Zaterdag 17/08/2019

Hirsi Ali neemt ontslag en vertrekt naar Washington

De bekende Nederlandse politica Ayaan Hirsi Ali neemt ontslag als parlementslid en gaat per 1 september voor het American Enterprise Institute werken, een conservatieve denktank in Washington. Hirsi Ali is Nederland beu.

Door Koen Vidal

Den Haag l De jongste weken liet Hirsi Ali meermaals uitschijnen dat zij Nederland vaarwel wilde zeggen. 'Mijn aanwezigheid in Nederland werkt averechts. Ik maak meer kapot dan ik goedmaak. Bij de burgers komt mijn boodschap vervormd over.'

Een maand geleden besliste een rechtbank dat Hirsi Ali binnen vier maanden haar beveiligde woning in Den Haag moest verlaten. Buren hadden de zaak aangespannen omdat zij de aanwezigheid van het parlementslid van Somalische afkomst als een veiligheidsrisico beschouwden.

Hirsi Ali reageerde toen geschokt: "Ik vind het verschrikkelijk, afschuwelijk om weer weg te moeten gaan. Ik woon hier met plezier en voel me veilig. Soms ben ik wel moe van dit alles. Dan denk ik: mens, zo is het wel genoeg."

Hoewel zij toen al contacten had met het American Enterprise Institute in Washington over een baan als raadgever, besloot zij om haar vertrek uit Nederland te vervroegen.

Ook de recente controverse over haar asiel- en naturalisatieprocedure zou haar beslissing versneld hebben. Vorige week zond de VARA een documentaire uit waarin dieper werd ingegaan op de onwaarheden die Hirsi Ali in 1992 over haar vlucht uit Somalië verteld zou hebben.

Hoewel Hirsi Ali de meeste van die leugens al jaren geleden had opgebiecht, brak er een politieke discussie los. Ook een aantal VVD-partijgenoten van Hirsi Ali begon aan te dringen op haar ontslag. Onder meer voormalig binnenlandminister Hans Dijkstal suggereerde gisteren dat Hirsi Ali maar beter de eer aan zichzelf kon houden.

Minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk kwam door de kwestie Hirsi Ali in een vervelende positie. Koele rechtlijnigheid is het handelsmerk van Verdonk als het over asieldossiers gaat. Toen het vluchtverhaal van Hirsi Ali vorige week uitgroeide tot een nationale kwestie kon Verdonk niet anders dan een onderzoek instellen.

Kortom: Hirsi Ali paste niet meer in het harde asieldiscours van de VVD en was daardoor een politiek probleem geworden. Dat bleek ook uit de reactie van VVD-coryfee Hans Wiegel op het ontslag: "Hirsi Ali is geen verlies voor de VVD en ook niet voor de Tweede Kamer. Ze heeft standpunten die polariserend zijn. Ik denk niet dat we nog veel van haar zullen horen als ze eenmaal in de VS werkt. Dat vind ik niet zo erg."

Een vraag die nu al wordt gesteld, is of Hirsi Ali op haar plek zal zijn in het American Enterprise Institute. Hirsi Ali leverde in het verleden zware kritiek op de Nederlandse allochtonen maar verdedigde tevens de rechten van moslimvrouwen en homo's. Het AEI geldt als een zeer conservatieve denktank die nauw aanleunt bij de omgeving van president George Bush.

"Het is bepaald geen liberaal bolwerk", zegt onderzoeker Peter van Ham van het Instituut Clingendael. "Ik denk niet dat Hirsi Ali daar moet aankomen met onderwerpen als euthanasie, homoseksualiteit en abortus."

Hirsi Ali gaat in de VS ook haar boek Shortcut to Enlightement ('Een korte weg naar de Verlichting') afwerken. Belangrijk is ook dat zij met het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken een akkoord bereikte over haar beveiliging. De jongste jaren kreeg ze meermaals doodsbedreigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden