Dinsdag 20/04/2021

Hilary and Jackie

Regisseur Anand Tucker

Huurvideo

Drama

Buena Vista HE

Release 1 december

Leven in een notendop

Hilary (Rachel Griffiths) en Jackie (Emily Watson) Du Pré groeien in de jaren vijftig op als twee onafscheidelijke zusjes. Eigenlijk delen ze alles met elkaar, zelfs hun gedachten. De liefde voor muziek en dans wordt hen bijgebracht door hun moeder Iris (Celia Imrie). Zij wil het talent van haar kinderen maximaal ontwikkelen. Aanvankelijk is het Hilary die met haar virtuoze dwarsfluitspel de jury van muziekwedstrijden overtuigen kan. En Jackie? Die wil zo goed als haar zus worden. Met een ongelooflijke overgave stort ze zich op haar instrument: de cello. Ze overtroeft Hilary, en verovert daarenboven de hele wereld met haar muzikale kunnen. Als Hilary aankondigt te zullen trouwen met de talentvolle dirigent Kiffer Finzi voelt Jackie zich bedrogen. Van de weeromstuit beantwoordt ze Hilarys verraad met een huwelijk. De bekende pianist Daniel Barenboim wordt haar man. Toch loert de eenzaamheid om de hoek. Als het Jackie allemaal te veel wordt, neemt ze de vlucht naar het platteland, waar Hilary en Kiffer met hun kinderen wonen. Op zoek naar warmte en genegenheid, gaat Jackie zelfs zo ver haar zus te vragen om met Kiffer te mogen slapen. Hilary weigert het haar niet, alhoewel ze het er erg moeilijk mee heeft. Uiteindelijk wordt de situatie onhoudbaar en moet Jackie toch elders haar toevlucht nemen. Ze vervolgt op haast apathische wijze haar tournee. Tot het noodlot toeslaat. Naar waar gebeurde feiten, is deze film een epigoon van die 'andere' klassieke muziekfilm uit de jaren negentig 'Shine'. Alhoewel ook gevoelig, is 'Hilary en Jackie' veel meer omfloerst, bijna vergoelijkend. Groots talent - aan grootse emoties - aan tragische levens. Nu we toch bezig zijn, nog een waarschuwing voor la Watson: opgepast voor de val van de typecasting, meisje. HHHHH

Huurvideo

She's All That

Regisseur Robert Iscove

Romantiek

RCV HE

Release 1 december

De populaire Zack (Freddie Prinze Jr.) heeft een groot probleem: zijn vriendin Taylor (Jodi Lyn O'Keefe) - tevens het hipste meisje op school - heeft hem genadeloos gedumpt voor ene Brock Hudson (Matthew Lillard). Omdat Zack het niet aan zijn hart wil laten komen, sluit hij op aanraden van zijn vrienden een weddenschap af. Die luidt als volgt: onze Zack moet van een willekeurig meisje de koningin van het laatstejaarsbal maken. Vriend Dean (Paul Walker) kiest voor hem het nietsvermoedende slachtoffer uit, het artistieke buitenbeentje Laney Boggs (Rachael Leigh Cook). Jongens interesseren haar niet, en met haar brilletje en sjofele kleren zie je niet dadelijk een schoonheid in haar. Toch spant Zack zich voor haar in. Hij leert haar beter kennen en voor we er erg in hebben wordt hij verliefd op haar. Maar dat was niet de afspraak. De zoveelste remake naar het oerthema uit Shaws Pygmalion: we krijgen ook hier een spectaculaire gedaanteverwisseling gepresenteerd. Allemaal uiterst naïef, en misschien daarom domweg ontspannend. Voor 'de jeugd' onder ons: het kenwijsje van de film is Kiss Me van Sixpence none the Richer. Maar dit volledig terzijde. HHHHH

Huurvideo

Mighty Joe Young

Regisseur Ron Underwood

Actie/Avontuur

Buena Vista HE

Release 1 december

Dr. Ruth Young, Jills mama (Charlize Theron), komt na een aanval van wreedaardige stropers in de afgelegen bergen van Centraal-Afrika om het leven. De wetenschapsvrouw leidde op deze onherbergzame plek een onderzoek naar de gorilla. Het meisje Jill had er zelfs vriendschap gesloten met de kleine aap Joe.

Vele jaren later, als Jill in de voetsporen van haar moeder treedt, herinnert ze zich haar belofte; dat ze 'kleine' Joe blijvend zou beschermen. Maar Joe heeft ondertussen (letterlijk) gigantische afmetingen gekregen, en zijn leven wordt opnieuw bedreigd. Onder het toeziend oog van haar vriend de zoöloog Gregg O'Hara (Bill Paxton), besluit Jill de reuzengorilla over te vliegen naar veiliger oorden. In Californië. Door de hele heisa die ontstaat omtrent zijn overtocht, wordt de aandacht voor hem van zijn oude vijanden opnieuw aangewakkerd. Vreemd genoeg zagen wij ondanks alle speciale effecten de immense Joe steeds als een dinosaurus uit Jurassic Park. Conclusie: een overdosis digitale technieken gecombineerd met een mager verhaaltje hebben zo hun verzadigingspunt.

HHHHH

Huurvideo

Idle Hands

Regisseur Rodman Flender

Tienerhorror

Columbia Tristar HV

Release 1 december

De zeventienjarige luilak Anton Tobias (Devon Sawa) verdrijft de verveling met overdadig 'blowen' en voor de kijkkast hangen. De ochtend van Allerheiligen wordt hij wakker met een onaangename verrassing: zijn ouders zijn gedecapiteerd en als versiering gebruikt in het Halloween-decor. Het bloed vloeit en één vraag dient gesteld: is dit een droom?

Wanneer zijn pummels van vrienden - Mick en Pnub (Elden Ratliff) - bij hem aanbellen, ziet hij zich genoodzaakt hen van de gruwelijke feiten op de hoogte te brengen. Tegelijkertijd voelt Anton hoe zijn rechterhand ondertussen een moorddadige drang krijgt. Even later ligt Mick voor dood op de grond met een bierflesje in het voorhoofd geramd, en loopt Pnub met zijn kop onder de arm. In een poging om zich van de hand te bevrijden, hakt hij ze af. En nog steeds is het niet gedaan. De moraal van het verhaal ligt vervat in het prachtige gezegde: 'Idle hands are the devil's playground.' Daarom vrienden: doe liever iets nuttigs.

HHHHH

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234