Donderdag 24/10/2019

Hirsi Ali duikt weer onder in Nederland

Omdat justitieminister Hirsch Ballin (CDA) de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali in de VS niet langer wil betalen, is het ex-Kamerlid naar Nederland teruggekeerd.

Door Koen Vidal

Den Haag l Ook de Amerikaanse autoriteiten weigeren in te staan voor de bescherming van Hirsi Ali, die na de Engelstalige publicatie van haar autobiografie opnieuw verschillende doodsbedreigingen kreeg.

Hirsi Ali vertrok vorig jaar naar Washington om er te gaan werken voor het American Enterprise Institute, een denktank die nauwe banden onderhoudt met neoconservatieven als vicepresident Dick Cheney.

De 37-jarige van Somalische afkomst liet Nederland achter zich voor tal van redenen. Sinds de moord op Theo van Gogh in 2004, met wie ze de film Submission had gedraaid, stond Hirsi Ali onder permanente politiebewaking. Ook de rel die ontstond nadat toenmalig integratieminister en partijgenoot Rita Verdonk haar de Nederlandse nationaliteit wilde ontnemen, maakte dat Hirsi Ali de polders verruilde voor Washington DC.

Bij haar vertrek naar de VS verklaarde de Nederlandse regering zich bereid om de beveiliging van Hirsi Ali te garanderen zolang daarover nog geen overeenkomst met de Amerikanen bestond. De voormalige justitieminister Piet Hein Donner (CDA) vond dat Hirsi Ali's veiligheid steeds gevrijwaard moest blijven. "Ik reken het tot mijn verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor een verantwoorde overdracht van beveiligingsmaatregelen aan de Amerikaanse autoriteiten."

Aanvankelijk werd Hirsi Ali's bescherming verzorgd door Nederlandse veiligheidsagenten, later door bodyguards van een privébewakingsbedrijf.

Maar onlangs lieten de Amerikaanse autoriteiten weten dat ze niet kunnen instaan voor Hirsi Ali's beveiliging. Volgens de wet hebben enkel ex-presidenten recht op door de overheid betaalde beschermingsmaatregelen. Hirsi Ali besloot dan maar om een eigen fonds op richten waarmee ze een privébewakingsdienst kon betalen. Maar dat is volgens de Amerikaanse wetgeving pas mogelijk als de Nederlandse over een permanente verblijfsvergunning beschikt, wat nog niet het geval is.

De nieuwe Nederlandse justitieminister Hirsch Ballin (CDA) wilde niet wachten tot Hirsi Ali haar green card kreeg en besloot om de beveiliging in de VS per 1 oktober stop te zetten. Enkel in Nederland zou de ex-politica nog kunnen rekenen op overheidsprotectie. Deze beslissing kwam er na maandenlang getouwtrek tussen Hirsi Ali's advocaten enerzijds en het justitieministerie en de antiterreurdienst anderzijds.

Hirsi Ali liet na haar aankomst op Schiphol weten dat het onverantwoord is om zonder bescherming in de VS te blijven. Na de publicatie van de Engelstalige vertaling van haar autobiografie zou ze ook in de VS verschillende doodsbedreigingen hebben gekregen. Net als in Nederland zorgde Hirsi Ali's mediaoptredens in de VS voor controverse. Zelfs de pro-Republikeinse televisiezender Fox kondigde een interview met de Nederlandse islamcriticus aan met de waarschuwing dat haar mening als "schokkend" ervaren zou kunnen worden.

Bij Hirsi Ali's laatste publieke optredens werden de veiligheidsmaatregelen dan ook opgeschroefd.

Hirsi Ali werd gisteren naar een geheime verblijfplaats afgevoerd. Voorlopig zal ze haar werk voor het American Enterprise Institute vanuit Nederland voortzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234