Zondag 09/08/2020

Voetbal

Hoe Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck gedwarsboomd werd in transferperiode

Ryota Morioka (centraal) draaft over het veld tijdens de training in Neerpede. Hij is, samen met Lazar Markovic, de enige nieuwkomer.Beeld Photo News

Door de onzekere financiële situatie komt Anderlecht bekaaid uit de wintermercato. Eén schuldige aanwijzen in deze tragikomedie zou de waarheid geweld aandoen, maar paars-wit heeft alvast nagelaten om wapens binnen te halen die Club Brugge alsnog van de troon kunnen stoten.

Toen Hein Vanhaezebrouck begin oktober trainer werd van Anderlecht, maakte Herman Van Holsbeeck hem snel duidelijk dat hij na januari niet meer hoefde te rekenen op Sofiane Hanni. De aanvoerder gaf al heel vroeg op het seizoen te kennen dat hij de club in de winter wilde verlaten. Hanni had het helemaal gehad met de fans.

"Wie zou je willen als vervanger?", vroeg Van Holsbeeck zijn trainer.

Cristian Benavente.

De algemeen directeur van Anderlecht wist toen weliswaar dat een overname van de club in de steigers stond, maar Van Holsbeeck had niettemin de duidelijke wenk gekregen van zijn voorzitter dat zij allebei de vooropgestelde rit tot 2020 konden uitzitten. Kandidaat-koper Paul Gheysens, bijvoorbeeld, had Van Holsbeeck en Roger Vanden Stock nog minimum twee en maximum vijf jaar gegarandeerd. Mooi zo, Van Holsbeeck wilde zich smijten en zou informeren bij zaakwaarnemer Mogi Bayat naar de haalbaarheid van Benavente.

Twee maanden later, op 22 december, zal bekend raken dat RSC Anderlecht in handen komt van Marc Coucke - duiveltje uit een doosje. Het is voor iedereen, ook voor een bijzonder aangeslagen Van Holsbeeck, zeer snel duidelijk dat in het sportieve departement snel een aflossing van de wacht komt. Van Holsbeeck beseft ook dat hij niet de wintermercato zal kunnen realiseren die hij voor ogen had. Op 8 december had hij nog laten optekenen: "We weten wat we willen in januari."

Na 22 december regent het evenwel sms'jes op de smartphone van Herman Van Holsbeeck, met de dringende aanbeveling om zonder uitgaande transfers geen investeringen te doen. Van Holsbeeck heeft het intern over 'instructies'. Elke goede verstaander in de gebouwen van Neerpede begrijpt al snel dat de afzender van de sms'jes, Marc Coucke, Anderlecht in een financiële wurggreep houdt.

In de omgeving van Coucke pleiten ze de sterke man vrij: "Anderlecht dient zich tot 1 maart nu eenmaal te houden aan de juridische voorwaarden van de verkoop van de club eind december." In mensentaal: wie in december zijn huis verkoopt maar er nog zes maanden in blijft wonen, mag al die tijd geen tuinhuis of duivenkot bijbouwen.

30 miljoen in het rood

Herman Van Holsbeeck kan zo deze winter geen eurocent meer uitgeven dan hij binnenkrijgt en liefst stopt hij nog wat geld in de kassa. Niet alleen Marc Coucke, maar ook de andere kandidaat-investeerders waren immers geschrokken van de penibele financiële situatie van de club: 30 miljoen euro in het rood, volgens de cijfers van de due diligence. Eén potentiële koper liet zich door zijn advocaten zelfs influisteren dat het boekenonderzoek verdacht veel wees op een tekort van 50 miljoen euro.

Was de komst van Benavente in tempore non suspecto al bijzonder moeilijk geweest - Mogi Bayat wilde zijn broer en Charleroi-bestuurder Mehdi niet verraden -, dan werd duidelijk dat Van Holsbeeck in de mercato naar de loopgrachten trok met een waterpistool in plaats van met een kanon.

"Wat is je alternatief voor Benavente, coach?"

"Morioka."

Teodorczyk blokkeert Mitrovic

Plaatste Coucke wielklemmen aan de auto van Van Holsbeeck, dan pakte Lukasz Teodorczyk gewoon de sleutels af. Op tafel lagen voor hem concrete aanbiedingen van twee Italiaanse clubs, een Franse en een uit de Engelse Premiership. Teodorczyk haalde telkens zijn neus op, tot frustratie van Van Holsbeeck én Aleksandar Mitrovic.

De Serviër was naar Neerpede afgezakt om er zijn medische tests af te leggen. De 'instructies' kwamen algauw dat zonder het vertrek van de Pool zélfs een huurovereenkomst voor Mitrovic niet mogelijk was. Ondanks zo'n 6 miljoen euro inkomsten voor Nicolae Stanciu en 8 miljoen voor Hanni.

Het enige wat er afkon, was de definitieve transfer van Ryota Morioka en de (talentvolle) gok genaamd Lazar Markovic. Roger Vanden Stock diende dinsdagavond aan de telefoon bij Ivan De Witte zelfs te bedelen met een paar honderdduizend euro om de verplichte aankoop van Kenny Saïef (3,7 miljoen euro) te laten vallen. De AA Gent-preses stemde in - het zal hem in de toekomst geen windeieren leggen.

Supporters hebben het vandaag (eens te meer) gemunt op Van Holsbeeck. En ja, misschien heeft hij de zaken iets te lang laten aanslepen - het is nooit een goed signaal om op Deadline Day nog twee, drie dossiers te moeten afwerken. Maar aan het eind werd Van Holsbeeck evengoed in de steek gelaten door alle jarenlange medestanders (lees: aandeelhouders). "Waarom wilde Alexandre Van Damme dit keer niets voorschieten", vraagt een ingewijde zich af. Alleman gevlucht.

Van Holsbeeck stond woensdagavond even voor middernacht letterlijk en figuurlijk alleen, in het donker van het oefencomplex in Neerpede. Het beeld van zijn laatste mercato in veertien jaar managerschap van RSC Anderlecht.

RSC Anderlecht draagt iets troosteloos, the day after. Business heeft er de voorbije maanden het voetbal naar de achtergrond geduwd. Coucke mag dan misschien als goede huisvader zijn soldaat - zoals Van Holsbeeck zichzelf omschreef op Sporza - instructies hebben gegeven, zelf maakte hij geen te beste beurt met zijn poging om diverse spelers van Oostende naar Anderlecht te lozen om zo de financiële toestand van KVO te verdoezelen - daar was dan wel geld voor, of zo?

Geen degelijke scouting

Voorts bleek in Neerpede eens te meer geen financieel haalbare spelersscouting op tafel te liggen. Morioka, Markovic, Mitrovic, om die namen te bedenken hoef je niet over een diploma voetbalmanagement te beschikken.

Van Holsbeeck zal toegeven dat hij in die vijftien jaar eigenlijk nooit een performante scouting heeft kunnen installeren. Dat is toch een kleine schande voor een club als Anderlecht.

Neerpede lijkt dezer dagen "een spookhuis", aldus een bron. In afwachting van de intrede van Coucke en zijn technisch directeur Luc Devroe kijkt iedereen er iedereen wantrouwig aan.

Eén man blijft rechtop staan in de hele vaudeville. Last man standing. Hij gelooft wél nog kampioen te kunnen worden. Hein Vanhaezebrouck. Zonder Cristian Benavente, dan wel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234