Woensdag 21/04/2021

Verkiezingen VS

Hoe de simpele suggestie van een 'vervalste' verkiezing de democratie kan doen wankelen

Donald Trump. Beeld AFP
Donald Trump.Beeld AFP

Nu de verkiezingen steeds dichterbij komen, worden Donald Trumps beschuldigingen dat de verkiezingen 'vervalst' zijn intenser en frequenter. Dat zou wel eens bijzonder slecht nieuws kunnen zijn voor de democratie, niet enkel in de Verenigde Staten, maar wereldwijd, zo schrijven verschillende Amerikaanse media.

Donald Trump richt al langer zijn pijlen op een eerlijk verloop van de Amerikaanse verkiezingen. Volgens hem zijn ze nu al een bedrog. Op campagnebijeenkomsten haalde hij hard uit naar 'Crooked Hillary', die volgens hem "massale stembusfraude" pleegt. Dat is volgens hem "een groot, groot probleem in dit land". In augustus zei hij al in Pennsylvania dat "de enige manier waarop we kunnen verliezen is als het bedrog aanhoudt".

Hij liet zich vorige week ook ontvallen "geen respect" te hebben voor de onpartijdige Commissie voor Presidentiële Debatten. Tijdens het eerste debat zouden er problemen geweest zijn met zijn microfoon. Hij waarschuwde er al herhaaldelijk voor dat hij vreest dat de overwinning van hem "gestolen" zal worden en dat er een grote samenzwering tegen hem op poten is gezet.

(Lees verder onder de tweets.)

Ongefundeerd

The Atlantic haalt aan dat Trump helemaal geen bewijs aanbiedt om zijn beweringen te ondersteunen. "Trumps beschuldigingen - en die van zijn bondgenoten als Rudy Giuliani - zijn de echte fraude: ongefundeerd en schadelijk voor de democratie, omdat ze het geloof in de legitimiteit van het politieke proces ondermijnen", zo schrijft The Atlantic-journalist David A. Graham.

"We hebben corruptie gehad in de 19de eeuw. En er zijn een aantal controversiële verkiezingen geweest, zoals de verkiezingen in 1824, die betwist en besloten werden in het Congres", zo legt historicus Julian Zelizer, die lesgeeft aan de gerenommeerde Princeton University, uit aan CNN. "Maar het is virtueel onmogelijk om in 2016 een volledige verkiezing te vervalsen. Die is gedecentraliseerd, gefragmenteerd, en er is zeer weinig bewijs dat fraude zou kunnen gebeuren."

Geen vertrouwen

Trumps strategie lijkt wel te werken bij het electoraat. Volgens een peiling van Politico zegt vier op tien kiezers te geloven dat de overwinning wel eens gestolen zou kunnen worden van Trump, bij Republikeinse kiezers is dat zelfs drie op vier. Uit een andere poll van Associated Press en onderzoeksbureau NORC blijkt dat slechts een derde van de Republikeinse kiezers vertrouwen heeft in een eerlijke stembusgang.

Trump-aanhangers tijdens een campagnebijeenkomst in Wilkes-Barre. Beeld Photo News
Trump-aanhangers tijdens een campagnebijeenkomst in Wilkes-Barre.Beeld Photo News

Hij gebruikt de beschuldigingen ook om zijn kiezers te mobiliseren, niet enkel om in november naar de stembureaus te trekken om een oogje in het zeil te houden of kiezers te intimideren, maar ook om een eventuele nederlaag niet te aanvaarden. Clinton zal bij een overwinning de handen vol hebben om de verdeelde natie weer te herenigen. "Er wordt schade aangericht, die we zullen moeten herstellen", zei ze tijdens een recente campagnebijeenkomst.

Sommige Amerikaanse media zien de lastercampagne van Trump als een ultieme poging om de verkiezingen in november nog te winnen, nu hij in de peilingen steeds verder naar beneden tuimelt. Bovendien heeft de vastgoedgigant zich altijd geprofileerd als "succesvol" en "een winnaar". Een roemloze nederlaag volgende maand zou niet enkel een enorm bittere pil zijn voor de miljardair, hij zou ook grote imagoschade kunnen lijden.

"Ongezien"

Trumps aanval op het politieke systeem is ongezien, zo zegt historicus Douglas Brinkley in de New York Times. "Ik heb dit niet meer gezien sinds 1860, dit dreigement om de federale overheid te delegitimeren. Trump probeert te zeggen dat onze hele overheid corrupt is en het hele systeem beïnvloed wordt."

In een column op de website van Washington Post vraagt journaliste Katrina vanden Heuvel zich af of de campagne van Trump blijvende schade kan aanrichten, zeker aan de manier waarop jongeren naar het politieke systeem kijken. "Millennials, die zo hard in Bernie Sanders geloofden, verwerpen Trump in groten getale. Maar ze kunnen uiteindelijk ook beslissen om de politiek in het algemeen te verwerpen, zowel in 2016 als de jaren erna. Met een opkomst die net boven de vijftig procent bengelt, zou dat verwoestend zijn voor de democratie." Haar besluit: "Ongeacht wat de peilingen zeggen, moeten Clinton en haar aanhang onthouden dat het gevaar van deze verkiezingen niet enkel schuilt in het feit dat Trump kan winnen. Hij kan - of hij nu verliest of wint - de politiek vergiftigen voor een hele generatie."

Bernie Sanders was Clintons grote rivaal voor de Democratische nominatie, maar steunt haar nu tijdens haar campagne. Beeld Photo News
Bernie Sanders was Clintons grote rivaal voor de Democratische nominatie, maar steunt haar nu tijdens haar campagne.Beeld Photo News

Dictators

Volgens The Toronto Star zien experts zelfs gelijkenissen tussen Trump en bijvoorbeeld de Italiaanse dictator Benito Mussolini of de Venezolaanse president Hugo Chavez. Trump probeert de democratie niet enkel te ondermijnen, maar "het kan ook tot geweld leiden, zeker als zijn aanhang de beschuldigingen van fraude serieus nemen", zegt Pippa Norris, verbonden aan de Harvard University.

"Ik kan niet geloven hoeveel parallellen er zijn", zegt Erica Frantz, een professor politieke wetenschappen aan Michigan University. "En ik kan niet geloven dat het hier gebeurt." De academica zegt erg bezorgd te zijn wat er op 8 november en erna zal gebeuren als blijkt dat Trump de verkiezingen verloren heeft. Frantz vreest niet enkel de gevolgen voor de VS, maar voor de hele wereld. "De democratie kan wereldwijd schade oplopen. Dictators kunnen dan zeggen: 'Wel, als Amerika dit gaat doen, dan kunnen we dat ook.' Dus eigenlijk moedigt het het ergste misbruik van mensenrechten aan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234