Zaterdag 06/03/2021

Hobbelig pad naar elektronische justitie

Advocaten en gerecht zullen in rechtszaken vanaf 1 september, wanneer het nieuwe gerechtelijk jaar begint, nog geen informatie kunnen uitwisselen langs elektronische weg. Dat komt doordat het uitvoeringsbesluit van de wet over de 'e-justice' nog niet klaar is. Het kan volgens Justitie pas worden opgesteld na experimenten met het gebruik van digitale handtekeningen. Die experimenten zullen vanaf oktober worden uitgevoerd in Kortrijk en Brussel.

Hugo Lamon van de Vereniging van Vlaamse Balies: "In gerechtelijke procedures moeten alle stukken worden ondertekend. Dat gebeurt op de meeste plaatsen nog manueel. Hetzelfde geldt voor het neerleggen van conclusies door advocaten op de griffie, waar ze worden afgestempeld. Dat duurt allemaal erg lang. Het elektronisch ondertekenen en doorsturen van stukken bespaart tijd. Als garantie voor de echtheid van de handtekening reiken wij certificaten uit aan onze leden. Met zo'n certificaat alleen kun je niets. Je hebt ook een infrastructuur nodig zoals intranet, waarop zowel advocaten als de administratie van Justitie en de griffies van de rechtbanken zijn aangesloten. Daarnaast moeten de aangeslotenen ook bereikbaar zijn via dit kanaal, wat betekent dat ze de accommodatie moeten hebben om e-mails te ontvangen en te versturen."

Volgens Lamon mobiliseerde de VVB haar achterban de voorbije jaren om actief gebruik te maken van e-mails, internet en intranet. "Wij zijn klaar voor het proefproject. De technische voorzieningen zijn aanwezig. De internetsite bestaat al, intranet echter niet. Daarvoor zijn compatibele systemen nodig." De huidige 13 informaticasystemen binnen de rechterlijke macht zijn tegen de verwachting in nog niet herleid tot één systeem. De integratie, die voltooid had moeten zijn op 1 september, zal volgens justitieminister Marc Verwilghen gebeuren via het proefproject in Kortrijk en Brussel, dat de naam Phenix kreeg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234