Dinsdag 03/08/2021

Hoe een huwelijk hipper dan de Belgian Pride kan zijn

Alain Gerlache is media-watcher bij RTBF en opiniemaker voor De Morgen.

Goed 80.000 deelnemers uit alle windstreken, bonte praalwagens, politici van zowat alle partijen, eisen, redevoeringen, een feest tot diep in de nacht en kleurrijke reportages in de media: de twintigste editie van de Gay Pride, nu de Belgian Pride, was een groot succes. Volgende afspraak in 2016!

Maar misschien is het tijd om even stil te staan en een paar vragen te stellen.

Er is veel veranderd sinds 1995, toen 2.500 dapperen de eerste optocht hielden, een eind buiten het centrum van Brussel. Misschien is er zelfs meer veranderd dan veel mensen toen durfden te hopen. In zowat tien jaar tijd heeft iedereen het recht gekregen om te trouwen en te adopteren. In de praktijk is de gelijkheid nog niet compleet, maar er is veel vooruitgang geboekt.

De tijden zijn veranderd. Oorspronkelijk vocht de homobeweging voor het recht op verschil voor mannen en vrouwen die voor de samenleving niet bestonden. Ze wou homo's helpen om uit de kast te komen en in de openbaarheid te treden. Vandaar de Pride: trots als tegengif voor de schaamte die veel holebi's voelden als gevolg van de sociale druk. Terwijl er natuurlijk geen reden is om als holebi trotser te zijn dan als hetero, en omgekeerd.

In 1995 ging het om le droit à la différence, vandaag willen de meest homo's le droit à l'indifférence. Met andere woorden: het recht om anders te zijn is verschoven naar het recht om gelijk te zijn.

Uit het laatste rapport van het Interfederaal Gelijkekansencentrum over homofobie in België blijkt dat het nog lang zo ver niet is. Ondanks de rechten, de wetten en de sancties leeft er nog veel weerstand in sommige milieus. Het zal een werk van lange adem zijn om die te overwinnen. En daar is meer voor nodig dan een jaarlijkse stoet, die de media nog te vaak op een stereotiepe manier voorstellen. De Pride is een feest en dat is mooi, maar het is (uiteraard) geen weerspiegeling van het dagelijkse leven van alle holebi's. Als dat toch zo overkomt, is hij zelfs contraproductief. Het carnaval van Venetië is heel Venetië niet.

We moeten er ook mee ophouden altijd over de 'homogemeenschap' te praten. Die bestaat eigenlijk niet. Je maakt geen deel uit van een gemeenschap op basis van je seksuele geaardheid. Homoseksualiteit is geen keuze en mag dus niet worden verward met vrijwillig lidmaatschap van een partij, een vakbond of een religie. Dat geldt evengoed voor het idee van een zogenaamde LGTB-gemeenschap en haar varianten, die alle seksuele minderheden wil verzamelen, wat erop neerkomt dat alleen hetero's uit de boot vallen. Van integratie gesproken!

Zolang we binnen het wettelijke kader blijven, mag er geen model bestaan en mogen mensen niet bij de ene of de andere groep worden ingelijfd volgens de manier waarop zij hun (homo)seksualiteit beleven. Er is geen gelijkheid zonder vrijheid.

Toeval of niet, aan de vooravond van de Belgian Pride trad Xavier Bettel, de premier van Luxemburg, in het huwelijk met zijn Belgische partner. Een primeur in de Europese Unie voor een regeringsleider in functie. Geen abstracte coming-out maar wel een doodgewoon huwelijk van twee mensen die van elkaar houden en niet bang zijn om dat te laten zien, hand in hand.

Laten we hopen dat anderen hun voorbeeld zullen volgen, en niet alleen in de politieke wereld. Want dit is een actueler en efficiënter manier om vooroordelen te bestrijden. En om jonge en minder jonge homo's te helpen om hun twijfels te overwinnen en te beseffen dat zij eigenlijk niet anders zijn dan de rest.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234