NieuwsCanada
‘Hittekoepel’ met helse temperaturen eist tientallen mensenlevens in Canada
Aan de Canadese westkust is het puffen geblazen. Er hangt geen wolkje aan de hemel en het kwik stoomt al dagenlang door tot boven 40 graden. De politie zegt dat de ‘hittekoepel’ - zoals het weerfenomeen wordt genoemd - al heeft geleid tot tientallen dodelijke slachtoffers in de omgeving van Vancouver, een stad die normaal een gematigd klimaat heeft.
Maandag werd een recordtemperatuur van 47,9 graden opgetekend in Lytton (British Columbia). Het uitzonderlijke weerfenomeen heeft maar liefst 103 hitterecords gebroken in British Columbia, Alberta, Yukon en Northwest Territories.
In Vancouver bereikte het kwik maandag 32 graden, maar door de hoge vochtigheid voelde het aan als 40 graden. Bewoners boeken zelfs hotelkamers om van de airconditioning te kunnen genieten.
De hulpdiensten hebben de handen vol met mensen die bezwijken onder de verzengende hitte. De politie van Vancouver heeft de bevolking gevraagd om de hulpdiensten enkel te bellen voor noodgevallen omdat de diensten overbevraagd zijn door de hittegerelateerde sterfgevallen. “Vancouver heeft nog nooit zo’n hitte ervaren, en helaas sterven er tientallen mensen door”, zei Steve Addison van de politie van Vancouver in een persbericht. “Onze agenten doen alles wat ze kunnen om mensen te beschermen.”
Op dinsdagmiddag had de politie al meer dan 65 plotselinge sterfgevallen geteld sinds het begin van de hittegolf vrijdag. “De overgrote meerderheid van deze gevallen houdt verband met het warme weer,” bevestigde Addison. Het gaat voornamelijk om senioren. Normaal gezien worden er in een periode van vier dagen zo’n 130 doden gemeld in heel British Columbia, maar nu ging het al om 233 sterfgevallen, meldde CBC.
Grote schuldige van die extreme hittegolf is de ’heat dome’ of de hittekoepel. Het weerfenomeen komt maar eens om de duizend jaar voor en houdt warme lucht, die na een al warme winter van over de Stille Oceaan wordt aangevoerd, vast tussen de bergen en een golfstroom. Die combinatie zorgt voor een warmeluchtkolom en helse temperaturen. Nu beweegt de hittekoepel zich langzaam richting oosten en kunnen de temperaturen aan de westkust weer beginnen dalen.