Maandag 27/09/2021

Hillary Clinton voert forcing tegen Somalische rebellen

Tijdens haar Afrikareis deed Clinton nog een opvallende uitspraak: ze betreurt dat de VS het Internationaal Strafhof niet erkend hebben en zegt dat daar in de toekomst wel eens verandering in zou kunnen komen.

Clinton was gisteren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar ze gesprekken voerde met de Somalische president Sheikh Sharif Sheikh Ahmed. De Somalische regering controleert slechts een deel van de hoofdstad Mogadishu, de rest van het land is in handen van gewapende opstandeling, waarvan de zogenaamde al-Shabaab de machtigste zijn. De gevechten deden de afgelopen drie maanden 250.000 mensen op de vlucht slaan. Al-Shabaab heeft volgens de VS banden met Al Qaida en er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze militie bewapend wordt door buurland Eritrea.Dat verklaart meteen waarom Clinton gisteren dreigende taal sprak aan het adres van Eritrea. “Eritrea had zijn steun aan de al-Shabaab allang moeten stopzetten en zou beter een productieve in plaats van een destabiliserende buur worden. Als Eritrea doorgaat met deze steun, zullen wij actie ondernemen tegen dat land.” Clinton zei niet welke concrete sancties Washington plant tegen Eritrea.In ieder geval liet de Amerikaanse bewindsvrouw er geen twijfel over bestaan dat de VS koste wat kost willen verhinderen dat Somalië uitgroeit tot een uitvalsbasis van terroristen. “Er bestaat geen twijfel over dat al-Shabaab controle over Somalië wil krijgen om het als een basis te gebruiken om andere landen te beïnvloeden en zelfs te infiltreren en aanvallen te lanceren tegen nabije en verafgelegen landen. Als dat gebeurt, zullen wij die situatie beschouwen als een bedreiging voor de Verenigde Staten.” Begin deze week werden in het Australische Sydney terreurverdachten opgepakt die een aanslag op een legerbasis planden en die beweerden banden te hebben met al-Shabaab.Dat de al-Shabaadmilities vroeg of laat het hele grondgebied onder controle krijgen, is niet uitgesloten. Het is verre van duidelijk hoe de Verenigde Staten daarop zullen reageren. Een militaire interventie lijkt momenteel uitgesloten en dat heeft vooral te maken met de mislukte Amerikaanse operatie in Somalië begin jaren negentig. In 1993 liep een vredesmissie uit op een debacle toen achttien Amerikaanse soldaten omkwamen tijdens zware straatgevechten in Mogadishu. Enkele maanden later trokken de Amerikaanse troepen zich terug uit Somalië om nooit meer terug te keren. Dat trauma tekende de buitenlandpolitiek van Bill Clinton: de VS gaven hun multilaterale agenda grotendeels op.Hillary Clinton zei wel dat de VS militaire steun blijven leveren aan Mogadishu. De afgelopen maanden verscheepten de VS al voor veertig ton wapens en munitie naar Somalië. Die wapenleveringen gaan door en zullen ook opleidingen gegeven worden aan Somalische militairen.Gisteren legde Clinton ook een krans neer ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Al Qaida-aanvallen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam in 1998, waarbij honderden mensen omkwamen. “Deze plaats”, zei Clinton tijdens de ceremonie, “is een herinnering aan de aanhoudende terreurdreiging die geen grenzen kent en geen etnisch of religieus onderscheid maakt.”

Internationaal Strafhof

In de marge van haar gesprekken over Somalië deed Clinton een opvallende uitspraak over het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ze waarschuwde Kenia dat er snel werk gemaakt moet worden van een speciale nationale rechtbank die de verantwoordelijken voor het etnische geweld van vorig jaar bestraft. Na de presidentiële verkiezingen werden in verschillende delen van Kenia etnische slachtingen aangericht die het leven kosten aan meer dan duizend mensen. De Keniaanse elite weigert werk te maken van een speciale rechtbank en dat zou te maken hebben met het feit dat ministers en andere leidinggevende figuren het etnische geweld ophitsten.Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die via onderhandelingen een einde maakte aan het etnisch geweld, overhandigde aan het Internationaal Strafhof een gesloten enveloppe met daarin een lijst met namen van de aanstichters van het geweld. “Als Kenia deze kwestie zelf niet kan oplossen”, zo zei Clinton, “dan moet het Internationaal Strafhof een onderzoek beginnen.” Wegens de aanhoudende tegenstand van voormalig president George Bush hebben de VS de rechtsmacht van het Internationaal Strafhof nog niet erkend. Clinton: “Ik vind dat zeer spijtig, maar het is een feit dat wij het oprichtingsverdrag nog niet ondertekenden. Maar we steunen het Hof en we blijven dat doen.” Nogal wat waarnemers beschouwden dit als een signaal dat de regering-Obama bereid zou zijn om de rechtsmacht van het Internationaal Strafhof binnen afzienbare tijd toch te erkennen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234