Vrijdag 09/06/2023

Hij tovert de nacht graag om tot de dag

Sms'jes om halftwee 's nachts, "slaap je al?" of "mag ik je nog bellen?", niet alleen tieners gaan met hun gsm onder het hoofdkussen naar bed. Natuurlijk kun je hem uitzetten, maar wie weet wat mis je dan. Want het lief heeft een ander slaap- en waakritme. Valt daar mee te leven?

Parship, het onlinerelatiebemiddelingsbureau, wou graag weten of verschillende ritmes funest zijn voor een relatie. En kijk, hoewel ongeveer de helft van de tienduizend ondervraagde Europeanen de hoop uitsprak een partner te vinden die min of meer hetzelfde ritme zou hebben, zegt 45 procent van de ondervraagde Belgen dat ze best kunnen leven met de verschillen.

Mannen komen iets ruimdenkender uit dit onderzoek dan vrouwen. En van alle ondervraagde mannen blijken de Belgische het flexibelst. Maar liefst 64 procent zegt dat ze zich niet storen aan het andere slaapritme van hun partner, dit in tegenstelling tot mannen in Duitsland (28 procent), Oostenrijk (25 procent) en Zwitserland (26 procent). "Deftige mensen liggen op dit uur in hun bed", placht mijn oma te zeggen rond tien uur 's avonds, waarmee ze mij kernachtig wou duidelijk maken dat ik met foute vrienden omging. Ze zou schrikken als ze zag hoeveel het er zijn. Negen procent van de Europeanen en twaalf procent van de Belgische mannen beschouwt zichzelf immers als een nachtraaf en koos voor het antwoord "ik tover de nacht graag om tot de dag". Ze houden van de relatieve rust, van de telefoon die niet om de haverklap rinkelt, en van het uitgaansleven dat net iets spannender wordt dan om vier uur 's namiddags. Sommigen zeggen zelfs bang te zijn om te gaan slapen. Vrees om niet meer wakker te worden? Voor nachtmerries? Om controle over de wereld te verliezen?

Dat vernemen we niet. Maar wat Parship vooral wou weten, was of relaties gedoemd zijn om te mislukken wanneer een vroege vogel verliefd wordt op een nachtraaf en vice versa. En dat bleek dus nog mee te vallen. Zou een van beiden in dat geval zijn slaapgewoonten aanpassen? In België zei slechts een minderheid daartoe bereid te zijn. Slechts 11 procent stipte het antwoord "ik leef op dit moment als een nachtdier, maar ik zou graag iemand vinden die mij helpt het daglicht meer te waarderen" aan, of het tegengestelde, "ik ben altijd vroeg uit de veren, maar ik zou graag iemand vinden die mij aanmoedigt vaker uit te gaan en langer uit te slapen".

Als oordopjes en tennisbal niet helpen

Tja, dan heb je hetzelfde slaapritme en dan duikt er een andere spelbreker op: snurken. Als Katie Holmes 's nachts niet naast haar haar beau, Tom Cruise, ligt, is dat omdat hij oorverdovend snurkt. Bill Clinton zaagt naar verluidt ook een heel bos om per nacht. Elizabeth Taylor kon er ook wat van. Over snurken zijn makkelijk grapjes te maken, maar bed- of huisgenoten van nachtelijke boomzagers vinden het allesbehalve om te lachen. Een op de twee Belgische gezinnen krijgt ermee af te rekenen en uit een grote Belgische snurkenquête blijkt dat meer dan driekwart van de snurkers het bed niet deelt met de partner. Verbannen naar de logeerkamer.

Waardoor wordt snurken veroorzaakt? 'Snurkexpert' Breathe Right zette de oorzaken op een rijtje: overgewicht, wat vetopstapeling rond de keel veroorzaakt; alcohol, verdovende middelen en oververmoeidheid, die leiden tot spierverslapping; roken, verkoudheid en slapen op de rug. Als je weet dat het verkeer op straat tot ongeveer 85 decibel gaat en lawaaihinder vanaf 90 decibel blijvende schade aan het gehoor kan veroorzaken, dan sta je toch even stil bij de vaststelling dat gesnurk de 80 decibel kan overschrijden.

Wat te doen? Oordopjes, apart slapen, fluiten, een tennisbal in de pyjama naaien... de meeste snurkpartners hebben het allemaal geprobeerd. Met weinig succes, meestal. De gezonde raadgevingen als stoppen met roken en geen alcohol drinken twee uur voor het slapengaan zijn makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heeft de 'slaapexpert' niet alleen een enquête gehouden, maar ook een wondermiddel op de markt gebracht: Breathe Rightneusstrips, die de neusvleugels naar buiten trekken en de luchttoevoer met 31 procent doen toenemen. Driekwart van de snurkers zou hiermee geholpen zijn. Voor wie het wil controleren: www.breatheright.be.

De britsen zijn nog opgedekt, de service kan zo beginnen

"Ik hoop dat de spoken van al degenen die hier zijn gestorven, die zich hebben verhangen en hun nagels van wanhoop in de muren hebben geslagen, 's nachts aan de tenen komen trekken van de nieuwe gasten", wenste een ex-gevangene in een plaatselijke krant. Met "de nieuwe gasten" bedoelde hij de klanten van een hotel dat nog niet bestaat. Het zou moeten verrijzen op de plaats van de oude Sainte-Annegevangenis van Avignon, aan de voet van het Palais des Papes. Het plan is om er een luxehotel met minstens honderd kamers van te maken. Verscheidene internationale ketens hebben al belangstelling getoond, maar de prijs is niet min: 4 miljoen euro voor de schitterende ligging en naar schatting tienmaal zoveel voor de verbouwing.

De vraag is of Amerikaanse investeerders het niet koud zullen krijgen als ze de plaats bezoeken, sinds de zware deuren in 2003 dichtvielen, is er niets veranderd aan de gevangenis. In de cellen zijn de britsen nog opgedekt, aan de muren hangen vergeelde foto's van vrouwen en auto's, hier en daar staat een conservenblik stof te vergaren en overal zijn namen in de muren gekrast. Ook in de keuken, zo vertelt een journalist van Le Figaro die een bezoek kon brengen aan de plek, staan er potten en pannen alsof de dienst zo kan beginnen. Alleen de gevangenen en hun bewakers ontbreken, die werden overgebracht naar de nieuwe instelling in le Pontet, enkele kilometers buiten de stad. Het wachten is dus op iemand met een grote zak geld en een koel hoofd. Dan kunnen de ex-gevangenen eindelijk komen spoken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234