Zondag 26/03/2023

Panama Papers

Hoe Cameron profiteerde van Panama

Cameron op campagne in Groot Brittannië. De premier benadrukt dat hij niets te verbergen heeft in de Panama Papers-zaak. Beeld © Photo News
Cameron op campagne in Groot Brittannië. De premier benadrukt dat hij niets te verbergen heeft in de Panama Papers-zaak.Beeld © Photo News

Vlak voor hij premier werd, verkocht de Britse premier David Cameron zijn aandeel in een bedrijf dat genoemd is in een internationaal onderzoek naar belastingontwijking. Eerder ontkende de Britse conservatief nog zijn betrokkenheid bij de Panama Papers.

SOFIE VANLOMMEL

31.500 Britse pond, minder dan 40.000 euro: zoveel kreeg David Cameron voor zijn aandeel in een investeringsfonds genaamd Blairmore Investment Trust. Cameron en vrouw Samantha verdienden in drie jaar tijd 19.003 pond (zo'n 23.500 euro) aan het aandeel, dat ze in 1997 verwierven. Ze ontsnapten volgens de krant The Guardian ook nipt aan de Britse vermogenswinstbelasting: die geldt bij winsten vanaf 19.300 pond.

Cameron verkocht zijn aandeel in het jaar 2010, vier maanden voor hij premier werd. Wat toen een goede deal leek, is vandaag een stinkend zaakje.

Het Blairmore-fonds stond op naam van zijn vader, de in 2010 overleden Ian Cameron. Het fonds dook begin deze week op in de Panama Papers, een grootschalig project van internationale onderzoeksjournalistiek naar belastingontwijking via de palmbomenrepubliek in de Caraïben. Uit analyse van gelekte klantengegegevens van advocatenkantoor Mossack Fonseca blijkt dat vader Cameron vanop de Bahama's tientallen miljoenen ponden beheerde voor vele rijke families.

Op deze vermogens is geen cent Britse belasting betaald. De vraag die de Britse pers op de lippen brandde, was simpel: had Cameron, die 300.000 pond (371.000 euro) van dat vermogen heeft geërfd, geprofiteerd van de palmbomenroute?

'Niks te verbergen'

Een week lang weigerde de premier elk gesprek over de Panama Papers. Wel stuurde hij vier mededelingen uit: hij noemde het fonds "een privézaak". Dat is het nu niet meer.

In een gesprek met de Britse zender ITV verdedigde Cameron zijn vader. "Ik heb niks te verbergen", zei de premier. "Ik ben trots op mijn vader, op wat hij deed, op het bedrijf dat hij heeft uitgebouwd. En op al de rest."

Blairmore Investment Trust is niet opgericht om belastingen te ontwijken, zei Cameron nog. Volgens Cameron is het fonds opgericht voor beleggers die wilden handelen in aandelen geprijsd in Amerikaanse dollar. De meeste kritiek op het fonds is gebaseerd op "een fundamenteel misverstand", zei de premier. "Ik heb belastingen betaald op de dividenden die ik ontving. De winst was op de normale manier onderhevig aan alle Britse belastingen." Hij onderstreepte dat hij geen enkel belang meer heeft in een bedrijf of in een investeringsfonds.

De oppositie, die eerder bot ving met haar vraag om een onderzoek, ruikt haar kans. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft er op aangedrongen dat Cameron zijn belastingaangifte publiek maakt. Volgens de BBC gaat hij dat nu ook doen, ten laatste volgende week.

Een columniste van krant The Independent vindt dat Cameron ontslag moet nemen. "Genoeg met de hypocrisie. Als Corbyn het niet doet, moet zijn eigen partij hem maar het mes in de rug steken." Ook socialistisch parlementslid John Mann vindt dat Cameron moet gaan, zo zei hij tegen SkyNews.

In de 11,5 miljoen gelekte klantengegevens van advocatenkantoor Mossack Fonseca duiken tientallen politici op, van Saudische prinsen en de Oekraïense president Porosjenko tot de presidenten van Pakistan en IJsland. Sigmundur David Gunnlaugsson, president van IJsland, is de eerste politiek leider die is opgestapt omwille van zijn offshore-activiteiten. Hij blijft partijleider van de Progressieve Partij en wordt tijdelijk opgevolgd door een partijgenoot. Dit najaar volgen er in IJsland verkiezingen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234