Woensdag 08/04/2020

Verkiezingen VS

Hillary's man van 2 miljoen: "De kaarten zijn nu al geschud"

U.S. Democratic presidential nominee Hillary Clinton takes the stage at a campaign rally in Cincinnati, Ohio, U.S. October 31, 2016. REUTERS/Brian SnyderBeeld REUTERS

Ondanks het FBI-onderzoek kijkt invloedrijk Hillary-fondsenwerver Ankit Desai - goed voor zo'n 2 miljoen - vol vertrouwen verkiezingsdag tegemoet. 'Onze politiek is nu eenmaal keiharde business. Hillary is onze Iron Lady. Ze zal een grootse presidente worden.' 

"Ik ben maar een vrijwilliger die geld inzamelt voor Hillary." Hoeveel dan, tot dusver? "Twee miljoen dollar (1,81 miljoen euro), een fatsoenlijk cijfer. It's been fun. Ik vroeg geld aan vrienden, collega's en mensen in mijn netwerk tijdens evenementen, cocktailparties en campagnemeetings met invloedrijke Democraten."

Ankit Desai blijft bescheiden maar het 38-jarige kaderlid van een gasbedrijf is intussen een van de grootste, private, fondsenwervers van Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton. Vol vertrouwen kijkt hij de verkiezingsdag tegemoet, zegt hij, als we hem ontmoeten in de koffiebar van een luxehotel om de hoek van het Witte Huis. Desai kent in D.C. het klappen van de zweep. Hij kent vicepresident Joe Biden, wiens politiek directeur hij nog was in de Senaat. Eerder was hij, in 2004, al eens budgetdirecteur van toenmalig presidentskandidaat en huidig buitenlandminister John Kerry.

Het nieuwe FBI-onderzoek naar e-mails, aangetroffen op een computer van de ex-echtgenoot van Clintons rechterhand Huma Abedin, zal volgens hem geen noemenswaardige schade meer berokkenen aan de campagne van Hillary - wiens 'H'-pin hij trots op zijn revers draagt. "Als je om de mails niet voor Hillary wil stemmen, dan maakte je die keuze eerder al (tijdens het eerste onderzoek enkele maanden geleden, MR.). De kaarten zijn nu al geschud."

Stemmen

Wel stelt Desai, zoals veel Democraten, grote vragen bij de timing - 'een verrassing zonder precedent'. "Justitie heeft als regel dat ze tijdens verkiezingen nooit een vinger op de weegschaal legt. Nu gebeurde dat wel, door de FBI. De brief van directeur James Comey zaait onterecht twijfel. We weten nog altijd niet over welke mails het nu precies gaat. Dat kan toch niet?"

Dat sommige peilingen nu alsnog een nek-aan-nekrace voorspellen met Trump, wuift Desai beslist weg. "Het verschil tussen kandidaten wordt altijd kleiner op het einde. Uiteindelijk zullen de geregistreerde kiezers volgens hun partijlijn stemmen. Je moet de mensen alleen maar naar de stembus krijgen."

Hillary Clinton begroet haar supporters in Ohio.Beeld AFP

En op dat Get Out to Vote-campagnefront weet Clinton vooralsnog meer aanhangers naar de stembus te lokken dan haar rivaal, zo tonen ook de eerste early voting-resultaten uit enkele sleutelstaten aan. "Hillary heeft de best georganiseerde campagne uit de verkiezingsgeschiedenis. Alleen al afgelopen weekend gingen 50.000 van haar vrijwilligers van deur tot deur. Trump beschikt niet over zo'n organisatie, omdat veel Republikeinen hem niet steunen."

In Texas, waar de hoofdzetel van zijn bedrijf is gevestigd, bestaat volgens Desai zelfs de kans dat de oer-Republikeinse red state ei zo na Democratisch blauw zal kleuren. "Een meerderheid is er nog conservatief maar de Texanen houden van waarden, en dus niet van Trump. Bovendien verandert de demografie er razendsnel in ons voordeel. Houston is in korte tijd een van de meest diverse metropolen ter wereld geworden, door de migratie van hispanic, Indische, Pakistaanse en Afrikaanse groepen. De stad trekt ook jongeren en hoger opgeleiden aan, die zeker nu beter thuis zijn bij de Democraten dan bij de Republikeinen onder Trump."

Democratische jongeren waren nochtans aanvankelijk koele minnaars van Hillary. Ze vervoegden in de voorverkiezingen Bernie Sanders, die succes had met zijn claim dat hij niet afhankelijk is van special intrests - belangengroepen die miljoenen voor haar inzamelen in ruil voor dienstbetoon. Voelde Desai zich aangesproken? "Nee, ik zamel geld in voor iemand waar ik politiek in geloof."

Toch vindt zelfs hij de 1,9 miljard dollar (1,72 miljard euro) die in deze campagne al werd ingezameld door en voor de kandidaten, waarvan ruim een half miljard dollar voor Hillary, te veel. "Als ze verkozen wordt, zal ook zij inspanningen doen om de campagnefinanciering te hervormen", maakt hij zich sterk. "Nu is het een noodzakelijk kwaad. Zelfs Sanders moest uiteindelijk meer en meer geld blijven ophalen om in de voorverkiezingen aandacht te kunnen blijven genereren. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt niet alleen bij de politiek maar evenzeer bij de nationale en lokale tv- en radionetwerken die miljarden aan advertentie-inkomsten maar al te graag zien komen. De special intrests bestaan lang niet alleen uit lobbyisten, money in politics is een verdienmodel voor vele media. Het is ook een van de redenen waarom onze campagnes zo lang duren. Té lang want mensen haken af."

Kan Hillary als presidente na deze verdelende verkiezing het land weer bij elkaar brengen? Desai denkt van wel, afgaande op zijn indrukken na haar te hebben ontmoet. "Hillary is onze Iron Lady. Onze politiek is nu eenmaal keiharde business. Je moet gefocust, gedreven en vastberaden zijn. Zij is ze alle drie, ze zal een grootse presidente worden. Een van haar grote voordelen is dat ze altijd goed heeft kunnen samenwerken met de andere kant. Ook door belangrijke Republikeinen wordt ze gerespecteerd. Voor de camera hebben ze géén goed woord voor haar over, maar in de achterkamers van Capitol Hill zal iemand als Senator John McCain bijvoorbeeld goede zaken met haar doen."

Als voorbeeld noemt hij grootscheepse infrastructuurwerken, die betonrot en roest in wegen en bruggen, havens en luchthavens moet aanpakken. "Dat zal veel banen scheppen en geen geld kosten, want we kunnen nu zo goed als renteloos lenen."

Migratiehervorming

En ondanks Trumps uithalen naar Mexicanen, gelooft Desai dat Hillary een grote migratiehervorming zal doorvoeren door mensen zonder papieren te regulariseren. "Zoiets zou niet alleen goed zijn vanuit een menselijk perspectief maar ook voor de economie, omdat ze belastingen zullen betalen en niet meer oneerlijk concurreren met de legale arbeidsmarkt. De Republikeinen die nadenken zullen dit wel moeten steunen, want ze zullen in de toekomst de steun van de hispanics nodig hebben om te overleven."

Ondanks de wederzijdse antipathie denkt Desai ook niet dat ze de Trump-kiezer in de steek zal laten. "Wie het voorbije anderhalf jaar goed heeft opgelet, zal merken dat haar beleidsvoorstellen ook hen bevoordelen. Zo heeft ze een voorstel om ontslagen steenkoolarbeiders te herscholen en hun pensioenfondsen veilig te stellen. De waarheid is dat ze hun baan niet alleen verloren door strengere klimaatregels maar door de lage prijs van aardgas. Steenkool heeft nu de status van sigaretten in dit land. In Amerika dicteert de energieprijs de wet. Amerikanen willen altijd het goedkoopste."

De politiek in DC is dan een zeldzame uitzondering? "Het is voor ons allemaal een crazy verkiezing geweest", lacht hij. "We hopen dat het nu snel voorbij zal zijn. Geloof me, de beste vrouw zal winnen."

Beeld AFP

Ankit Desai: De man van 2 miljoen

Geboren in New Jersey, werkt nu in D.C. als toplobbyist voor een energiebedrijf uit Houston, Texas.

Carrière bij Democratische partij:
• 2004: Budgetdirecteur presidentskandidaat John Kerry
• 2005-2006: Directeur Democratische fondsenwervings-ngo Forward Together PAC
• 2005: politiek directeur Joe Biden

Ankit DesaiBeeld rv

Carrière in private sector:
• 2006-2010: directeur investeringsfirma Third Security
• 2010-11: directeur Financiën Health Information Center
• 2011: vice-president public affairs-bedrijf MWW Group
• 2013: vice-president overheidsrelaties Cheniere Energy

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234