Vrijdag 02/12/2022

Hilde Claes in verdenking voor schriftvervalsing

Hasselts burgemeester Hilde Claes (sp.a) is in de nasleep van het schandaal rond de politiezone HaZoDi in verdenking gesteld voor schriftvervalsing.

Deze ochtend buigt de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen zich over een uitloper van het fraudeonderzoek rond de politiezone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek. Volgens onze informatie draait alles om de inverdenkingstelling van Hasselts burgemeester Hilde Claes door de onderzoeksrechter Davy Jordens. Dat gebeurde al op 30 november vorig jaar maar raakte nu pas bekend. De aanklacht: schriftvervalsing.

Als voorzitter van het politiecollege zou Claes en twee andere leden hebben gefoefeld met de aanwezigheidslijst. Ze lieten uitschijnen dat klokkenluider Vera Vrancken aanwezig was op een vergadering en akkoord ging met het nieuwe organigram, waarbij Vrancken en haar collega-klokkenluiders opzij werden geschoven. Vrancken ontdekte dat en diende een klacht in met burgerlijkepartijstelling. Bij een huiszoeking in april vorig jaar op het provinciehuis en het commissariaat werden minstens twee verschillende originelen van de notulen gevonden.

Naast burgemeester Claes stelde de onderzoeksrechter ook voormalig korpschef Michel Beckers en Liesbeth Klaykens (secretaris politiecollege) in verdenking voorschriftvervalsing. Ze zijn alle drie uitgenodigd voor de zitting van deze ochtend. Marc Rubens, Hasselts procureur des Konings, bevestigt: "Het gaat om een procedurekwestie tussen parket en onderzoeksrechter."

De Kamer van Inbeschuldigingstelling wil een proces-verbaal nietig laten verklaren waarbij Hilde Claes van de onderzoeksrechter geen volledige toegang kreeg tot het dossier. De in verdenking gestelde Claes maakte op 2 januari duidelijk dat ze het dossier wilde inkijken. Het parket van Hasselt stond haar dat enkele dagen later toe. Alleen plooide onderzoeksrechter Davy Jordens niet. Hij zei dat hij haar 'omwille van de bescherming van de privacy niet kon toelaten inzage te te nemen in bepaalde overtuigingsstukken'. De procureur-generaal in Antwerpen meent echter dat Claes aan alle voorwaarden deed om het dossier in te kijken.

Graaicultuur

Hilde Claes wenste geen commentaar te geven. Ze zit duidelijk verveeld zit met de inverdenkingstelling. Sven De Baere, advocaat van Vrancken, wilde ook niet reageren op het nieuws. Zelfs sp.a-voorzitter Bruno Tobback viel uit de lucht toen hij - bijna één jaar na datum - ermee geconfronteerd werd. "We zullen het wel horen als het onderzoek concrete resultaten oplevert. Maar Hilde Claes heeft me alvast niet op de hoogte gebracht. Ik neem een aanklacht wegens schriftvervalsing natuurlijk ernstig", aldus Tobback.

De politiezone HaZoDi belandde in het oog van de storm door een Panorama-reportage in oktober 2011. Klokkenluiders klaagden de graaicultuur binnen het korps aan. De zaak liep af met een sisser.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234