Vrijdag 18/06/2021

RECONSTRUCTIE

Hoe De Wever de zaken altijd in zijn voordeel weet te keren

Bart De Wever. Beeld BELGA
Bart De Wever.Beeld BELGA

Het 'interview zonder antwoorden' van weekblad 'Knack' lag nog niet eens in de winkel, of Bart De Wever was al bezig aan de complete omschakeling. De N-VA-voorzitter is heer en meester geworden in het omdraaien van een aanval in zijn voordeel.

Dinsdagavond, Koning-straat 47, Brussel. Op het partijsecretariaat van N-VA is een vergadering aan de gang. Het 'DB+' zit er samen. Het dagelijks bestuur, plus de voorzitters van de fracties in Kamer, Senaat en Vlaams Parlement. De top van de partij dus. Plots sijpelt nieuws binnen.

Knack zal in zijn editie van deze week vragen aan de voorzitter van N-VA afdrukken. Alleen vragen, geen antwoorden, want De Wever wilde niet ingaan op de vraag voor een interview. De voorzitter vraagt meteen aan iedereen die een mail zou kunnen ontvangen hebben van Knack om zijn mailbox te screenen.

Al snel volgt duidelijkheid: er is één mail, luidt de conclusie. Jeroen Overmeer, partijwoordvoerder, heeft dezelfde vraag twee keer gekregen. Hij heeft als antwoord gestuurd dat de journalist zich tot Bart Van Camp moest wenden. Die is immers woordvoerder voor alles wat Antwerpen aanbelangt. Van Camp heeft dezelfde mail ontvangen, kreeg ook nog een telefoontje en heeft vervolgens een antwoord gestuurd. Samengevat: 'Agenda vol'.

Ondertussen merkt Andries Gryffroy, algemeen secretaris van de partij, op dat de vragen van Knack op de website zijn verschenen. Hij leest voor wat op zijn iPad staat. De Wever begint naar verluidt hardop te lachen. Terwijl enkele aanwezigen geneigd zijn niet te reageren, ontrolt De Wever vrijwel meteen een andere strategie. Hij wil zijn kop vooral niet in het zand steken, maar voluit in de tegenaanval gaan.

De antwoorden op de vragen moeten zo snel mogelijk worden geformuleerd en op de website gepost. De Wever stelt dat uiteindelijk uit tot de dag nadien. Radio 1 hangt aan de lijn. De Wever kan in 'De Ochtend' zijn mening geven.

Bij de VRT vinden ze een telefonisch interview wel goed, maar de N-VA-voorzitter zal wel naar Brussel komen. De Wever weet maar al te goed dat hij dan meer spreektijd krijgt. En bovendien, dat er dan beelden zijn, die in de tv-journaals kunnen worden gebruikt. De tegenaanval heeft vorm gekregen. Ook Vier belt. Dat die in deze tijden niet willen achterblijven, hebben ze bij N-VA ook meteen begrepen.

De Wever kent niets van voetbal, maar hij beheerst wel een belangrijk onderdeel ervan: de omschakeling. Voor wie niets van het spelletje kent: je vangt de aanval van de tegenstander - die in al zijn enthousiasme wat uit balans is - netjes op, je pakt de bal af, en begint meteen aan een tegenaanval. En vaak scoor je dan ook.

De Wever past die strategie als geen ander toe in de Wetstraat. Hij kiest zijn momenten. Als er een zwak punt zit in de aanval van de tegenstander, dan gaat hij voluit. Om de voetbalmetafoor af te maken: De Wever is de spelverdeler van N-VA, hij bepaalt wanneer er wordt geprikt. Hij past de tactiek ook toe als hij moet spreken. Dat blijktook uit zijn eerste zinnen in Gent, dinsdagmorgen, tijdens de les van politicoloog Carl Devos.

Hij luistert er anderhalf uur lang naar de zes andere partijvoorzitters, stapt naar het spreekgestoelte en countertalle aanvallen die de anderen lanceerden. In een paar zinnen zet hij meteen de toon en krijgt zo al applaus nog voor hij begint.

Dinsdagavond ziet De Wever tijdens de vergadering de zwakte in de 'vooringenomen' vraagstelling door de journalist van Knack. Bovendien past dit ook in een verhaal dat hij al langer ophangt, namelijk dat 'journalistiek links' zich tegen N-VA kant.

Wat hij over de media in dit land vindt, vertelde hij eerder dit jaar in Den Haag. "Een onderzoek van de universiteit van Gent in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Journalisten in 2008 bevestigt een cliché zo groot als Volendam: onze media zijn links. De electorale voorkeur van de journalisten is in niets een afspiegeling van de wil van de Vlaamse kiezer."

In het geval van Knack is dit ietwat apart. Het blad staat eerder bekend om Vlaams-nationalistische sympathieën, maar deze keer plaatst De Wever ze toch in het kamp van de linkse media.Of toch zeker de journalist in kwestie. Het valt sterk te betwijfelen of de N-VA-voorzitter het erg vond dat net Humo-oudgedienden Guy Mortier en Jörgen Oosterwaal het magazine Patrick in mekaar hebben gestoken. Dat laatste bevestigt enkel maar zijn stelling.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234