Dinsdag 04/10/2022

Hoe een straatoorlog ook goed nieuws kan zijn

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

In de Antwerpse Seefhoek bestaat de nultolerantie alleen op papier. 'Nieuwe' Antwerpenaars kijken niet langer lijdzaam toe, schrijft Jeroen Verelst. Verelst is politiek redacteur van deze krant en Antwerpenaar.

PE Author

De Seefhoek, eeuwig Antwerps zorgenkind. De bewoners zijn er door de bank genomen niet van de angstige soort. Spuiten voor de deur, een verdwaalde junkie in het portaal, je maakt wat mee in 'den 2060'. Maar winkeliers die de drugsdealers eigenhandig uit hun wijk proberen te vegen, met een kleine straatoorlog als gevolg, dat hadden ze nog niet gehad. Voor alles is een eerste keer. Zelfs in de Seefhoek.

Geweld is nooit een optie. Als iedereen het recht in eigen handen neemt, is het hek van de dam. Zo, de obligate veroordeling is eruit. Passons.

Eigenlijk is de confrontatie in de Seefhoek hoopgevend. Dit was niet de zoveelste klassieke twist tussen autochtoon en allochtoon, tussen oude en nieuwe stedelingen. Dit waren niet de kleine ettertjes die bushokjes molesteren na een verloren of gewonnen voetbalwedstrijd. Dit zijn Antwerpenaars die niet lijdzaam willen toekijken hoe een uitdijende groep drugsdealers en -verslaafden hun buurt naar de verdoemenis helpt.

Burgerzin
Maar de Marokkaanse en Turkse winkeliers in en rond de Handelsstraat tonen wel burgerzin. Dit is hun wijk en wie die kapot wil maken, zal eerst voorbij hen moeten. Bij het Vlaams Belang weten ze niet van welk hout pijlen maken. De Turken, de Marokkanen en de Vlamingen die solidair het crapuul onder handen nemen, Filip Dewinter moet het vloekend toejuichen. Zijn partij is nu eenmaal pro burgerwachten, alleen had ze er nooit rekening mee gehouden dat die niet-blank zouden kunnen zijn. Het valt op dat de autochtone buurtbewoners op precies dezelfde lijn zitten als de allochtone. Eén strijd. Als ze nog wat aan de methode kunnen schaven, is dat uitstekend nieuws voor de stad. Hier valt mee te werken. Law and order!

Dat is ooit anders geweest. Je had de autochtonen met hun degelijke, nette winkels en je had de allochtonen met hun goedkope rommelwinkels. Vaak nachtwinkels of schimmige telefoonwinkels waar je voor anderhalve euro een halfuur naar Verweggistan kon bellen. De eerste soort werd steeds zeldzamer, de tweede soort steeds talrijker. Maar de tijden zijn veranderd. De allochtone winkeliers runnen eersterangszaken waar heel Antwerpen komt winkelen. En die hardwerkende Vlamingen pikken het niet meer dat dealers en junkies hun klanten wegjagen.

Ze leggen zich niet neer bij de fataliteit dat dealers en junkies "er nu eenmaal bij horen", onlosmakelijk verbonden zijn aan de Seefhoek. Maar de onverschilligheid kan snel terugkeren. Als de politie de drugshandel van het De Coninckplein heeft verdreven, begrijpen ze in de Seefhoek niet waarom in hun wijk niet hetzelfde kan gebeuren. Als twee Marokkanen op de vuist gaan, begrijpen ze niet waarom de politie het tafereel botweg negeert omdat het toch 'maar' Marokkanen zijn. Als de politie daags na het massale straatgevecht in groten getale door de wijk paradeert, begrijpen ze niet waarom de agenten op andere dagen haastig met de gesloten raampjes voorbijrijden.

Knokken voor hun wijk
Al jarenlang klagen Antwerpse politici steen en been over de grote groep goedbedoelende allochtonen die ze maar niet konden bereiken. Die zich opsloten in de behaaglijke cocon van hun eigen gemeenschap. Die perfect ingeburgerde allochtonen tonen nu dat ze bereid zijn om te knokken voor hun wijk en hun stad. Dat ze de slogan ''t Stad is van iedereen' begrepen hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234