Maandag 11/11/2019

Hilde Van Mieghem is actrice en regisseur. Ze speelt mee in Vermist van Jan Verheyen en maakte De kus en Dennis van Rita. Momenteel bereidt ze in Berlijn de opnames voor van de Duitse langspeelfilm Rigor mortis. Een psychologisch drama waarin ze de hoofdr

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

"Met het ouder worden kan ik steeds moeilijker mijn gemoed definiëren. Grote verlangens en ambities zijn verdwenen. Ik ben een gelukkige moeder, professioneel gaat het goed. Ik hoef me niet meer constant te bewijzen. Ik voel een grote tevredenheid, maar niet meer die enorme drive van vroeger, en dat verwart me."

Wie zijn uw helden?

"Mensen die tegen de stroom in zwemmen, die verantwoordelijkheid nemen en keuzes durven te maken. Alleenstaande moeders zijn ook heldinnen."

Aan wie ergert u zich?

"Aan de politiek heutzutage. Ik erger me aan wie handelt vanuit angst, in plaats van met empathie en mededogen. Ik griezel van macht die wordt bedreven uit domheid, uit een gebrek aan inzicht in het grotere belang."

Van welk voorwerp houdt u het meest?

"Jaren geleden woonde ik in een galerie in Knokke een veiling bij van een prachtig schilderij van Lucio Fontana: knalgeel, met één streep die er doorheen gesneden was. Er werd op geboden, 400.000 euro. Ik voelde me misselijk worden van jaloezie omdat ik zelf niet mee kon bieden."

Hebt u ooit een mystieke ervaring meegemaakt?

"Ooit huurde ik het huis van een vriend wiens moeder daar zelfmoord had gepleegd. Ik belde hem op om te vertellen dat ik haar aanwezigheid voelde. Op de kast stond een rode kaars met daarnaast een portret van de moeder. Toen ik de hoorn oplegde, zag ik hoe kaarsvetdruppels onder haar ogen neergekomen waren als tranen die over haar wangen liepen."

Wat is uw definitie van liefde?

"Alles wat je doet om de ander te ondersteunen en te laten bloeien, zonder dat je er zelf aan kapotgaat. Iemand liefhebben is evenwel een fundamenteel eenzame bezigheid. Liefde heeft meer te maken met wat je geeft dan met wat je krijgt. Je moet liefde zien te vinden in jezelf en niet verwachten dat ze je wordt geschonken."

Bent u monogaam?

"Vanaf het moment dat ik aan iemand met mijn hele hart en lijf 'ja' zeg, wat soms wel even kan duren, ben ik 100 procent trouw. Ik wil mezelf en de ander geen pijn doen."

Wanneer hebt u voor het laatst gehuild?

"Woensdagmiddag, toen ik hoorde dat Hugo gestorven was. Ik ben er het hart van in."

Lijkt u op uw vrienden?

"Nee, die lijken eerder op mijn ouders. Zeker sommige vriendinnen. Het is ontstellend te beseffen hoe je onbewust toch aangetrokken wordt door gedragspatronen die je vertrouwd voorkomen. Sam Dillemans, een schilder, is dan weer mijn mannelijke ik. Hij is een goeie vriend op wie ik als twee druppels water lijk."

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

"Ik heb altijd blond en tenger willen zijn. (lacht) En ik zou het temperament willen van Annelies Rutten of Greet Op de Beeck. Ik ben jaloers op hun kalmte en elegantie."

Wie is of was uw grootste liefde?

"De vader van mijn kinderen, met wie ik ook getrouwd was."

Van wie hebt u het meest geleerd?

"Ik heb alles van mannen geleerd. Ze zijn zoveel gerichter. Ze hebben meer te vertellen over de toekomst, de maatschappij, cultuurhistorische samenhang. Vrouwen hebben het steeds maar over emoties en innerlijke toestanden, dat vind ik saai."

Op welk ogenblik was u het gelukkigst?

"Toen ik op mijn 24 moeder werd, besefte ik: 'Aha, nu snap ik waarom ik leef.' Zelfs nu mijn twee dochters het huis uit zijn, geniet ik van hen. Kinderen maken mijn leven het waard om geleefd te worden."

Gelooft u in God?

"Nee. Op dit ogenblik ben ik God als misvatting aan het lezen, van Richard Dawkins. Ik droom van een maatschappij die de realiteit aankan zonder een god nodig te hebben."

Welk leed hebt u anderen berokkend?

"Ik verkies liefhebben boven bemind worden. Eerder zal ik mezelf leed berokkenen dan anderen. Zeer ongezond."

Waaraan bent u het meest gehecht?

"Aan alleen kunnen zijn. Ik ben aan mijn ruimte gehecht, aan mijn vrijheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234