Woensdag 18/05/2022

Hoe een idioot links zichzelf verslaat

Een aardschok, een donderslag bij heldere hemel. Franse commentatoren vonden gisteren geen superlatieven genoeg om de tweestrijd Chirac-Le Pen en de nederlaag van Jospin uit te leggen.

Laten we even rustig blijven, en naast de gruwelijke symboliek van deze tweestrijd ook even de cijfertjes voor en na de komma analyseren. Dan blijkt duidelijk dat links Frankrijk dit resultaat geheel en al aan zichzelf te danken heeft. Tel de stemmen van Jospin en Chevènement bij elkaar en je komt op ruim 21 procent, meer nog dan Chirac. En dan hoef je niet eens een beroep te doen op de tien procent ultralinkse stemmen die de communistische en trotskistische kandidaten daarnaast bij elkaar sprokkelden.

Zonder die sociaal-democratische broederstrijd had je dus een verwachte uitslag gekregen, met Jospin zelfs in de overwinnaarsrol, en hadden de commentaren hooguit gewezen op het angstwekkende verschijnsel dat extreem-rechts nog maar eens twee of drie procent was vooruitgegaan in vergelijking met zijn tot dan toe hoogste score. De hoofdoorzaak voor het huidige rampscenario moet links dan ook in zijn eigen midden en zijn eigen verdeeldheid zoeken. De broederstrijd over wie nu de beste en mooiste progressief was, heeft uiteindelijk tot een overwinning voor extreem-rechts geleid. Een eerste nuttige les, ook geschikt voor binnenlands gebruik.

Twee. Zoals ook vorige verkiezingen bij ons aantoonden, winnen die partijen waarvan de thema's centraal in de campagne staan. Jospin heeft geen moment kunnen profiteren van zijn verwezenlijkingen, waaronder nochtans een aantal maatregelen die de sociaal zwakkeren daadwerkelijk vooruithielpen, maar heeft zich daarentegen laten meeslepen in een campagne die in het teken van de veiligheid stond, het maatschappelijk speelveld bij uitstek waarop Le Pen de match dolgraag wilde spelen. Door blindelings in die val te lopen heeft links de thematiek van Le Pen, en bijgevolg ook zijn onmenselijke oplossingen ervoor, tot bespreekbaar en normaal gemaakt. Ook dat is nuttig om weten voor binnenlands gebruik.

Maar bovenal heeft links de fout gemaakt een match te willen spelen op een terrein waarvoor het nog altijd geen strategie had bedacht. Het subjectief onveiligheidsgevoel mag dan al groter zijn dan de reële criminaliteitscijfers, het blijft een gegeven dat deze problematiek de geesten van de gewone man, toch de traditionele achterban van de sociaal-democratie, veel sterker beroert dan de links-intellectuele bovenlaag die nog steeds meent het monopolie op de bepaling van sociaal-democratische beleidsmodellen te hebben. Zolang links geen afstand neemt van de -logen en de -peutenbenadering van onveiligheid, zolang het uit vrees voor 'rechts' te worden uitgekreten door zijn eigen intellectuele elite geen reëel en eigen actieprogramma tegen onveiligheid ontwikkelt, zal de kiezer blijven shoppen in het populistische winkeltje dat simpele recepten aanbiedt.

Dat is een derde les voor binnenlands gebruik.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234