Woensdag 27/01/2021

VS-verkiezingen

Hillary Clinton: nog niet in de race, wel al een campagneploeg

Beeld AFP

Geruchten over haar kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in 2016 zijn nog niet bevestigd. Maar achter de schermen wordt wel al een team klaargestoomd dat de campagne van Hillary Clinton in goede banen moet leiden. Zes topmedewerkers komen ofwel uit Obama-kringen, ofwel uit de oude Clinton-stal.

Mandy Grunwald (57), senior adviseur communicatie

Mandy Grunwald werkte tot voor kort als topstrateeg voor senator Elizabeth Warren. Van die laatste werd lang gedacht dat ze zich ook zou kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen, maar dat heeft zij altijd ontkend en met het vertrek van Grunwald naar het Clinton-kamp is dat nu ook zeker. De relatie tussen Mandy Grunwald en Hillary Clinton is er een die meer dan twintig jaar teruggaat. In 1992, tijdens de presidentscampagne van Bill Clinton, was Grunwald publiciteitsdirecteur.

Zij was onder anderen degene die zorgde voor het jonge, populaire imago van Clinton, door hem te overtuigen saxofoon te spelen tijdens een aflevering van de talkshow Arsenio. Toen ze aan de kant werd gezet door Bill Clinton, bleef Hillary wel in nauw contact met haar. Grunwald werd in 2000 adviseur in Hillary Clintons senaatscampagne, die ze won, en in de presidentscampagne van 2008, die ze verloor van Obama. Grunwald is een sleutelfiguur in 'Hillaryland', een groep getrouwen die Clinton al sinds haar dagen als First Lady kent en die ze door en door vertrouwt.

Beeld rv

John Podesta (66), campagnevoorzitter

Toen John Podesta onlangs aankondigde dat hij vertrok als adviseur van president Obama en, volgens nieuwsberichten, de campagne van Hillary Clinton zou vervoegen, was dat nauwelijks een verrassing.

Podesta is een Clintonite in hart en nieren. Hij werkte voor Bill Clinton toen die tussen 1992 en 2001 het Witte Huis bezette, en klom daar op tot de stafchef van de president. Toen Bill Clinton president af was, richtte hij het Center for American Progress op, een progressieve denktank die is uitgegroeid tot een van de belangrijkste beleidscentra in het Amerikaanse politieke landschap.

Een jaar geleden verliet Podesta het centrum en werd hij adviseur voor Barack Obama. Zijn bevoegdheden waren klimaatsverandering en energiebeleid, terreinen waarin hij zich al snel de woede van Republikeinen op de hals haalde door te pleiten voor het gebruik van presidentiële volmachten om milieubeschermende maatregelen op te leggen. Voor veel conservatieven is Podesta dan ook een milieu-extremist.

John Podesta, die al maanden tegen iedereen zegt dat hij onmiddellijk voor Hillary Clinton zou kiezen als zij zou opkomen, bevestigt met zijn ontslag onrechtstreeks dat de voormalige First Lady zich ook daadwerkelijk zal kandidaat stellen.

Beeld rv

Jennifer Palmieri (48), communicatiedirecteur

Momenteel is ze nog communicatiedirecteur voor Barack Obama, maar binnenkort verhuist Jennifer Palmieri naar het Clinton-team waar ze dezelfde job zal uitoefenen. Palmieri heeft nog nooit rechtstreeks voor Hillary Clinton gewerkt, maar was medewerker in het Witte Huis tijdens het presidentschap van Bill Clinton. Ze heeft ook nauwe relaties met John Podesta, de adviseur van Obama die campagnevoorzitter wordt in het Clinton-team. Palmieri werkte een tijd lang voor het Center for American Progress, de progressieve denktank die Podesta had opgericht, en was er zelfs directeur.

Jennifer Palmieri wordt door zowel de pers als in het Witte Huis gezien als een toegankelijk en eerlijk medewerker die trouw is aan politici, maar die eveneens van diezelfde politici professionalisme en fatsoen verwacht. Palmieri's aanstelling wordt algemeen gezien als een ernstige poging van Clinton om haar eigen beruchte vijandelijke relatie met de media eindelijk op een neutraler peil te zullen brengen.

Beeld rv

Joel Benenson (62), hoofdstrateeg

Joel Benenson leidde als hoofdstrateeg de presidentscampagnes van Barack Obama in 2008 en 2012. De keuze voor Benenson wordt dan ook gezien als een verrassing. Verwacht werd dat Clinton zich zou houden bij oude bekenden als Mark Penn, die zowel voor Hillary als voor Bill Clinton werkte. Toch heeft ook Benenson een verleden in de Clinton-stal: hij was in 1996 opiniepeiler voor de campagne van Bill Clinton en Al Gore.

Dat nu voor Benenson werd gekozen, zal voornamelijk liggen aan het succes dat hij met zijn team behaalde in de Obama-campagnes van 2008 en 2012, maar ook aan de andere successen die hij in het verleden boekte. Benenson is CEO van de Benenson Strategy Group, een strategisch adviesbureau, en is tegelijk opiniepeiler voor het Witte Huis. Daarvoor deed hij die job al voor Amerikaanse senatoren, gouverneurs en burgemeesters. Benensons medewerking wordt ook als cruciaal gezien bij de winst van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, in 2006.

Beeld rv

Jim Margolis (59), media-adviseur

Net als Joel Benenson is Jim Margolis een medewerker uit de Obama-stal. Hij was senior raadgever voor Barack Obama tijdens zijn beide campagnes voor het Witte Huis. Hij speelde daarbij een belangrijke rol in het in goede banen leiden van het advertentiebudget van zowat een half miljard dollar.

Margolis stond bekend om zijn ongenadige bombardementen van de ether met boodschappen van Obama. Hij was ook de coproducent van Obama's twee presidentiële openingstoespraken. Margolis heeft in het verleden ook de functie van stafchef vervuld voor een aantal senatoren en volksvertegenwoordigers en had ook een rol in de presidentscampagne van Bill Clinton.

Margolis leverde een belangrijke bijdrage in de campagne van John Kerry, die de Democratische nominatie in 2004 kreeg met de hulp van filmpjes waarin zijn heldhaftigheid door Vietnam-veteranen werd bezongen. Verwacht wordt dat Jim Margolis ook in de campagne van Hillary Clinton verantwoordelijk zal zijn voor de advertenties in de media.

Beeld rv

Robby Mook (35), campagnemanager

Robby Mook wordt in het team van Hillary Clinton verantwoordelijk voor de dagelijkse operaties van de presidentiële campagne. Hij was er al in 2008 bij, toen Hillary Clinton in de voorverkiezingen verloor van Obama. Mook was toen verantwoordelijk voor het verloop van de campagne in de staten Nevada, Indiana en Ohio. In alledrie die staten won Clinton.

Daarna werkte hij voor het Democratical Congressional Campaign Committee (DCCC) in de functie van directeur. Later, tijdens de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden in 2012, was hij bij degenen die zorgden voor de winst van acht zetels voor de Democraten.

Politico, het Amerikaanse nieuwsmedium dat gespecialiseerd is in politiek nieuws, noemde hem in 2013 nog een van de vijftig 'Politicos to Watch'. Mook zal nauw samenwerken met John Podesta, die een pak ouder is en meer ervaring heeft dan hij. Maar wat Mook wel heeft is de soepelheid in de manier waarop moderne campagnes worden geleid.

Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234