Dinsdag 10/12/2019

Voorverkiezingen

Hillary moet winnen in 'haar' New York

Hillary Clinton. Beeld AFP

De voorverkiezingen in New York City naderen, een 'thuiswedstrijd' voor Hillary Clinton bij de Democraten en Donald Trump bij de Republikeinen. Toch is voor beiden de race nog niet gelopen.

Bij de Democraten wordt de strijd in New York City alsnog spannend. Hoewel Hillary Clinton volgens de peilingen de meerderheid wint in haar politieke thuisbasis, is de vraag of ze dat kan met de brede steun die ze er zou moeten halen. NYC is voor haar een belangrijke lakmoesproef voor de algemene verkiezingen in november. De metropool is een microcosmos van Democratisch Amerika - van de meest progressieve kiezers tot de zakenelite, van Hispanics tot Afro-Amerikaanse minderheden, van de joodse tot de moslimgemeenschap. Enkele maanden geleden leek de steun van alle Democratische New Yorkers voor Hillary verzekerd. Toen was zij nog 'hun' senator. Tot Bernie Sanders kwam.

Na zeven opeenvolgende overwinningen bij de laatste primaries ruikt Hillary's uitdager zijn kans om haar te verzwakken. Tijdens druk bijgewoonde campagnemeetings in NYC viel Sanders met succes de zescijferige sommen aan die Hillary verdiende met toespraken voor Wall Street-firma's - volgens haar belastingsaangiften uit 2013 gemiddeld zelfs 225.000 dollar. "Niet slecht voor een dag werk", sneert Sanders dan, en laat ook nooit na te vermelden dat de top drie van haar grootste individuele donoren grootbanken zijn: Goldman Sachs, Citibank en JP Morgan. Sanders speelt daarmee in op het buikgevoel van linkse kiezers, die nog altijd boos zijn op de financiële elite om de economische crisis waar de bevolking onder leed.

Sanders verhevigde de voorbije dagen zijn aanvallen omdat de race mathematisch op een beslissend kruispunt komt. Van de 2.383 gedelegeerden die nodig zijn om op de Conventie de nominatie binnen te halen heeft Hillary er nu 1.307 en Sanders 1.087. Met 291 gedelegeerden te verdelen in de Big Apple kan dit moment van de voorverkiezingen dus een kantelpunt zijn. Al blijft Hillary het onmiskenbare voordeel hebben dat ze voorlopig kan rekenen op toezeggingen door een meerderheid van de 712 'supergedelegeerden' van het partijkader, die op de Conventie vrij stemmen.

Beperkt enthousiasme

Volgens Democraat Howard Gutman, de voormalige ambassadeur van de VS in België die vandaag commentator is bij Fox News en de Washington Post, is de race binnen zijn partij al gelopen. "Hillary haalt de nominatie binnen. Bernie Sanders is geen echte bedreiging voor haar, eerder een troef", zegt hij aan De Morgen. "Zonder hem zou alle aandacht voortdurend gefocust zijn op Hillary's persoonlijkheid en haar e-mailaffaire (State Department-briefwisseling die ze bewaarde op haar private mailserver, MR). Voor Hillary is het beter dat er veel Bernie-lawaai is dan dat er e-maillawaai is."

Toch zijn er voor Hillary ook risico's verbonden aan Sanders' groeiende populariteit. Gutman: "Bernie prikkelt de jonge, blanke kiezers. De vraag is of hun beperkte enthousiasme voor Hillary vandaag haar parten gaan spelen tijdens de presidentsverkiezingen in november. Zelf geloof ik van niet, omdat de Democraten hun krachten zullen verenigen om de Republikeinse kandidaat tegen te houden." Wordt dat Donald Trump? In het New York van 'zijn' Trump Tower haalt de vastgoedmagnaat morgen minstens twee derden van de 95 gedelegeerden binnen van de voorverkiezingen bij de Republikeinen - overigens een minderheid onder alle New Yorkse kiezers, die vooral op Long en Staten Island woont.

Lees ook

Ons portret van Clinton naar aanleiding van de voorverkiezingen: Hoe Hillary Clinton zichzelf blijft heruitvinden

Tegenzet

Ted Cruz maakt weinig kans om er veel potten te breken omdat zijn evangelisch conservatisme haaks staat op de open New Yorkse ethische waarden (pro-abortus, pro-gendervrijheid, enzovoort) die zelfs lokale Republikeinse kiezers verdedigen. Omdat Trump recent de abortusrechten van vrouwen in vraag stelde, is de vraag voor hem deze keer hoeveel New Yorkse Republikeinse vrouwen hem de rug toekeren door morgen niet te gaan stemmen.

Gutman verwacht dat de Republikeinen afstevenen op een betwiste Conventie als het verschil tussen Trump en Cruz beperkt blijft. "Met pakweg vijftig gedelegeerden verschil wordt dat onvermijdelijk, met vijfhonderd gedelegeerden voorsprong wordt het moeilijker om hem als koploper opzij te schuiven. Zelf denk ik dat geen van beiden de genomineerde zal worden maar acht, ondanks zijn tactische ontkenning, een kandidatuur van Huis-voorzitter Paul Ryan nog steeds mogelijk. Ook de nu gedoodverfde vice-presidentskandidate Nikki Haley (de flamboyante Indisch-Amerikaanse gouverneur van South Carolina, MR) zou op zo'n betwiste Conventie wel eens de presidentskandidate kunnen worden. Als tegenzet voor Hillary."

De voormalige First Lady toont daarom vandaag best aan dat ze een winnaar is. Een slechte score onder de Democraten in haar voormalig senaatskiesdistrict zal in november genadeloos worden afgestraft door de Republikeinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234