AchtergrondDrugsgeweld in Antwerpen
‘Hoe cru het misschien klinkt, het boeit me eigenlijk niet’: cokegebruikers reageren op aanvallen op sociale media na dood van Firdaous
‘Jullie hebben het bloed van een 11-jarig meisje aan jullie handen’: verschillende mensen richten zich op sociale media rechtstreeks tot cokegebruikers. Ook premier De Croo is scherp voor al wie de illegale handeling van drugs in stand houdt. Voelen cokesnuivers zich schuldig? Is er iets veranderd sinds de dood van een onschuldig kind? Een dealer, verslaafde en occasionele gebruiker reageren.
“Elke cokegebruiker is moreel medeplichtig aan de moord op een 11-jarig meisje. #TakeThat.” Communicatiestrateeg Marc Fauconnier postte dit bericht op Twitter, en ook minister Vincent Van Peteghem (cd&v) en premier Alexander De Croo (Open Vld) richtten zich tot druggebruikers. “Ze mogen écht weleens in de spiegel kijken. Zonder vraag geen aanbod. Gebruikers moeten inzien dat ze onze veiligheid in het gedrang en zelfs in gevaar brengen. Iedereen moet beseffen dat aan druggebruik bloed hangt, ook al kan het in de ogen van sommigen onschuldig lijken. Het gebruik van drugs leidt tot een enorme kost voor onze maatschappij die we niet kunnen aanvaarden.”
Miljardenbusiness
Cokegebruikers, of ze nu occasioneel snuiven, dealen of verslaafd zijn, hebben de berichten meegelezen. De dood van een onschuldig kind laat niemand onberoerd, maar of er daardoor iets veranderd is? Of ze zich schuldig voelen? En of ze nu twee keer gaan nadenken vooraleer ze drugs kopen en gebruiken? Nee, dat niet.
“Ik heb erbij stilgestaan toen ik het nieuws las, maar als ik volgend weekend op een feestje een lijn krijg aangeboden, ga ik daar niet meer aan denken”, reageert een veertiger. De papa gebruikt occasioneel. “Aan onze gasimport hangt ook bloed, hé. Hoe cru het misschien klinkt, het boeit me eigenlijk niet. Kijk naar de landen van origine; Colombia, Mexico,... Er gaan nog doden vallen, dit was niet de laatste.”
Een 30-jarige dealer uit Vlaams-Brabant treedt hem bij: “Het is niet de eerste keer dat er iets gebeurt. Al die bommen en granaten de voorbije weken in Antwerpen... Maar omdat er nu een kind is gestorven en dat gevoeliger ligt, komt men opeens scherp uit de hoek naar gebruikers toe? Dat is ook hypocriet, vind ik. Gebruikers gaan het er alleszins niet voor laten en ik ook niet. Meer zelfs: de vraag wordt groter, merk ik. Veel gebruikers zijn ook te afhankelijk van coke. Die zijn hier niet mee bezig. Hebben wij als gebruikers hier een verantwoordelijkheid in? Nee. Aan de dood van dit meisje zijn tienduizenden doden voorafgegaan. In de thuishavens van de cocaïnehandel in Mexico zijn al zodanig veel mensen gestorven voor diezelfde drugs. Dit is een miljardenbusiness, die gaat niet plots gestopt worden door de dood van een kind.”
Feestdrug
Een 27-jarige arbeider uit Dendermonde – hij ging van sporadische cocaïnegebruiker naar verslaafde, dealer en weer terug – reageert iets genuanceerder. “Ik lees elke dag de krant en vind het heel jammer voor dat meisje. Zijn we daar mee schuldig aan? Deels wel, omdat we natuurlijk cocaïne aankopen. Alles hangt samen, maar haar familie werd geviseerd en zat er ook voor iets tussen. Het kind zelf natuurlijk niet, maar het kon evengoed zijn dat haar broer geraakt werd door die kogel, iemand die wél al in contact is geweest met het drugsmilieu. Waren de media en politici er dan ook zo opgesprongen? En ons op sociale media beginnen aan te vallen? Nee, dat denk ik niet.”
“Het is erg wat er gebeurd is, maar ik voel me er als gebruiker niet medeschuldig door. Ik heb geen kinderen en doe enkel mezelf kwaad door coke te snuiven. Niemand anders. Coke is bovendien voor mij een feestdrug en feestjes vinden elke dag plaats. Het is niet makkelijk om dat tij te keren. In elke straat en in alle soorten jobs zijn er gebruikers. Ik heb verkocht aan burgemeesters, dokters en zelfs aan politieagenten. Het zit té verspreid en door gebruikers meer te straffen ga je dat er niet uitkrijgen. Ik vind dat de verantwoordelijkheid ook hoger ligt dan bij ons, bij de politiekers. Ze proberen het probleem aan te pakken, maar de schaal is niet groot genoeg om het te bannen”, besluit hij.
Meer dan duizend mensen nemen afscheid van 11-jarige Firdaous
De 11-jarige Firdaous, die maandag om het leven kwam toen haar huis werd beschoten, is gisteren begraven. Zo’n 1.200 mensen waren in de moskee El Fath en Nassr in Hoboken aanwezig voor de plechtigheid en om hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden van het 11-jarig meisje. Naderhand gaf de familie geen commentaar op de aanslag. Een persconferentie met de moeder werd geannuleerd omdat ze overstuur was.Het meisje werd maandag geraakt door een kogel die op een garagepoort van een woning werd afgevuurd. Achter die poort bleek zich een leefruimte te bevinden. Ook drie andere gezinsleden raakten gewond. Het meisje is het nichtje van de vermeende drugsbaron Othman El B. Haar lichaam wordt morgen gerepatrieerd naar Marokko. Het parket onderzoekt de zaak en de vermeende link met het drugsmilieu.