Donderdag 13/05/2021

CETA

Hoe de buitenlandse pers kijkt naar Paul Magnette: "Ballen als kokosnoten"

null Beeld AFP
Beeld AFP

Met zijn vastberaden verzet tegen CETA heeft Paul Magnette zichzelf, Wallonië en België op de kaart gezet. De Brusselse correspondenten van de buitenlandse media volgden de hele rel likkebaardend, en af en toe met stijgende ergernis. Naar goede Europese gewoonte lopen hun standpunten zo ver uit elkaar dat je er een miniatuurversie van de EU in kunt zien.

"Ballen als kokosnoten"

Duncan Robinson (Britse Financial Times)

"Ik vind dit een fantastisch verhaal. Een kleine, grauwe regio die al 70 jaar economisch in verval is, toont haar tanden aan de EU, Canada en de multinationals. En op kop loopt een charismatische, vriendelijk lachende kerel - die een verschrikkelijke koppigaard blijkt te zijn, met ballen als kokosnoten. De druk op hem moet de voorbije dagen gigantisch zijn geweest. Hoeveel boze telefoons en dreigementen heeft hij moeten doorstaan?"

"Het Verenigd Koninkrijk is even verdeeld over de CETA-kwestie als over de brexit. De EU-haters zien er het bewijs in dat Europa niet werkt, de voorstanders vinden het net een toonbeeld van democratie dat zelfs Wallonië een deal kan tegenhouden."

"Verder is dit vooral een extra reden om met jullie te lachen. België staat alweer te kijk als een surrealistisch land met een belachelijk complex politiek systeem."

"Poetin lacht zich te pletter"

Stephan Israël (EU-correspondent voor het Zwitserse Tages-Anzeiger)

"Paul Magnette heeft een staaltje politique politicienne opgevoerd. Voor het eerst sinds lang zit de PS niet in de federale regering en ze voelt zich bedreigd door de PTB en Ecolo. Daar ging dit om. Magnettes inhoudelijke bezwaren waren al in CETA verwerkt. De eerste versie, die in 2014 werd gefinaliseerd, was erger. Toen hebben we de PS niet gehoord, omdat Elio Di Rupo premier was. Het is onder druk van de Duitsers dat er nadien nog werd gemorreld aan het arbitragemechanisme."

"Canada heeft zich heel flexibel opgesteld. Als de Waalse leiders het al moeilijk hebben om een akkoord te sluiten met een land met een progressieve regering, dat behoort tot de francofonie en dat dezelfde normen en waarden heeft als Europa, dan vraag ik me af hoe ze met de rest van de wereld nog deals gaan sluiten. Het is ook hypocriet dat Wallonië er geen graten in ziet om wapens uit te voeren naar Saudi-Arabië."

"Dit verhaal is sowieso negatief voor Wallonië, omdat het investeerders zal afschrikken, en voor de positie van België in de EU. Maar vooral Europa zelf blijft gewond achter. Eerst was er de brexit, nu dit. De Russische president Poetin heeft zich ongetwijfeld ziek gelachen."

"Eigenlijk gaat dit om linkse en rechtse nationalisten die muren willen bouwen. De enen tegen vluchtelingen, de anderen tegen de globalisering en internationale handelsverdragen."

"Smooth guy"

Charlotte McDonald-Gibson (Britse correspondente voor Time, The Independent en Monocle Magazine)

"Ik heb CETA niet echt gevolgd, maar ik betwijfel of Magnette zich in de rest van Europa populair heeft gemaakt. Bij Europees links misschien, maar dat is toch een klein segment. Bij al de rest zal hij in de toekomst eerder aversie oproepen."

"Ik interviewde hem dit jaar nog voor Monocle Magazine, na de controverse die ontstond over de World Photography Award (de Italiaanse fotograaf Giovanni Troilo won die met een fotoreeks die de tristesse in Charleroi toonde. Magnette was daar niet mee gediend, RL). Hij had nogal ambitieuze plannen voor zijn stad, en voor een politicus kwam hij heel intellectueel over. Magnette heeft ook een magnetische uitstraling. Een echte smooth guy."

"De nieuwe EU-commissaris"

Jean Quatremer (Europa-correspondent voor La Libération, Frankrijk)

"Ik heb Paul Magnette leren kennen als professor aan de ULB. Hij was de beste Europa-specialist van België, misschien zelfs van Europa. Een zeer intelligent man, heel welbespraakt, wat eerlijk gezegd een zeldzame combinatie is voor Belgische politici."

"Magnette heeft de N-VA een lesje geleerd in confederalisme. België wordt al twee jaar door de Vlamingen geregeerd. Alle federale ministerposten die ertoe doen, worden bezet door Vlamingen. Nu hebben de Franstaligen laten zien dat ze er ook nog zijn. Premier Michel komt verzwakt uit deze strijd."

"Les twee: in het buitenland weten ze nauwelijks wat Vlaanderen is. Maar de rest van de wereld kent nu wel Paul Magnette en Wallonië. Hij heeft ook aangetoond dat er zoiets bestaat als modern links: 'We gaan mee in het vrijemarktdenken, maar dan wel op onze voorwaarden.'"

"En hij heeft Europa laten zien dat je het volk niet eindeloos beslissingen door de strot kunt duwen. Niet door de boel in de steek te laten, zoals de Britten, maar door op een respectvolle manier te blijven onderhandelen. Daarom zeg ik: bravo, Paul Magnette. Ik denk dat hij de volgende Belgische EU-commissaris wordt."

"Geweldig geacteerd"

Tijn Sadée (Nederlandse correspondent voor NOS en NRC Handelsblad)

"Paul Magnette heeft een fenomenaal gevoel voor timing. Begin september zag ik hem, vlak nadat het enorme banenverlies bij Caterpillar was bekend geraakt. Hij leek totaal verrast. Meteen daarna zag ik dat er aan het stadhuis van Charleroi al een professioneel gemaakte banner hing, met een boodschap van steun voor de werknemers. Die lag dus al klaar. Toch slaagde Magnette erin om zijn verbijstering geloofwaardig te acteren."

"En ook dit keer heeft hij het spel perfect gespeeld. Natuurlijk speelde er een zekere dosis electoraal opportunisme mee, zoals zo vaak in de politiek. De Waalse groenen waren altijd de drijvende kracht achter het protest tegen CETA, de PS was vóór, en toonde aanvankelijk geen interesse. Magnette wachtte tot het laatste moment om alsnog dwars te gaan liggen. Daardoor werd hij plots voor de hele wereld hét gezicht van de strijd tegen CETA. Het leverde hem een heldenstatus op. Toen ik hem woensdagnacht na die vruchteloze onderhandelingen zag buitenkomen, had hij de gelaatsuitdrukking van een man die toch wat geschrokken was van zichzelf."

"Magnette zag deze kwestie ook als een campagne-instrument: hij wilde laten zien dat er nog 'echte' socialisten zijn in Europa. Tegelijk heeft hij N-VA doen inzien dat sommige dossiers misschien toch maar beter geherfederaliseerd worden."

"Meesterzet"

Bruno Waterfield (Correspondent voor het Britse The Times)

"Magnette heeft een goede job gedaan als vertegenwoordiger van een geplaagde regio en zijn kiezers. In ruil zal hij garanties en meer geld voor Wallonië hebben gekregen. Door zijn meesterzet ligt de weg open om de onbetwiste nummer één van de PS te worden, en misschien ooit premier van België."

"Natuurlijk is het surrealistisch dat zo'n kleine regio zo'n groot akkoord kan vertragen, maar ik zie niet in waarom het negatief zou zijn voor het imago van België dat een linkse leider zich verzet tegen de globalisering en de almacht van de multinationals. Veel mensen zaten daar al lang op te wachten. Magnette heeft de Duitse en Franse socialisten rode kaken bezorgd. Waarom hebben zíj CETA wel klakkeloos goedgekeurd? In Frankrijk is Marine Le Pen het Front National aan het omvormen tot een arbeiderspartij. Zij kopieerde de argumenten van Magnette en bracht daarmee de Franse premier Hollande in verlegenheid."

"Europa is veranderd in een just say yes-democratie. Dat vind ik verontrustender dan dat één regio een akkoord kan tegenhouden. Magnette is opgestaan tegen die machine. En misschien heeft hij de EU daarmee wel een dienst bewezen. CETA heeft er een groter draagvlak door gekregen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234