Maandag 16/05/2022

Hilarisch danstheater en esoterische doe-het-zelfmuziek

kunstencentra

vooruit opent nieuw seizoen met stille trom

Gent

Van onze medewerkers

Sally De Kunst en Tom Rummens

Vorig seizoen al dook de nieuwe beleidslijn van de Gentse Vooruit, een kruisbestuiving tussen verschillende disciplines, op tussen de vaste theater-, dans- en muziekprogrammering. Met zijn tweedaagse seizoensopening maakte het kunstencentrum duidelijk dat spoor in de toekomst verder te willen inslijten. De Morgen nam afgelopen donderdag een kijkje.

Sinds dansprogrammator Barbara Raes, muziekprogrammator Eva De Groote en theaterprogrammator Steven Heene vorig seizoen muziekprogrammator-sinds-jaren Wim Wabbes vervoegden om de krijtlijnen van de programmering uit te zetten, waait er een frisse wind door Vooruit. "Je merkt dat er bij de nieuwe ploeg een behoefte is om niet elk op zijn eilandje te zitten maar meer te gaan samenwerken", aldus Raes in januari in deze krant naar aanleiding van de laatste editie van de Ballroom Sessions, die voor de gelegenheid vervlochten waren met het tweede P-A-R-C-O-U-R-S met dans, perfomances en installaties, in verschillende plekken in het gebouw.

Voor zijn seizoensopening deed Vooruit die proeve van kruisbestuiving nog eens over op kleine schaal. Raes had de Theaterzaal gereserveerd voor Sans, een te uitgesponnen maar erg humoristische choreografie van Martine Pisani, die twee seizoenen geleden al op P-A-R-C-O-U-R-S-1 te zien was, maar volgens de enthousiaste dansprogrammator een tweede kans verdiende bij het grotere publiek. Aan de mondjesmaat binnensijpelende toeschouwers de keuze, want tegenover Pisani stond in de Domzaal Mousse, een voorstelling uit het repertoire van het Nederlandse Kassys, een gezelschap dat totnogtoe slechts enkele keren in Vlaanderen speelde.

Dat is jammer, want qua hilariteit en geniaal tergende traagheid nemen de knappe prestaties van Liesbeth Gritter en Mette van der Sijs een bijzondere plaats in in het theaterlandschap. Vooruit toonde vorig seizoen ook al Kassys' Poos, een demonstratie "kunstwachten voor paren" met gepaste sportcommentaren erbij, en wil in de toekomst de banden met het gezelschap nauwer aanhalen. In samenwerking met de Antwerpse werkplaats Zimmer organiseert Vooruit in februari een workshop met Kassys, waarin zal worden onderzocht hoe verdrietige gevoelens kunnen worden opgeroepen bij een publiek.

Als voorproefje daarvan presenteerde het Gentse kunstencentrum deze week Mousse, dat vorig jaar in première ging op het Oerolfestival, en dat duidelijk het Kassys-waarmerk draagt. Vier personages repeteren voor een voorstelling maar bij de uiteindelijke opvoering loopt alles mis. In dit sterk gecomponeerde werk houdt Kassys opnieuw een loep boven het menselijke gedrag op momenten dat het misgaat. Mousse is weliswaar lang niet zo straf als het memorabele Baas slaat man, maar zelfs een mindere Kassys blijft 'gluurtoneel' dat zeer de moeite waard is.

Het nieuwe seizoen van Vooruit werd geopend met een stille trom wat de publieksopkomst betreft. Het leverde een gezapig en gemoedelijk sfeertje op, rustig kuierend van zaal tot zaal. In een van die zalen, de concertzaal, werd de trom echter met iets minder zachtaardigheid gehanteerd. Wim Wabbes en Eva De Groote, de muziekprogrammatoren van het kunstencentrum, vergastten het publiek er namelijk op een hoogmis van de Noise-Maker's Fifes, een collectief dat zweert bij zelfgebouwde instrumenten. Van een combinatie tussen strijkstok en cimbaal tot roterende ritmesecties, het was er allemaal bij. Simultaan daarmee deed Hans Van Koolwijk zijn ding. Hij bouwde de Bambuso Sonoro, een ingenieus geconstrueerd en wonderwel functionerend 'reuzenbamboeorgel'. De geluidsinstallaties werden begeleid door een videofilm van Geert Feytons. De vloer was voor de gelegenheid bezaaid met kussens, waarop het aangenaam liggen was te midden van dit wat esoterisch aandoende en nogal lang uitgesponnen spektakel. Nog later concerteerde Janek Schaefer, die op de voorbouwzolder ook zijn installatie Skate presenteerde.

Info over de workshop Kassys: vanaf 1 oktober op www.vooruit.be.

'Je merkt dat er bij de nieuwe ploeg een behoefte is om niet elk op zijn eilandje te zitten, maar meer te gaan samenwerken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234