Maandag 04/07/2022

EconomieLunch Garden

Hoe de geheimzinnige familie Brenninkmeijer de macht bij Lunch Garden naar zich toe trekt

Annick Van Overstraeten werd bedankt voor bewezen diensten.  Beeld Illias Teirlinck
Annick Van Overstraeten werd bedankt voor bewezen diensten.Beeld Illias Teirlinck

Bij Lunch Garden moet CEO Annick Van Overstraeten opstappen na tien jaar aan het hoofd van de restaurantketen. De aandeelhouder, de bekende maar discrete familie Brenninkmeijer, trekt de macht weer naar zich toe.

Lieven Desmet

“Ik ga even tijd nemen voor mezelf en daarna de toekomst voorbereiden.” Annick Van Overstraeten klinkt vriendelijk berustend. Voor verdere uitleg verwijst ze evenwel naar de voorzitter van de raad van bestuur, Kevin Higgins. Die laat via een communicatiebureau het persbericht sturen, waarin Van Overstraeten bedankt wordt voor de jarenlange inzet. Lunch Garden heeft Ann Biebuyck met onmiddellijke ingang benoemd als nieuwe CEO. Zij was tussen 2010 en 2017 al aankoopdirecteur van de restaurantketen.

De voorbije jaren slaagde de 54-jarige Van Overstraeten erin om Lunch Garden van zijn duffe imago af te helpen. Onder haar leiding steeg de omzet van de keten met meer dan een vijfde tot 145 miljoen euro. “We hebben het bedrijf door een heel moeilijke periode geleid. Er kwam een volledige turnaround. Dat was niet evident, maar we hebben het kunnen doen in een goede verstandhouding met de vakbonden”, zei Van Overstraeten eerder aan Belga.

Lunch Garden telt 75 vestigingen en 1.300 personeelsleden in ons land. Naar verluidt zou er ruis zitten op de lijn tussen Van Overstraeten en de Nederlandse familie Brenninkmeijer die via haar investeringsfonds Bregal Freshstream hoofdaandeelhouder is. Een verschil in visie, zoals dat beleefd heet. Van Overstraeten zegt dat voor haar als manager “moreel en ethiek” heel belangrijk zijn. Ze kon zich niet vinden in de plannen die de aandeelhouder had met het personeel en dus kwam een einde aan haar mandaat. En aan de communicatie. Ook over die plannen.

Bij de vakbonden heerst verbazing. “Voor ons kwam de mededeling als een complete verrassing”, zegt vakbondssecretaris Liesbeth Jaminet (ACV). “Dat we in deze moeilijke periode gekke zaken beleven is normaal, maar dit is wel heel gek.” De bonden hebben geen idee van wat er op hen afkomt. Over Van Overstraten valt geen onvertogen woord, ondanks de soms moeilijke onderhandelingen met de vakbonden om de keten moderner en flexibeler te maken. “Ze handelde altijd op een correcte manier”, zegt Rudi Schwartz die voor ACV jarenlang de onderhandelingen voerde. “We hadden andere belangen, maar bleven altijd respectvol en ze ging nooit moeilijke gesprekken uit de weg”, aldus Schwartz die eveneens verbaasd is over het plotse ontslag.

‘Stijlbreuk’

Het is niet voor het eerst dat de familie Brenninkmeijer een eigengereide koers vaart en haar succesvolle managers plotsklaps opzijschuift. In 2004 verkaste Mimi Lamote plots naar E5 Mode, nadat ze zestien jaar bij de modeketen C&A had gewerkt. Eind de jaren 80 was ze er gestart als inkoper, om langzaam op te klimmen tot CEO. Ze haalde het bedrijf uit het slop. C&A, in 1841 opgericht door de Duitse textielbroers Clemens & August Brenninkmeijer, in het Nederlandse stadje Sneek, had een wat muf imago. Maar de frisse Mimi Lamote kon dat tij keren. Alsook de financiële resultaten doen opveren.

Steeds meer Brenninkmeijers kregen het evenwel op de heupen van de openlijke stijl van Lamote jegens haar medewerkers en media. Dat Lamote al eens wat financiële cijfers durfde te noemen, was ongezien. In de familieraad, gevestigd in het belastingvriendelijke Zug (Zwitserland) werd die stijlbreuk niet gewaardeerd. Lamote werd te veel een gezicht, en een personencultus staat haaks op de notoir discrete familie. Het kwam tot een vertrouwensbreuk.

Discretie, ja zelfs geheimzinnigheid, is een van de troeven van de puissant rijke familie. Zo is ze ook al ruim een eeuw achter de schermen de grootste private financier van de rooms-katholieke kerk. Maurice Brenninkmeijer, die als bestuurdersvoorzitter van de Cofra Holding AG vanuit Zwitserland alle zakelijke activiteiten overziet, stelde in een zeldzaam interview in de Nederlandse krant NRC Handelsblad dat de familie niet graag over zichzelf praat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234