Donderdag 22/04/2021

Onverdoofd slachten

"Historisch akkoord" over verbod op onverdoofd slachten

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De Vlaamse meerderheid heeft een akkoord gevonden over het verbod op onverdoofd slachten na overleg met de verschillende geloofsgemeenschappen. Het verbod gaat in vanaf 1 januari 2019. Dat bevestigt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams parlement. Hij spreekt van een historisch akkoord. Opvallend: de joodse gemeenschap zou zich niet bij het compromis kunnen aansluiten.

Schapen moeten vanaf 2019 met een elektroshock worden verdoofd voor ze worden geslacht. Dat is een omkeerbare verdoving, wat belangrijk is voor moslims die levende dieren willen offeren. Op termijn komt er een gelijkaardige regeling voor het slachten van runderen. Voor runderen is er in eerste instantie nog sprake van post cut stunning (verdoving na de halssnede) omdat de techniek van elektroshocks bij grotere dieren nog niet op punt staat.

"Groot respect tijdens overleg"

Piet Vanthemsche, voormalig voorzitter van de Boerenbond, kondigde deze voormiddag samen met minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams parlement aan dat hij klaar is met zijn rapport over het onverdoofd slachten, nadat hij in augustus 2016 met zijn opdracht is gestart. Hij benadrukte dat hij in volle onafhankelijkheid heeft kunnen werken. Vanthemsche had als opdracht meegekregen om een dialoog met de geloofsgemeenschappen op te starten om het onverdoofd slachten mogelijk te maken. Na verschillende overlegmomenten schreef hij onlangs zijn conclusies en aanbevelingen.

Piet Vantemsche. Beeld belga
Piet Vantemsche.Beeld belga

Het niet-dodelijk verdoven via een elektroshock is volgens Vanthemsche "in de geest van het ritueel slachten". "Voor een groot deel van de moslims is dit al een gangbare praktijk." Hij benadrukte wel dat dit "door de joodse gemeenschap niet aanvaard zal worden". "De joodse gemeenschap spreekt vanuit zijn diepste overtuiging dat wat zij toepassen, de beste methode is. Dat is een hele moeilijke discussie", aldus Vanthemsche.

Het Forum der Joodse organisaties zegt het rapport te zullen bestuderen, maar bevestigt dat het bedwelmd slachten van dieren onverenigbaar is met de joodse rituele slacht. Ondervoorzitter Pinkas Kornfeld wil het akkoord nog niet afschieten. "Ik kan daar nu nog geen uitspraken over doen. We hebben nu kennis genomen van het rapport. We moeten dat grondig bestuderen. In ieder akkoord zijn er mogelijkheden", klinkt het voorzichtig.

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, zegt dat er nagedacht wordt over alternatieven. Een mogelijkheid is om voor koosjer slachten uit te wijken naar Wallonië, waar het wel mogelijk blijft, of naar andere landen zoals Nederland. "Wij gaan in elk geval niet beginnen clandestien te slachten. We willen duidelijk stellen dat we loyale burgers zijn. Als de wet er komt, zullen we ons aan de wet houden, al zal het niet ter harte zijn vanwege de problemen die ze doet ontstaan."

"Heel snel akkoord bereikt"

"Op basis van de conclusies hebben we meerderheidsoverleg georganiseerd en een akkoord bereikt", maakte Weyts daarop bekend. Volgens de minister is er zeer snel een consensus gevonden tussen N-VA, CD&V en Open Vld. In het parlement zal een decreet worden ingediend dat snel kan worden goedgekeurd. De oppositiepartijen worden nu uitgenodigd zich bij het akkoord aan te sluiten. Groen laat alvast weten "constructief te zullen meewerken aan het parlementaire initiatief". "Een open, serene dialoog oververdoofd slachten met alle betrokkenen zorgt voor oplossingen", aldus fractieleider Björn Rzoska.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Beeld BELGA
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).Beeld BELGA

De dialoog met de verschillende geloofsgemeenschappen, de moslim- en joodse gemeenschap, is volgens Vanthemsche "met groot respect" verlopen. "De gesprekken waren intens en soms heel emotioneel. Ik geloof oprecht dat mijn gesprekspartners dierenwelzijn belangrijk vinden", aldus de bemiddelaar.

"De praktijk van de islam evolueert"

Volgens Vanthemsche stelde de moslimexecutieve zich wel degelijk open voor een nieuwe regeling. "Zij lieten mij weten: 'De praktijk van de islam evolueert en past zich aan aan de tijd, de context, en de plaats waarin die zich bevindt. Indien bedwelmingsmethodes die worden uitgewerkt om het lijden van dieren te verminderen, dan moeten die bestudeerd en onderzocht worden.'"

Vanthemsche werd door Weyts aangesteld na een kritisch advies van de Raad van State. In dat advies zei de Raad van State dat een totaalverbod op onverdoofd slachten een inbreuk vormt op de godsdienstvrijheid en drong het rechtscollege aan op een bemiddeling met de verschillende betrokken geloofsgemeenschappen.

Opluchting bij meerderheid

Vanuit de meerderheid juichen Jelle Engelbosch (N-VA), Gwenny De Vroe (Open Vld) en Sonja Claes (CD&V) het akkoord toe. "Dit dossier bewijst eens te meer dat bemiddeling de beste garantie biedt op oplossingen. Na grondig onderzoek is een evenwicht tussen godsdienstbeleving en dierenwelzijn gevonden. Wat ons betreft hoeven deze voorstellen geen meerderheidsvoorstellen te blijven. We reiken de oppositie de hand om zich mee achter dit voorstel te scharen", zeggen de drie in een gemeenschappelijke verklaring. CD&V-politica Claes vindt het wel jammer dat er (nog) geen akkoord is bereikt met de joodse gemeenschap.

In oktober vorig jaar werd een voorstel van onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum rond het onverdoofd slachten nog weggestemd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Meerderheidspartijen CD&V, Open Vld en N-VA wilden toen het resultaat van de bemiddelingsopdracht van Vanthemsche afwachten. Sanctorum, die vorig jaar zijn partij Groen verliet om "zonder de handrem op" te kunnen blijven strijden voor een verbod op onverdoofd slachten, diende eerder deze maand een nieuw voorstel in om druk te zetten. Hij toont zich nu wel heel tevreden. "Dit is een zeer grote stap voorwaarts", aldus Sanctorum in het parlement.

Het verbod op onverdoofd slachten is een belangrijke kwestie bij moslims en joden, twee geloofsgemeenschappen die een vorm van ritueel slachten kennen in hun religie. Rituele slachtingen zijn nu al verboden op tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234