Maandag 06/02/2023

"Hij sloeg me omdat hij de boter te hard vond"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Op de derde dag van het proces van Edmond De Haeck (89) uit Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) voor het hof van assisen in Leuven is een 66-jarige vrouw komen getuigen die zes jaar met de beschuldigde samenwoonde. Ze was hun woning uit gevlucht na een gewelddadige ruzie die was begonnen omdat Edmond de boter te hard vond. De tachtiger wordt ervan beschuldigd op 28 september 2010 Paula Dekempeneer (76) te hebben omgebracht met achtenveertig messteken.

Anneleen De Vel en Steven Alen

Marie-Louise B. (66), of Marilou voor de vrienden, liet Edmond in juni 2002 bij haar intrekken. Hij was kort voordien bewusteloos aangetroffen en werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij twee dagen bleef. De dokters zeiden de tachtiger dat hij niet meer alleen mocht blijven, daarom nam Marilou hem in huis. "We zijn nooit een koppel geweest, we woonden gewoon samen. We sliepen in hetzelfde bed, ik ging slapen als hij al ingedommeld was", benadrukte de vrouw. "In het begin was hij normaal. Nadat we in 2003 verhuisd waren, liet hij zijn ware aard zien. Mijn zoon mocht me niet meer komen bezoeken, ik mocht geen televisie meer kijken, hij beledigde en kleineerde me", vertelde Marilou.

Alcohol
Op 27 juli 2008 kwam De Haeck dronken in hun flat aan. "Het was toen een hittegolf in juli, hij kwam dronken binnen. Ik was het eten aan het maken. Volgens hem was de boter te hard, waarna hij me sloeg. Ik reageerde door met een leeg kopje koffie terug te meppen. Daarna ging hij naar de keuken en wilde hij de lade met de messen openen. Ik kon de lade sluiten en vluchtte via de achtertuin weg. Was ik er niet uitgetrokken, dan was ik in de plaats van deze mevrouw gestorven", aldus Marie-Louise.

"Toen ik hem amper kende, leek hij vriendelijk en joviaal. Toen ik hem beter kende, bleek hij impulsief, parasitair, een leugenaar en een luiaard te zijn. De wetten waren voor de anderen. Ik denk dat hij 's nachts droomde hoe hij mij kon pesten", zei de vrouw nog. De Haeck gaf geen krimp toen ze sprak.

Raadsman André De Becker vroeg hoe het kwam dat Edmond na de aanval enkele dagen in het ziekenhuis verbleef. Dat was volgens Marilou niet omwille van de slag met de kop koffie, dat was om zijn roes uit te slapen. "Edmond dronk soms zoveel dat hij roerloos op grond lag of uit de zetel viel."

Egocentrisch
Een psychiater en een psycholoog die door het gerecht werden aangesteld, konden ontkennen noch bevestigen dat De Haeck depressief was na de moord. De deskundigen waren het er wel over eens dat de poging tot zelfmoord van de bejaarde man nep was. Ze konden zich niet van de indruk ontdoen dat hij niet wou sterven, hij leek niet teneergeslagen.

De stiefzoon van zijn derde partner Elise S., Patrick P. (53), getuigde dat de relatie tussen zijn moeder en Edmond gewelddadige episodes kende. "Ze vertoonde soms hematomen op haar lichaam als gevolg van slagen, hij trok haar soms aan het haar. Hij steunde mijn moeder niet tijdens haar chemotherapie. Allesbehalve zelfs, ze moest alleen de tram naar het ziekenhuis nemen. Hierdoor was ze zeer triest. Na de dood van mijn moeder, kwam ik via mijn advocaat te weten dat Edmond kort nadien in de bank stond om haar kasbons op te eisen", aldus de vroegere stiefzoon van de bejaarde man.

"Het had even goed mijn moeder kunnen zijn, die zo aan haar einde kwam. Hij was een egocentrische, manipulatieve man aan wie ik moeilijk menselijke kwaliteiten kan toedichten", zei de vijftiger tot slot.

Telefoons
Pierre P., een van de beste vrienden van de beschuldigde, zei dat de ex van Edmond, Marilou, eens had gemeld dat ze ruzie hadden. Nadien kwam hij te weten dat Marilou de woning had moeten verlaten omwille van Edmond. Hij bevestigde dat de beschuldigde hem meermaals had gebeld, terwijl die eerder had gezegd dat hij niet wist hoe hij een telefoon moest gebruiken. Zijn advocaten zeiden dat de nummers vooringesteld waren en dat hij ze niet moest vormen.

Het openbaar ministerie vroeg dat de uitgaande gesprekken en de vooraf ingestelde nummers op de gsm van Edmond net zoals de inkomende gesprekken op de mobiele telefoon van Paula alsnog werden onderzocht. De advocaten hadden er geen probleem mee dat de resultaten hiervan pas morgenmiddag na hun pleidooien en na het requisitoir bekend zouden zijn. Ze kunnen de resultaten hiervan nog in hun replieken gebruiken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234