Zaterdag 04/07/2020

Hiv verliest terrein

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Vlaanderen is licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Om nieuwe besmettingen nog verder terug te dringen, moet er onder meer werk gemaakt worden van preventieve medicijnen (PREP).

'Voorzichtig positief.' Zo reageert Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, op de nieuwe cijfers van het WIV. "De gestage stijging van het aantal nieuwe diagnoses tusen 1997 en 2013 ligt achter ons", zegt woordvoerder Boris Cruyssaert. "Dat alleen al is goed nieuws. Na 2013 zien we een duidelijk knik, en we hopen dat die trend zich nu voort zal zetten."

In heel België ging het aantal nieuwe diagnoses voor 2015 met 4,7 procent achteruit. Vooral bij mannen en vrouwen uit Afrika ten zuiden van de Sahara die het virus hebben opgelopen via heteroseksuele contacten, is het aantal nieuwe besmettingen teruggedrongen.

'Misleidend'

Bij homomannen zijn de cijfers iets minder eenduidig. Voor heel België noteert het WIV een stijging van 5 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Voor Vlaanderen ging het met 3 procent achteruit. Toch is dat volgens Sensoa geen reden om helemaal van een 'neerwaartse trend' te spreken.

"Bovendien zijn die percentages wat misleidend", zegt Cruyssaert. "Vijf procent lijkt erg veel, maar binnen de totale groep waar we hierover spreken is het misleidend om over percentages te spreken", zegt Cruyssaert. "Het gaat over erg kleine aantallen. Heb je in Wallonië zes nieuwe besmettingen, is dat meteen een stijging van 10 procent. Dat is vertekenend."

Willen we het aantal nieuwe besmettingen doen dalen, dan moet er onder meer werk gemaakt worden van preventieve medicijnen (PREP). Risicogroepen zoals homoseksuele mannen of partners van iemand met hiv zouden perfect aidsremmers kunnen slikken. Op die manier daalt het risico dat ze besmet raken.

"Op dit moment heeft Gilead, de producent van de aidsremmer Truvada, een dossier ingediend bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om daarvoor de terugbetaling te regelen", zegt Mark Sergeant, hiv-specialist bij Sensoa. "Wellicht zal het nog een hele tijd duren eer die terugbetaling er daadwerkelijk komt. Eerst moet er nog een hele rits adviezen gevraagd en gegeven worden. Wie mag die medicatie slikken? Wat zijn de voorwaarden? Daar zijn ze het allemaal nog niet over uit."

In Frankrijk en Noorwegen worden die PREP-medicijnen wel al terugbetaald. Sergeant: "In Frankrijk kan in principe iedereen die meent dat hij of zij een hoog risico loopt PREP aanvragen. Maar in de praktijk zijn het toch vooral homomannen die de medicatie hebben opgestart."

Een andere manier om de besmettingen in te dijken is door patiënten de mogelijkheid te geven zich vroeg te behandelen en zo nieuwe infecties te voorkomen. In België is het nog altijd niet mogelijk om aidsremmers terugbetaald te krijgen zolang de weerstand niet onder een bepaalde drempel is gedoken. Nochtans is dat niet alleen een plus voor de patiënt zelf, het verkleint ook het risico op overdracht. "Gelukkig heeft minister De Block beloofd om vanaf 2017 die medicatie onmiddellijk na de diagnose terug te betalen", zegt Cruyssaert. "Een goeie beslissing, die zal bijdragen tot de verdere daling van nieuwe infecties."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234