Woensdag 20/01/2021

SOS onderwijs

Hilde Crevits: "De Wevers uitspraken zijn een slag in het gezicht van 160.000 leerkrachten"

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).Beeld BELGA

"Ik zou graag de minister van Onderwijs hebben." Voorzitter Bart De Wever zette bij de VRT opnieuw de ambities van de N-VA kracht bij en richtte zijn pijlen op Hilde Crevits (CD&V). Zij reageert laconiek. "De N-VA bepaalt mijn toekomst niet."

Hoe kijkt u naar de uitspraken van N-VA-voorzitter De Wever? Hij verwijt u te dicht bij het katholiek onderwijs te staan en vindt dat de lat te laag ligt in ons onderwijs.

“Ik ben bijzonder vereerd dat ik minister van Onderwijs mag zijn. Dat blijf ik tot en met mei. Ik wil tot het einde van mijn mandaat hard doorwerken en hoop oprecht dat de coalitiepartners dit ook willen. Aan het einde van de rit zal de kiezer beslissen. Maar tot dan werk ik gewoon door.

"Dat je juist op 1 september bezig bent om de posten voor de volgende Vlaamse regering te verdelen, is een voorbeeld van slechte timing. Dat is een slag in het gezicht van de 160.000 leerkrachten die net vandaag weer aan het schooljaar beginnen."

U bent dus niet de minister van de katholieke koepel?

“Langs geen kanten. Ik werk goed samen met alle koepels en met het Gemeenschapsonderwijs. De katholieke koepel is al kwaad geweest op mij en ik deins er zelf ook niet voor terug om er kritiek op te geven. ‘Chapeau dat je het vak 'mens en samenleving' invoert', heb ik bijvoorbeeld aan Lieven Boeve gezegd. 'Maar het is niet oké dat zo de indruk ontstaat dat dat ten koste moet gaan van Nederlands'.

“Kijk, ik ben nu twaalf jaar minister. Alles wat ik heb gedaan, was altijd samen met het middenveld. Dat gaat over de Fietsersbond, toen ik minister van Mobiliteit was, tot de leerkrachten nu. Maar niemand is verplicht zich aan te sluiten bij het katholieke net. Het staat bovendien iedereen, en dus ook elke leerkracht, vrij om zijn eigen project pedagogisch in te kleuren."

U hecht veel belang aan het middenveld. Maakt u zich dan eigenlijk zorgen over de frequente aanvallen van de N-VA op het katholiek onderwijs?

“Het is het één of het ander natuurlijk. Ofwel zeg je: ‘Je kan zelf onderwijs organiseren.' Ofwel zeg je: ‘De overheid bepaalt alles.' Ook de manier waarop je je organiseert op het veld. 

“Mijn grootste zorg is dat de kwaliteitsmechanismen goed moeten werken. Het is een probleem als we nu horen dat de scholen die niet goed werken, net de scholen zijn die geen beroep doen op pedagogische ondersteuning. We weten ook al van voor deze legislatuur dat de prestaties van onze topleerlingen naar beneden gaan. Het enige dat we niet wisten was dat de prestaties rond begrijpend lezen een duik zouden nemen. Dat is net de reden waarom we het secundair onderwijs moderniseren en waarom we nieuwe eindtermen (minimumdoelen voor groep leerlingen, RA/PG) maken."

Tot nu heeft N-VA u nooit echt persoonlijk geviseerd. Nu doet De Wever dat plots wél. Voelt u zich afgeserveerd, zoals sommige analisten beweren?

“Neen, ik voel mij minder dan ooit afgeserveerd. (lacht) Want het is niet de N-VA die mijn toekomst zal bepalen. Het zijn de mensen die mijn beleid zullen beoordelen, en gelukkig niet de partijvoorzitter van de N-VA. Bart De Wever is blijkbaar al zeker dat hij in de volgende regering zal zitten. Maar we zullen zien wat uit de volgende verkiezingen komt."

Sterkt dit voorval u nog meer in uw voornemen om ook in de volgende Vlaams regering minister van Onderwijs te blijven?

“Ik werk met veel plezier als minister van Onderwijs. Als u mij vraagt of ik hier zou willen blijven, dan ga ik daar niet ontkennend op antwoorden. Maar het is eigenlijk veel te vroeg om met de volgende regering bezig te zijn."

U vindt dit geen deloyale opstelling van één van uw coalitiepartners?

“Je kan niet negen jaar meeregeren, alle nieuwe stappen in het onderwijs mee communiceren, elke keer benadrukken hoe goed het wel niet gaat en dan zeggen dat het gene vetten is. Dat gaat niet.

“Het kan ook een bliksemafleider zijn natuurlijk. Je zou veel kunnen zeggen over hete hangijzers binnen de bevoegdheden van N-VA-ministers. Maar ik ga niet mee in die polemiek, dat is niet mijn stijl.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234