Zondag 27/11/2022

'Hij wou gewoon van het leven genieten'

Ook bij ons bracht Antonio Carluccio, de beroemde televisiekok, de Italiaanse keuken binnen met programma's als Two Greedy Italians. Gisteren is de peetvader van de Italiaanse keuken op 80-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Yannick Verberckmoes

"Italië heeft op zijn minst twee à drie miljoen chefs met een Michelinster", verklaarde Antonio Carlucci ooit over de keuken van la mama. In zijn bekendste tv-reeks Two Greedy Italians leidde hij ons samen met Gennaro Contaldo rond in zijn Italiaanse heimat, waar hij aanschoof tijdens familiediners, of ging vissen op een vissersboot.

Naast zijn tv-werk, heeft hij ook 22 boeken op zijn naam, waaronder zijn memoires onder de titel Recipe for life. "Hij heeft ons getoond dat de Italiaanse keuken verder gaat dan de traditionele spaghetti", zegt culinair recensent Agnes Goyvaerts. "Het ging hem om die rijke familiale keuken van Italië en veel minder om gezond eten. Hij ging ook als eerste in een culinair programma dieper in op de culturele verschillen tussen de Italiaanse regio's."

Carluccio, met zijn wit haar en welvaartsbuikje, behielp zich in zijn programma's even vloeiend van het Italiaans als van het Engels - zij het met een pittig Italiaans accent. Toch kwam hij pas op 38-jarige leeftijd naar Groot-Brittannië, waar hij zich meteen op kookboeken en tv-werk stortte. In 1989 werd hij voor het eerst eigenaar van een restaurant. Later zou hij zijn eigen keten uitbouwen, Carluccio's, dat nu restaurants openhoudt in verschillende landen.

"Zijn devies was altijd: houd het simpel", zegt Peppe Giacomazza, de eigenaar van restaurant La Bottedie ook op zender Njam! kookprogramma's presenteert. "En dat devies gold zowel voor het koken als voor het zakendoen. Ook in zijn restaurants serveerde hij simpele gerechten. Hij vond dat je de rijkdom van de natuurlijke ingrediënten voor zich moest laten spreken." Misschien verbaast het dan ook niet dat de signature dishvan Carluccio Italiaans eekhoornbrood was, de porcini. "Wat tomaten, zout, peper en basilicum samen met een beetje look en de porcini in de pan," zegt de Limburgse chef, "enbasta."

Die passie voor porcini kreeg Carluccio naar verluidt mee van Piedmont, zijn geboortestreek aan de Amalfikust in het noordoosten van Italië. Als kleine jongen ging hij daar in de bossen paddestoelen verzamelen.

Giacomazza, die Carlucci voor zijn tv-werk in 2011 ontmoette, noemt de Italiaanse chef zijn mentor. Als intimus kent hij ook de persoonlijke kanten van de man. Want al kwam hij op tv altijd goedgeluimd over, toch is Carluccio vele jaren ongelukkig geweest. "Zijn tweelingbroer stierf in 1960", vertelt Giacomazza. "Hij is lang depressief geweest en heeft zelfs vier keer geprobeerd om zelfmoord te plegen."

Volgens Giacomazza was zijn mentale toestand ook een van de redenen om zich in 2010 volledig uit het zakenleven terug te trekken. "De laatste jaren deed hij het vooral rustig aan", zegt Giacomazza. "Hij sprak af met vrienden en familie en wou gewoon van het leven genieten."

Zijn posts op Instagram bewijzen dat hij tot aan zijn dood trouw bleef aan de zin waarmee hij Two Greedy Italiansopende: "Ik ben Antonio Carluccio en eten is mijn leven."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234