Zondag 22/05/2022

11 juli

Hoe een Fransman met meerdere veroordelingen op de eerste rij kwam bij de Guldensporenviering

Aurélien Verhassel (met beige jas) op de viering, naast Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang), organisator Jorgen Deman (N-VA), Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en minister Matthias Diependaele (N-VA). Beeld VRT
Aurélien Verhassel (met beige jas) op de viering, naast Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang), organisator Jorgen Deman (N-VA), Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en minister Matthias Diependaele (N-VA).Beeld VRT

Op de eerste rij bij de herdenking van de Guldensporenslag in Kortrijk zat niet alleen Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), maar ook Aurélien Verhassel, een Fransman met een strafblad. ‘Dat beeld is schabouwelijk voor de stad’, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Bruno Struys

Zoals elk jaar vond ook nu weer op de Groeningekouter in Kortrijk een herdenking plaats van de Guldensporenslag, de slag bij Kortrijk op 11 juli 1302. Op de eerste rij zaten van links naar rechts Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA), Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister-president Jan Jambon (N-VA), organisator Jorgen Deman (N-VA), Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) en Aurélien Verhassel. Die laatste kwam daardoor uitgebreid in beeld tijdens Het Journaal op vrijdag, tijdens ‘De Vlaamse Leeuw’. Hij leek als enige niet mee te zingen.

“Ik ken de tekst van mijn hymne nochtans uit het hoofd en ik zong zeker mee”, zegt Verhassel, die verder geen Nederlands spreekt. De 35-jarige komt uit het Noord-Franse Rijsel (Lille in het Frans), een stad die in een ver verleden deel uitmaakte van het graafschap Vlaanderen. Verhassel beroept zich op zijn Vlaamse afkomst. “Ik ben elf eeuwen Vlaming, drie eeuwen Fransman en Europeaan sinds altijd.”

Het was zijn eerste keer op de Groeningekouter, maar niet zijn eerste 11 juli-viering. Vorig jaar ging hij met Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) op de foto in Brussel. “Hij is een vriend”, zegt Van Langenhove.

Strafblad

Ze ontmoetten elkaar in 2015 op de zomeruniversiteit van Génération Identitaire (G.I.), waar Van Langenhove inspiratie haalde voor Schild & Vrienden. G.I. is een Franse jeugdbeweging die zich met radicale acties verzet tegen migratie. Verhassel bouwde in Rijsel zijn eigen netwerk uit via La Citadelle, een café dat zich ‘Huis van de Identiteit’ noemt. Je stapt er niet zomaar binnen. Alleen ‘patriotten’ zijn welkom voor lidmaatschap. Dries Van Langenhove ging er enkele keren langs voor hij Kamerlid was, ook andere Vlaams Belangers passeerden.

In een reportage van Al Jazeera was te zien hoe de leden van La Citadelle openlijk over geweld spreken en een vrouw met migratieroots fysiek aanvielen op straat. Verhassel is zelf vorig jaar in beroep veroordeeld voor een geweldsdelict. Hij sloeg twee mannen van vreemde origine werkonbekwaam, al stelde de rechter geen racisme vast bij die feiten. “Wettige zelfverdediging”, zegt Verhassel, maar daar oordeelde de rechtbank in september vorig jaar anders over: 12 maanden cel, waarvan 6 effectief. Verhassel zamelt sindsdien geld in voor een cassatieberoep.

Tussen 2003 en 2013 liep hij nog zes veroordelingen op. Zo is hij veroordeeld voor huisvredebreuk nadat hij met Génération Identitaire een groot spandoek aanbracht op het dak van het hoofdkwartier van de Franse Parti Socialiste, als protest tegen het homohuwelijk. In Duitsland liep Verhassel een veroordeling op voor ‘bezit en invoer van explosief materiaal’.

Op de eerste rij

Het Guldensporencomité zegt dat Verhassel toevallig op de eerste rij is beland. “Door corona hebben we alles veel sneller moeten organiseren”, zegt Jorgen Deman, voorzitter van het comité. “In tegenstelling tot andere jaren hebben we het aantal voorbehouden plaatsen enkel gereserveerd voor wie aan het woord kwam tijdens de viering. We hebben geen background check gedaan, maar de viering staat ook open voor iedereen.”

Er waren wel inschrijvingen, maar Verhassel stond niet op die lijst. Hij kwam vrijdag naar de ingang, waar hij Van Langenhove ontmoette. “Iemand van de organisatie heeft me dan die plaats toegewezen”, zegt Verhassel.

Noch minister-president Jambon, noch burgemeester Van Quickenborne waren zich ervan bewust wie Verhassel was. “Dat beeld is schabouwelijk voor de stad”, zegt Van Quickenborne. “Het is een bewuste strategie van uiterst rechtse sujetten om zo nadrukkelijk in beeld te komen. Ik wil het protocol voortaan in handen van de stad leggen, zodat voortaan naast de minister-president op de eerste rij leden van het schepencollege zitten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234