Zaterdag 24/10/2020

Binnenland

Hitlerfanaat (76) met huis vol nazi-symboliek riskeert een jaar cel

Georges Boeckstaens in zijn achtertuin. Daar doet hij in principe wat hij wil. Beeld Vertommen

Georges Boeckstaens (76) uit Keerbergen riskeert een jaar cel voor inbreuken op de negationisme- en antiracismewet. Zijn voortuin staat vol van de nazi-symboliek, hij bracht ook de Hitlergroet. Zelf is hij zich van geen kwaad bewust. “De afbeeldingen aan mijn huis dienen alleen om te tonen dat het nazisme heeft bestaan. Ik wist niet dat het strafbaar was.” De Hitlergroet brengt hij naar eigen zeggen alleen uit bij vrienden en niet in het openbaar, al verschenen daar wel foto’s van in een weekblad.

De 76-jarige George Boeckstaens heeft zijn huis in een residentiële wijk in Keerbergen versierd met allerlei nazisymbolen. Boven de oprit prijkt op een bord “Het Adelaarsnest”, met daarboven in grote letters “SS”. In een boom hangt een nazivlag. Op en rond de woning werden ostentatief zelfgemaakte hakenkruisen aangebracht.

Boeckstaens verscheen vandaag in skipak voor de Leuvense rechter. Met zijn vestimentaire keuze had hij geen bijbedoelingen, verklaarde hij. De oud-militair had bewust geen advocaat onder de arm genomen voor zijn proces, waar hij zich aldus moest verantwoorden voor het overtreden van de negationismewet en omdat hij zou aangezet hebben tot haat of geweld jegens een groep, gemeenschap of leden ervan. 

Zelfgeschreven brief

De zeventiger had wel een zelfgeschreven brief mee voor de rechter, waarmee hij duidelijk wou maken dat hij de Holocaust afkeurt en dat er afschuwelijke dingen gebeurd zijn in de concentratiekampen. 

“Mijn interesse in Hitler en het Derde Rijk ligt vooral daar waar men structuur en houvast wilde brengen in een land na de crisis, om bij te dragen tot het beter functioneren van de maatschappij. Dat dit in WOII ontaard is in een zinloos bloedvergieten en de schending van de mensenrechten valt niet goed te praten”, las Boeckstaens voor aan de rechter. 

“Ik heb nooit publiek beledigende taal geuit naar eender welke mensengroepen, noch aangezet tot haat noch mij negatief uitgelaten over mensen hun nationaliteit, ras of ander kenmerk dan ook. Voor mij is het overduidelijk dat dit louter een stuk geschiedenis is dat mij boeit.”

“Ik ben opgegroeid in een familie met twee nonkels die vrijwillig gingen vechten aan het oostfront”, klonk het nog. “Mijn ouders gingen vrijwillig werken in Duitsland. Bij haar terugkeer werd het haar van mijn moeder afgeschoren. Tijdens mijn schooltijd en met de communie moest ik op de laatste bank plaatsnemen. De Jodenster is voor mij de herinnering aan een historisch feit. De boeken van Hitler heb ik maar gelezen tot 1939. Nadien werd het te gruwelijk.” 

Hij verwees ook naar het motief van een hakenkruis dat op de vloer van een kerk in Beringen aangebracht zou zijn. “Dat staat symbool voor vergeving van de zonden.”

Het ‘nazihuis’ van Georges Boeckstaens in de Varensweg in Keerbergen.Beeld Vertommen

De procureur eiste de maximumstraf van een jaar cel.

Verwijderen

Het Gelijkekansencentrum Unia stelde zich burgerlijke partij in de twee dossiers en vroeg telkens 500 euro schadevergoeding. Unia klaagde ook aan dat Boeckstaens ooit pamfletten met anti-semitische boodschappen in zijn tuin had opgehangen, duidelijk zichtbaar vanop de openbare weg. Het centrum vraagt aan B. om zijn huis in de oorspronkelijke staat te herstellen. “De Hitlergroet vond plaats in de tuin, niet onder vrienden. De beklaagde dweept met Hitler en wil de genocide van de nazi’s onder de aandacht brengen”, zei de raadsman van Unia.

Ondertussen haalde Boeckstaens al veel van zijn zelfgeknutselde SS-symbolen en adelaars weg. “Maar als de rechter wil dat ik alles verwijder, dan zal ik me daarbij neerleggen. Ik wil ook vrienden met Unia blijven”, reageerde de oud-militair na het proces. 

Het vonnis valt op 17 december.

Beeld Vertommen
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234