Donderdag 20/02/2020

Extremisme

Hoe de Turkse Grijze Wolven het protest van Oeigoeren in ons land hebben gekaapt

Turkse vlag met Grijze Wolven-gebaar/ Beeld RV

Op beelden van een betoging in Brussel voor Oeigoeren is te zien hoe demonstranten het gebaar maken van de Grijze Wolven, de Turkse ultra-nationalistische groepering. Een Gentse sympathisant van de Grijze Wolven bracht een speech. Tot onvrede van andere betogers.

Honderden betogers kwamen vorig weekend samen in Brussel voor de betoging “Breek de stilte over de Oeigoeren”. Deze moslimminderheid heeft het hard te verduren in China, waar het regime minstens een miljoen Oeigoeren opsluit in kampen. Vanessa Frangville, professor aan de ULB en dé Belgische expert in de Oeigoerse kwestie, stapte mee, maar vertrok uiteindelijk bezorgd en teleurgesteld. 

“Naast veel Oeigoeren zag ik ook Turkse ultranationalisten met hun hand in de lucht en de pink en wijsvinger omhoog”, zegt Frangville. “Verschillende betogers verlieten daarom halverwege de optocht. Ook ik heb geen zin meer om voortaan nog te gaan. Hoe kan je protesteren tegen de Chinese mensenrechtenschendingen en tegelijk politiek geweld steunen in de naam van een superieur ‘Turks ras’? Dit geeft een foute indruk.”

Op Youtube en Facebook is te zien hoe verschillende demonstranten het handgebaar van de Grijze Wolven maakten, wat bijvoorbeeld in Oostenrijk verboden is. De Grijze Wolven staan bekend als de paramilitaire tak van de extreem-rechtse Turkse partij MHP. Tot in de jaren negentig voerden de Grijze Wolven liquidaties en aanslagen uit. Omdat de Oeigoeren van oorsprong een Turks volk zijn, sympathiseren de panturkse Grijze Wolven met hun zaak. In Turkije waren er de afgelopen jaren regelmatig geweldsdaden van Grijze Wolven op Chinezen of mensen met een Chinees uiterlijk. Niet enkel Frangville, ook verschillende Oeigoeren zijn niet opgezet met de sympathie van de Grijze Wolven.

“Je komt niet naar een protest met je eigen politieke agenda, om de zaak van de Oeigoeren te kapen”, zegt een Belgische Oeigoer, die om veiligheidsredenen anoniem blijft. Het protest moet om de onmenselijke situatie van de Oeigoeren gaan, en we hebben nood aan de solidariteit van de Belgen. Mijn Vlaamse vrienden knapten af op die Grijze Wolven.”

“De wolf heeft bloed geroken”

In de betoging liep onder andere een actief lid van Ülkü Ocağı, een afdeling van de Grijze Wolven in Gent. R. T. weigerde op onze vragen te antwoorden, maar is een ex-lid van de MHP. Op Facebook uit hij regelmatig zijn sympathie met de Grijze Wolven. Hij stapte mee in de optocht met een vriend die op een foto het handgebaar maakt. R. T. mocht minutenlang in het Turks speechen op het podium. Hij ging ook op de foto met Yashar Yalkun, de voorzitter van Belgian Uyghur Association, die de betoging organiseerde.

“Ik ken zijn politieke intenties niet”, zegt Yalkun. “Je kan niet controleren wat mensen met hun handen doen. Zulke dingen gebeuren in een demonstratie. Dit is een democratisch land.”

Grijze Wolven-groet met insigne 'Wees bevreesd, de wolf heeft bloed geroken'Beeld RV

Het is onduidelijk of de organisatoren zich bewust zijn van de infiltratie. Een medewerker van Belgian Uyghur Association heeft op haar Facebook-pagina als coverfoto een kind dat de wolvengroet maakt in een militair uniform met op de schouder een insigne van een wolf en het opschrift ‘Wees bevreesd, de wolf heeft bloed geroken’.

“Ik wist dit niet”, zegt de 21-jarige Belgische studente van Turkse origine. “Voor mij was het handgebaar gewoon iets Turks en ik wil mezelf zeker niet associëren met de extremistische Grijze Wolven. Ik sta zelfs niet achter Erdogan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234