Donderdag 22/08/2019

'Hitlers held' na WO II huurmoordenaar bij Mossad

Het lijkt té vergezocht: een beruchte SS'er die na de oorlog als huurmoordenaar wordt ingelijfd door de Israëlische geheime dienst Mossad. Maar het is echt gebeurd.

Otto Skorzeny, De SS-Obersturmbannführer die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Italiaanse leider Mussolini op spectaculaire wijze uit geallieerde gevangenschap bevrijdde, vermoordde in 1962 in opdracht van de Mossad een Duitse raketwetenschapper die voor Egypte werkte.

Dat hebben voormalige geheime agenten van de Mossad aan de Israëlische krant Haaretz verteld. Skorzeny zou de 49-jarige Heinz Krug in de omgeving van München hebben laten 'verdwijnen', vertelden ex-agenten aan de krant. Krug werkte in Egypte, samen met andere Duitse geleerden, aan een raketprogramma. De Duitse wetenschappers hadden hun vaardigheden tijdens WO II opgedaan met de bouw van onder meer de V2 op de basis in Peenemünde. De moord op Krug zou andere Duitsers in Egyptische dienst moeten 'intimideren'.

Israël voelde zich destijds door die activiteiten van ex-nazi's in Egyptische dienst ernstig bedreigd en deed er alles aan om de voortgang van het programma te dwarsbomen. Zo werden er bombrieven aan de wetenschappers gestuurd, enkelen raakten bij het openen daadwerkelijk gewond. Ook Skorzeny, die na de oorlog deels in Argentinië en het Spanje van de fascistische generaal Franco woonde, werd gerekruteerd. Volgens Haaretz speelden de Mossad-agenten Isser Harel en de latere premier Yitzhak Shamir hierbij een belangrijke rol.

Skorzeny, van huis uit Oostenrijker, zou Krug in diens nieuwe Mercedes naar een bos in de nabijheid van München hebben gelokt. Daar schoot hij hem dood, waarna hij het lijk samen met drie Israëlische agenten met zuur overgoot. De Israëliërs zouden de voormalige SS-commandant beloofd hebben dat Skorzeny van de zwarte lijst van nazi-jager Simon Wiesenthal verwijderd zou worden.

Skorzeny - destijds door de geallieerden ook wel 'Scarface' genoemd vanwege het grote litteken in zijn gezicht als gevolg van een duel in zijn jeugd - geldt in kringen van veteranen als een bijkans mythische figuur. Van het kaliber van veldmaarschalk Erwin Rommel, een gewiekste vijand, geroemd en gevreesd vanwege diens strategische vaardigheden.

Strategische successen

Skorzeny bevrijdde in 1943 op spectaculaire wijze de Italiaanse leider Benito Mussolini, die door de geallieerden op de berg Gran Sasso gevangen was gezet. Later leidde de SS'er een groep Duitsers, verkleed als Amerikaanse soldaten, nog bijna naar een zege tijdens het Ardennenoffensief. Een paar maanden later hield hij met een kleine groep SS'ers een grote groep Russen een tijdlang tegen bij de rivier de Oder. Na de oorlog vluchtte hij uit gevangenschap, naar Argentinië en Spanje.

Hoewel hij werd vrijgesproken van het plegen van oorlogsmisdaden, bleef hij nadien omstreden. Hij zou onder meer actief zijn geweest in het Odessa-netwerk, dat nazi's naar Zuid-Amerika hielp vluchten. Skorzeny werd een rijk zakenman. In 1975 overleed 'Hitlers held' op 67-jarige leeftijd aan longkanker. Tijdens zijn begrafenis brachten 'Alte Kameraden' de Hitlergroet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden