Zaterdag 17/08/2019

Hirsi Ali stapt door grote poort politiek weer in

Somalische Nederlandse is terug na ballingschap in Verenigde Staten

Brussel / Den Haag

Eigen berichtgeving

Ayaan Hirsi Ali is gisteren weer opgedoken in de Nederlandse Kamer. Na de moord op Theo van Gogh dook ze zeventig dagen ondergronds. Ze werd met veel egards ontvangen. Kamervoorzitter Weisglas had het over een hoogtepunt van de democratie. Maar binnen Hirsi Ali's partij, de liberale VVD, zwelt de kritiek op de geboren Somalische aan.

In een geblindeerde limousine, en nog steeds omgeven door lijfwachten, reed Ayaan Hirsi Ali gisteren het Binnenhof op. Een terugkeer door de grote poort nadat ze de voorbije weken deels gedwongen, deels vrijwillig in ballingschap in de VS was. Er waren de doodsbedreigingen omdat ze onder meer meegewerkt had aan Van Goghs film Submission, maar ze koos ook zelf voor het isolement om in alle rust aan een boek te kunnen werken.

De (nietszeggende) persconferentie die ze gaf, werd rechtstreeks op tv uitgezonden en er stonden twee 'fotomomenten' gepland. Dat de pers massaal uitgerukt was kan niet verbazen, dat kamervoorzitter Weisglas de grote woorden bovenhaalde al evenmin. De voorbije weken en maanden groeide Ayaan Hirsi Ali met haar onverbloemde verzet tegen het moslimextremisme uit tot een icoon in de Nederlandse politiek. Weisglas: "Dit is een hoogtepunt voor de democratie. Elke dag dat een kamerlid er niet kan zijn vanwege bedreigingen is ernstig. Dat parlementariërs beveiliging nodig hebben, is al mis."

Jozias Van Aartsen, de fractievoorzitter van de VVD en een man van de harde lijn, sprak al even jubelend over een vreugdevolle en fantastische dag. Maar Van Aartsen mag dan altijd de beschermheer van Hirsi Ali zijn geweest, hij had maandagavond ook subtiele kritiek op de politica. "Ik heb het idee dat sommige opmerkingen van haar niet door iedereen goed vertaald en begrepen zijn. Mensen denken soms dat wij tolerantie hebben vervangen door islamofobie, dat wij mensen met de knoet van hun geloof willen afhelpen. Dat beeld moet worden gecorrigeerd."

Van Aartsen deed zijn uitspraken op het moment dat ook de gedesavoueerde VVD'er Geert Wilders terug is van een rondreis door Israël en de VS. Wilders vierde dat met een spijkerhard interview met het weekblad Elsevier. Hij schopte wild op zich heen en zei dat desnoods de grondwet of het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) moeten worden aangepast om criminele allochtonen uit te wijzen. Het interview wordt overigens enthousiast toegejuicht op de site van het Vlaams Belang.

Werd Wilders al afgebrand door zijn partij, en vervolgens op de keien gezet, dan lijkt een beweging op gang te zijn gekomen om Hirsi Ali kritischer dan ooit tevoren aan te pakken binnen de Nederlandse liberalen. De oude garde neemt daarin het voortouw. Ex-minister van Binnenlandse Zaken Hans Wiegel zei dat ze de moslims op één hoop gooit en "geen onderscheid maakt tussen goeien en slechten". Ook Ed Nijpels zegt over haar opmerkingen dat democratie onverenigbaar is met de islam: "Ze haalt dingen door elkaar. Het is niet de grondwet of de islam."

Volgens een recente enquête blijkt bovendien dat een kwart van de VVD-kiezers Hirsi Ali de op een na slechtse politicus van Nederland vindt. Alleen de liberale aartsvijand Wouter Bos, de fractievoorzitter van de PvdA, scoort slechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden