Zondag 13/06/2021

Hij wist pas als laatste dat het over was

De frank van Yvan Mayeur viel ontzettend traag, pas na intens masseerwerk van Laurette Onkelinx besefte hij gisterenmiddag dat een ontslag nog de enige optie was. Wat nog restte van haar geloofwaardigheid zette de PS 's avonds op het spel, met een poging om Mayeur toch nog in het schepencollege te houden.

Een coup de théâtre van de zuiverste soort gisteravond op de Heizel, de geheime locatie waar het Brusselse schepencollege zich had teruggetrokken. Rond negen uur 's avonds verliet de sp.a-onderhandelaar Ans Persoons de vergadering. Volgens geruchten die niet door alle partijen bevestigd worden, was dat nadat de PS een scenario op tafel legde waarbij Yvan Mayeur een elegante exit aangeboden werd. Hij zou schepen mogen worden.

De vergadering werd vervolgens voortgezet zonder de socialisten. Dat het burgemeesterschap in PS-handen zal blijven, leidde gisteravond nog weinig twijfel. MR, de enige mogelijke pretendent voor het burgemeesterschap, bedankt vriendelijk voor het "vergiftigde geschenk". Wellicht zal de post naar Philippe Close of Karine Lalieux gaan.

Maar de PS zomaar nieuwe opvolgers laten aanduiden voor Yvan Mayeur én OCMW-voorzitter Pascale Peraïta? Zo dociel zijn de liberalen nu ook weer niet. Zij zijn nu uit op het OCMW-voorzitterschap. Want als je de socialisten op één manier recht in het hart wilt treffen als liberaal, dan wel door hun corebusiness af te nemen.

Onwerkelijk

De dag eindigde zo zoals hij gisterochtend begon: in een uiterst bizarre sfeer. Het schepencollege kwam om negen uur 's ochtends al samen. Dat was zo al lang gepland, onderzoekers van de VUB, de ULB en de Université Saint-Louis kwamen hun bevindingen over de voetgangerszone voorstellen. Tot grote verbazing van de meeste schepenen.

"Het was compleet onwerkelijk", getuigt een van hen. "Iedereen wist dat we wel andere katjes te geselen hadden op dat moment en toch ging die ontmoeting door alsof er niets aan de hand was, terwijl er buiten zoveel aan het gebeuren was. Iedereen zat dan ook de hele tijd op zijn telefoon te kijken."

Zodra de onderzoekers vertrekken, verhuist het stadsbestuur naar de collegezaal. Daar komt het hoge woord er dan toch uit. Sp.a-schepen Ans Persoons herhaalt wat voorzitter John Crombez en Brussels minister Pascal Smet eerder al poneerden: er moet in de loop van de dag een beslissing vallen over de toekomst van Mayeur, of sp.a stapt uit het college. Mayeur luistert gelaten. "Het was duidelijk dat de ernst van de situatie op dat moment nog niet overal was doorgedrongen", aldus een bron.

Buiten de collegezaal had Open Vld tegen dan de steun in Mayeur ook al opgezegd. "Op dat moment wisten we allemaal dat het over was", zegt een hooggeplaatste Brusselse politicus. "Zonder Nederlandstalige schepenen heb je geen Brussels college meer."

Wie het nog niet door heeft, is de burgemeester zelf. Die stapt even na het middaguur het stadhuis uit en stoot op een horde journalisten. "We hebben een uitstekende vergadering gehad", is het enige wat hij vertelt terwijl hij in een gesloten auto probeert te stappen. Wat Mayeur dan ook nog niet weet, is dat hij vervolgens recht naar zijn ontslag rijdt.

Normaal gezien zou de Brusselse PS-top namelijk 's avonds pas vergaderen over hoe ze de kwestie best afhandelen. Maar niets loopt zoals gepland. Nadat dinsdag de exacte bedragen uitlekten van de vergoedingen die Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta de afgelopen jaren toucheerden bij Samusocial en Mayeur vervolgens op de gemeenteraad weigerde om daar maar één woord aan vuil te maken, is Elio Di Rupo in gang geschoten. De voorzitter, die intussen wel al twaalf jaar lang verkondigt dat hij het helemaal gehad heeft met parvenu's, beseft dan pas de echte ampleur van de zaak. In de loop van woensdag ziet en hoort hij al wie belangrijk is in zijn partij.

Hart van steen

De moeilijkste taak is weggelegd voor lokaal voorzitter Laurette Onkelinx. De Brusselse passionara en beschermvrouwe van Mayeur moet de burgemeester overtuigen om een interview te geven aan Le Soir waarin hij toegeeft dat hij een fout gemaakt heeft en zegt dat hij uit het partijbestuur stapt. De PS hoopt dat daarmee dan de ergste crisis bezworen is. Maar donderdagochtend blijkt dat Mayeur wel het tweede gedaan heeft, maar niet het eerste.

Rudi Vervoort, als Brussels minister-president al jaren in een alles behalve broederlijke machtsstrijd verwikkeld met burgemeester Mayeur, ziet zijn kans schoon. Op de ochtendlijke RTBF-radio verkondigt hij dat Mayeur over zijn ontslag moet nadenken. Voor Onkelinx is het dan duidelijk: als ze de eenheid in de partij wil bewaren, dan moet haar hart een steen worden en het hoofd van haar vertrouweling op het kapblok. En wel die middag nog.

Onkelinx ontvangt Mayeur en de Brusselse PS-schepenen vlak na het schepencollege op het stedelijke hoofdkwartier aan de Oude Graanmarkt. Ze heeft er al haar overtuigingskracht voor nodig, maar uiteindelijk gaat Mayeur overstag. Hij belooft 's avonds nog zijn ontslag in te dienen en begint zijn collega's in te lichten. Dat is niets te vroeg. Als Meyrem Almaci 's namiddags in de Kamer scherp tekeergaat over Mayeur, Onkelinx en Samusocial, dan krijgt ze zelfs van op enkele PS-banken applaus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234