Maandag 05/12/2022

Voetbal

Hoe een Franse Iranees baas van de Belgische voetbalbond werd

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Ben je ook een schurk als je broer algemeen zo wordt beschouwd? Mehdi Bayat, geboren in Teheran op 6 januari 1979, is de nieuwe voorzitter van de voetbalbond. ‘Mogi en ik hebben dezelfde ouders, laat daar geen twijfel over bestaan.’

Douglas De Coninck

Graaf Joseph d’Oultremont (1924-1929). Politicus-verzetsheld Oscar Vankesbeeck (1937-1943). Advocaat Louis Wouters (1967-1987). Baron Michel D’Hooghe (1987-2001). Jeugdrechter Jan Peeters (2001-2006). Advocaat François De Keersmaecker (2006-2017).

Het lijstje van voorzittersnamen bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond wordt sinds zaterdag vervolledigd met die van de Franse Iraniër Mehdi Bayat, broer van Mogi Bayat, spilfiguur in operatie Propere Handen. Meer was op sociale media niet nodig.

Jeroen Denaeghel op Twitter: “Je zou denken dat ze een beetje scrupules hadden. Dat ze als elk normaal mens dachten: ‘Dit kunnen we niet maken.’ Maar neen hoor, de broer van de gangster zit netjes op de troon.”

AS Cannes

“Mogi en ik hebben dezelfde ouders, laat daar geen twijfel over bestaan”, antwoordde de nieuwe KBVB-voorzitter zaterdag laconiek, nadat hij met 15 stemmen tegen 7 op een algemene vergadering was aangewezen. “Met betrekking tot mijn broer wil ik toch stellen dat er nog altijd zoiets bestaat als een vermoeden van onschuld.”

Mehdi Bayat is 20 maanden oud als hij zijn eerste voetbalwedstrijd ziet. Zijn ouders zijn na de revolutie van de ayatollahs met hun zoontjes Teheran ontvlucht. Vader Nader Bayat, eigenaar van een na de revolutie genationaliseerde melkfabriek, behoorde onder de sjah tot de invloedrijkste families van het land. Oom Morteza-Qoli Bayat was aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vijf maanden lang eerste minister.

Het gezin is na een chaotische reis, eerst naar de Verenigde Staten, in Cannes aanbeland. Nader Bayat besluit daar zijn nieuwe leven te laten beginnen, en dat moet dan via de lokale tweedeklasser AS Cannes. “Er kwamen misschien honderd mensen naar de match kijken”, vertelde Nader twee jaar geleden aan Sud-Presse. “In de jaren daarna hebben we geen enkele thuiswedstrijd gemist.”

De kinderogen van Mehdi en de zes jaar oudere Mogi zien Zinedine Zidane zijn profdebuut maken, en later ook Patrick Viera en Johan Micoud. Ze beleven de promotie van AS Cannes, zien een stelletje betekenisloze voetballers uitgroeien tot geldmachines.

Sporting Charleroi

Mehdi Bayat heet officieel Robert, zoals Mogi zich als kind ziet getransformeerd tot Arnaud. Het is een idee van vader Nader. Zelf zegt Mehdi Bayat later: “Ik was vijf, en had het niet goed begrepen. Ik zei ‘Bob’ en daar hebben ze Robert van gemaakt.”

Nader Bayat valt halverwege de jaren 90 opnieuw in de genade bij de ayatollahs. Hij en zijn echtgenote keren terug naar Teheran. Mogi en Mehdi, nog vol ambitie om profvoetballer te worden, worden toevertrouwd aan oom Abbas Bayat.

Die heeft in 1987 de noodlijdende fruitsapproducent Looza overgenomen. Het is het begin van een zakenimperium met daarin ook Chaudfontaine, dat in 2003 zal worden verkocht aan Coca-Cola. Het bronwatermerk is in 2000 shirtsponsor van Sporting Charleroi. Abbas wordt hoofdaandeelhouder en stelt Mogi aan als algemeen en Mehdi als commercieel directeur.

Het lijkt alsof een stel hooligans de bestuurskamer heeft overgenomen. Bij zowat elke verloren wedstrijd verschijnt een briesende Mogi voor de camera’s: “Un arbritrage de merdre!” Hij kan twee keer pas tot bedaren worden gebracht op het politiecommissariaat. In goed drie jaar tijd verklaart Mogi Bayat maar liefst acht scheidsrechters ongewenst in zijn stadion, en het zijn op één na allemaal Nederlandstaligen.

In 2010 vindt oom Abbas het welletjes. Mogi vliegt eruit, Mehdi wordt de nieuwe sterke man bij Charleroi. Het komt Mogi niet slecht uit. Hij wordt voltijds voetbalmakelaar.

Zes jaar later al is hij met voorsprong de invloedrijkste makelaar van het land. In een gesprek met De Tijd zegt hij: “Waarom rekent de ene advocaat 1.000 euro per uur aan, en een ander 100 euro? Dat verschil komt voort uit kennis, ervaring en behaalde resultaten.”

Cursus Nederlands

In de schaduw van zijn broer wint Mehdi Bayat stap voor stap de sympathie van enkele collega-clubvoorzitters, met voorop Bart Verhaeghe van Club Brugge. Na de uitschakeling van de Rode Duivels op het EK in 2016 vinden ze elkaar voor een machtsgreep bij de KBVB, waar Mehdi ondervoorzitter is geworden. Ze halen Peter Bossaert binnen als CEO, vervangen bondscoach Marc Wilmots door Roberto Martínez.

De Belgische voetbalwereld ziet Mehdi als de stillere van de twee broers. Zelf legt hij in 2012 in La Dernière Heure uit: “Ik heb gezien hoe mijn oom en mijn broer werden over-gemediatiseerd. Ik voed me met de ervaring van anderen en heb geen nood aan het maken van fouten die al zijn gemaakt.”

Mogi Bayat mag dan zeven weken in de gevangenis hebben doorgebracht na operatie Propere Handen, pas op het proces kan worden beoordeeld wat het federaal parket werkelijk aan bewijzen heeft vergaard voor manipulatie en fiscale inbreuken. De naam van Mehdi Bayat viel in het onderzoek geen enkele keer.

Nederlands spreekt hij niet, net zo min als zijn 75-jarige voorganger Gérard Linard. Anders dan Linard ziet Mehdi Bayat dat als een werkpunt: “Eens ik de tijd heb gevonden, zal ik mij inschrijven voor een cursus. Ik spreek al Frans, Engels, zelfs Perzisch als het moet.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234