Donderdag 25/02/2021

Brexit

Historisch vissersverdrag onder hoogspanning: "Britten ontketenen best geen nieuwe kabeljauwoorlog"

Een visserssloep. De Britten blazen de London Fisheries Convention op.  Beeld Eric Fokke
Een visserssloep. De Britten blazen de London Fisheries Convention op.Beeld Eric Fokke

De Britse overheid blaast een internationaal vissersverdrag op. Europarlementslid Sander Loones (N-VA) waarschuwt de Britten: "Als de Britten hun vis aan ons willen blijven verkopen, ontketenen ze best geen nieuwe kabeljauw-of makreeloorlog"

Het verdrag dat de Britten nu opzeggen is de zogeheten London Fisheries Convention. Dat akkoord dateert van 1964, nog voor de Britse toetreding tot de EU in 1973. Het laat vissers uit Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland en Nederland toe te vissen in de zone tussen 6 en 12 zeemijl voor elkaars kusten. Door het akkoord op te zeggen, valt dit weg. Anderzijds verliezen de Britse vissers dat recht voor de kust van de vijf andere landen. Volgens de Britse regering vingen Franse, Belgische, Duitse, Ierse en Nederlandse vissers in 2015 zowat 10.000 ton vis binnen 12 zeemijl.

Brexit in miniformaat

Het opzeggen van het verdrag is niet meteen voelbaar. Er gaat een opzegtermijn van twee jaar aan vooraf, die vandaag begint te lopen. Toch zorgt het nieuws voor de nodige nervositeit. Voor Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale, de belangenorganisatie van de Vlaamse visserijsector, is het een klap. "Dit is een onderdeel van het hele complexe gegeven dat het Europese visserijbeleid is", aldus Brouckaert. "Het is dan ook heel moeilijk te voorspellen wat de impact zal zijn nu de Britten dit verdrag opzeggen. Maar zowat de helft van onze omzet kan erdoor getroffen worden", klinkt het. Al wacht hij af wat de uitkomst zal zijn van de brexit-onderhandelingen.

Van bij het begin van brexit-referendum lieten kenners al blijken dat er geen sector te bedenken is waar de ontvlechting van de Britten uit veertig jaar gemeenschappelijk beleid ingewikkelder en gecompliceerder ligt dan in de visserij. Het is een soort brexit in miniformaat.

Met een aandeel van 0,3% procent in het Europese bbp en werkgelegenheid voor 127.000 Europeanen stelt de sector economisch niet veel voor. Dat is ook waar Brouckaert en zijn Europese collega's voor vrezen. Als er straks concessies moeten worden geruild, dreigen de vissers het onderspit te delven, omdat ze niet zijn opgewassen tegen het lobbygeweld van pakweg de auto-industrie of de banken.

Dat vissers uit andere landen in hun wateren actief zijn, was voor veel Britten die aan de kust wonen een belangrijke reden om voor de brexit te stemmen. In Oost-Engelse steden als Lowestoft en Great Yarmouth stemden respectievelijk 63 en 71,5 procent voor een vertrek uit de EU, ver boven het landelijke gemiddelde van 52 procent.

Oorlog

Het opgezegde verdrag staat nochtans los van de Europese Unie en de bijbehorende visserijregels. Maar de terugtrekking loopt wel vooruit op wat de Britten met de brexit nastreven: volledige controle over wie er mag vissen in hun wateren.

"Dit is een historische eerste stap op weg naar een nationaal visserijbeleid dat we gaan ontwikkelen zodra we de EU verlaten hebben", zegt milieuminister Michael Gove, die ook persoonlijke belangen heeft. Volgens hem zorgde de concurrentie van buitenlandse vissers ervoor dat het visserijbedrijf van zijn vader failliet ging.

Europarlementslid Sander Loones (N-VA) heeft er intussen al op gewezen dat de Britten het beter niet al te hard kunnen spelen. "Vis vangen is één zaak. Vis verkocht krijgen, is nog iets anders", klinkt het. Als de Britten hun vis aan ons willen blijven verkopen, ontketenen ze best geen nieuwe kabeljauw-of makreeloorlog."

Zowat tweederde van de Britse vis wordt naar andere EU-landen geëxporteerd. Als die lidstaten hoge invoerrechten opleggen, is het snel over met die export.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234