Woensdag 20/10/2021

'Hij zag haar en zei: een kleine ballerina'

Hoewel hij vorige week nog had laten weten hier totaal het nut niet van in te zien, liet de Franse seriemoordenaar Michel Fourniret gisterennamiddag tijdens de reconstructie dan toch zien hoe hij op 20 december 1989 het Waalse meisje Elizabeth Brichet ontvoerde. Met de passieve medewerking van zijn echtgenote, Monique Olivier. Zij legde de speurders uit hoe Fourniret haar vanuit zijn auto, met zijn eenjarige zoon op de achterbank, had opgemerkt. 'Hij zag haar en zei: een kleine ballerina.' Olivier wist meteen wat dat betekende.

Servais

Van onze verslaggever

Douglas De Coninck

Nee, enig nieuw gegeven had de reconstructie in het Naamse voorstadje Saint-Servais niet opgeleverd, moest procureur des konings Cédric Visart de Bocarmé gisteravond erkennen. "Het scenario zoals Fourniret en Olivier dat schetsten in hun bekentenissen is over de hele lijn bevestigd. Zij herkenden de locaties. Mevrouw Olivier wees de tuin aan waar haar man zich die namiddag even in had verstopt en waar hij commentaar leverde op de gekweekte groenten. Op een paar kleine details na is alles duidelijk. Tja, het is ook al vijftien jaar geleden."

Lang geleden, maar niet vergeten. In de rue Auguste Leblanc, waar Elizabeth, haar moeder en haar broer destijds woonden, plaatsten bewoners voor de gelegenheid nog eens foto's van de toen twaalfjarige Elizabeth voor het raam, en hier en daar een kaarsje. Zo'n honderd belangstellenden kwamen de pers vergezellen achter de dwars over de Waterloosesteenweg opgetrokken dranghekken. Omstreeks 14.15 uur zagen ze tweemaal twee geblindeerde Mercedessen voorbij komen. Michel Fourniret (62) plus bewakers voorop, Monique Olivier (55) in het tweede konvooi. Geen hectische taferelen als in 1996. De minste opmerking van een agent over een schuifelende burger-met-verrekijker op een muurtje kon volstaan voor de gebruikelijke scheldpartijen: "Ja, daar zijn jullie goed in, maar zo'n kindermoordenaar oppakken, ho maar."

Verrekijker of niet, veel viel er van de mise-en-scène op de Waterloosesteenweg ter hoogte van het kerkhof van Saint-Servais niet te zien. Twee Mercedessen die tot vervelens toe u-bochten maakten op de steenweg. Een soort jeep met achterop een cameraman die elke verplaatsing volgde. Nu en dan een glimp van de twee figurantes die de rollen van Elizabeth Brichet en haar klasgenote Vanessa G. vertolkten. Onderzoeksrechter Anne-Catherine Dubé wil de beelden straks aan de jury laten zien op het assisenproces.

In een tweede fase werd een grijze Renault 9 met Franse nummerplaat voorgereden die eveneens aan een reeks u-bochten begon en waar achteraan een babyzitje werd geplaatst. Om aan te duiden waar de kleine Sélim die bewuste namiddag zat. Het was niet de Renault van toen, en het babyzitje bleef leeg, maar waarheidsgetrouw was het volgens Visart de Bocarmé wel. "Wat u daar zag, was het tafereel waarbij Fourniret de kleine Elizabeth voor het eerst opmerkte", legde hij uit. "Hij en zijn gezin kwamen uit de richting van Namen gereden en gingen richting Brussel. Hij merkte het blonde meisje op toen zij op weg was naar Vanessa G. Hij had meteen zijn zinnen op haar gezet. 'Hij zag haar en zei: een kleine ballerina', zoals Monique Olivier het daarstraks uitdrukte. Zij kreeg niet meer uitleg, ze wist meteen wat het betekende. Haar rol was, naar gewoonte, volkomen passief. Zij heeft niet actief meegeholpen bij het schaken van Elizabeth Brichet."

Dat gebeurde in de late namiddag van die bewuste woensdagavond, 20 december 1989. Elizabeth Brichet maakte wat huiswerk bij haar vriendin en keerde iets voor zevenen te voet terug naar huis, niet beseffend dat ter hoogte van het kerkhof iemand al twee uur op haar zat te wachten. Op zo'n 300 meter van haar woning wenkte Fourniret haar vanuit zijn auto, vragend of ze een dokter in de buurt wist wonen en bewerend dat de baby achterin ziek was. "Elizabeth was een toevallig slachtoffer", benadrukte de procureur. "Door een samenloop van toevalligheden heeft hij haar opgemerkt."

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Fourniret niet aan de reconstructie zou meewerken. Hij liet vorige week weten daar het nut niet van in te zien en bovendien zijn echtgenote niet psychisch te willen belasten. Hij kwam gisteren 'zijn' Mercedes niet uit en kreeg zijn ex ook niet te zien, maar toonde zich gaandeweg wel hulpvaardig. "Fourniret heeft meegewerkt, ook al leek hij dat aanvankelijk niet van plan te zijn", aldus Visart de Bocarmé. "Naarmate minuten en uren verstreken, heeft hij de vragen van de onderzoeksrechter beantwoord. Er was wat tegenspraak tussen hem en Olivier over de plaatsen en het aantal keren dat ze tijdens het wachten op Elizabeth de auto hebben verplaatst. Fourniret legde de nadruk op het feit dat dat maar één keer gebeurde, dat hij zich ervoor hoedde om al te zeer in de kijker te lopen."

Met de reconstructie zit het Belgische onderzoek tegen Fourniret al bijna in zijn eindfase. In Dinant en Namen dan toch, want zaterdag meldde La Dernière Heure dat de Brusselse onderzoeksrechter Damien Vandermeersch het onderzoek naar de op 8 september 1989 in Brussel verdwenen Marie-Agnès Moens (24) heeft 'gereactiveerd'.

Franse seriemoordenaar werkt dan toch mee aan reconstructie in Saint-Servais

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234