Avonds plaatst hij een oproep voor een nieuwe betoging, de volgende dag: “Verdenking van verkrachting van een 4-jarig meisje van Guineese afkomst. Het Brusselse parket bevestigt.”

Hij deelt ook een oproep van een zekere Prince M.: “Tram 92, halte Pogge. Gemeenteschool Nr 1 Schaarbeek. Kom massaal, we hebben jullie nodig.”

Dinsdagochtend, 30 april, rond 11 uur, leest Denis Goeman, woordvoerder van het Brusselse parket, een korte mededeling voor: “De verwondingen werden veroorzaakt door een infectie. Er zijn geen strafrechtelijke misdrijven vastgesteld.”

Te laat. “Wij hadden het goed gepland”, zegt Michel De Herde (DéFi), schepen voor Franstalig onderwijs in Schaarbeek. “Tenminste, dat dachten we. Voor Denis Goeman die mededeling deed, heeft hij eerst de vader van het kind ontvangen. Ik, van mijn kant, ontfermde me met enkele mensen om de moeder. Het probleem is dat zij maar een paar woorden Frans spreekt. Van zodra ze begreep dat het parket haar niet volgde, begon ze te gillen.”

Rond halftwaalf begeeft schepen De Herde zich naar de school. Daar is de groep al aangezwollen tot meer dan 200. En groeiend. Het filmpje van Yusuf Yildiz, die zijn volgers in het Turks toesprak, is rond die tijd al 150.000 keer bekeken.

Michel De Herde: “Voor de school stonden kereltjes uit Molenbeek, Laken, Sint-Joost-ten-Node. Ze hadden elkaar opgepept. Toch leek het mij mijn plicht te doen waar ik voor gekomen was. Ik las de mededeling van het parket voor.”

En de hel barstte los. Traangas voor een schoolpoort.

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Anders dan zes jaar geleden, toen in De Blokkendoos in Antwerpen, één juf het mikpunt werd van een soortgelijke klacht, kan niemand in en rond École 1 iets kwijt over wie de dader zou moeten zijn. “Sommigen wijzen naar de zoon van de nieuwe directrice”, zegt Amina. “Anderen wijzen naar de conciërge, een man die al 40 jaar in de school werkt. Ze weten het volgens mij zelf niet.”

Ook over hoe de vonk oversloeg, verschillen de meningen.

Eén vrouw zegt: “Vrijdag, toen we haar een eerste keer aanspraken, lachte de directrice gewoon met ons.”

Een andere: “Een kind liegt niet. Kinderen kúnnen niet liegen.”

Dat het meisje is verhoord door kinderpsychologen, dat er op dat gebied de afgelopen jaren toch wel een zekere expertise is opgebouwd daarover, gaat er aan de schoolpoort niet in. “Kijk naar hoe die leraressen gekleed zijn”, zegt een vrouw. “Onze kinderen moeten hier weg.”

Amina: “Ik ken heel wat mensen van École 1. Het zijn heel gedreven mensen die onderwijs moeten georganiseerd krijgen in een mozaïek van verschillende talen en culturen. Mijn twee oudste zonen hebben hier gezeten, en nu mijn derde. Het is een prima school. Wat mij opvalt: ze schelden alleen de leraressen uit. Als er een leraar buiten komt, verstommen ze.”

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

De school blijft nu de rest van de week dicht. Het gemeentebestuur van Schaarbeek hoopt dat de storm tegen maandag is gaan liggen.

Cellou Satina Diallo veroverde op 14 oktober vanop plaats 33 op de PS-lijst een zitje in de Brusselse gemeenteraad. Hij verwijderde na de rellen van dinsdag enkel zijn oproep om tram 92 te nemen. De rest stond er 24 uur later nog altijd, ook de post waarin hij beweerde dat het parket het misbruik had bevestigd.

Cellou Satina Diallo: “Ik ben het aanspreekpunt voor de Guineese gemeenschap in Brussel. Daar heeft deze zaak voor enorme onrust gezorgd. Ik heb de familie wat steun aangeboden, op Facebook heb ik enkel verspreid wat in de reguliere media was verschenen.”

Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) kondigde gisteren aan dat hij klacht gaat indienen tegen Yildiz en Diallo, maar daar lijkt alvast die laatste niet wakker van te liggen. Ook excuses of een rechtzetting waren gisterennamiddag niet aan de orde.

Cellou Satina Diallo: “Als deze ouders zich niet kunnen vinden in de bevindingen van het parket, dan hebben ze het gerecht een advocaat aan te spreken en zich burgerlijke partij te stellen, en dat is wat zij nu gaan doen. Ik heb vertrouwen in het Belgische gerecht, en ik heb een gerust geweten.”

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234