Zaterdag 31/10/2020

Achtergrond

‘Hij moet een kortsluiting gekregen hebben’: hoe ‘brave’ kunstenaar Marc E. plots minstens twee doden veroorzaakte

De hulpgevangenis van Leuven, waar Marc E. sinds vorige donderdag opgesloten was.Beeld Mine Dalemans

Twee brandstichtingen, twee verkeersongevallen én een drieste aanval op een medegevangene. In drie weken tijd is kunstenaar Marc E. (63) uit Houthalen-Helchteren verantwoordelijk voor minstens twee doden, zijn link met een derde dodelijk slachtoffer wordt onderzocht. ‘Zo kennen wij Marc niet’, klinkt het bedroefd bij zijn familie. ‘Hij moet een kortsluiting gekregen hebben in zijn hoofd.’

In alle vroegte zaten dinsdagochtend in de hulpgevangenis van Leuven zoals elke weekdag enkele gedetineerden klaar om naar de rechtbank te vertrekken. Samen in de wachtkamer, tot ze worden opgehaald door de politie of veiligheidspersoneel van Justitie om met een celwagen te worden overgebracht. Ook kunstenaar Marc E. (63) uit Houthalen-Helchteren zat klaar voor zijn transport naar Hasselt. Daar moest hij voor de raadkamer verschijnen, op verdenking van minstens twee brandstichtingen en twee verkeersongevallen, waarbij een dode te betreuren viel.

Nog voor het transport kon vertrekken, sloegen de stoppen door bij Marc E.: hij sprong recht en viel een medegedetineerde aan. Na een zware slag op het hoofd viel het slachtoffer dood neer, alle medische hulp kwam te laat. "En toch zijn hier alle procedures perfect gevolgd", klinkt het bij cipiersvakbonden. "Gedetineerden die geen gevaar zijn voor anderen en een redelijk normaal regime hebben, worden altijd op deze manier in de wachtkamer gezet en opgehaald. Dat is ook zo wanneer ze penitentiair verlof hebben of klaar zitten om naar de bezoekersruimte te worden gebracht", klinkt het. Het Leuvense parket opende een moordonderzoek, maar wil voorts niets kwijt over de zaak. Ook het gevangeniswezen houdt de lippen stijf op elkaar.

Onbeschreven blad

Tot drie weken geleden was de Limburgse zestiger nochtans een onbeschreven blad. De kunstenaar, die met een huisgenoot en diens zoontje samenwoont in Houthalen-Helchteren, deed geen vlieg kwaad, vertellen ze. "Onze Marc was een brave mens", vertelt zijn broer. "In die 63 jaar is hij nooit in aanraking gekomen met het gerecht. Hij was ook geen ruziezoeker, we zijn allemaal verslagen door dit nieuws. Dit is niet de Marc die wij hebben gekend. Hij moet een paar weken geleden iets gekregen hebben in zijn hoofd, het kan niet anders. Hopelijk brengt zijn hersenscan snel duidelijkheid."

Marc E. zit sinds vorige week in de cel nadat hij op donderdag 20 augustus in Zonhoven een fietser van de weg had gemaaid. Zonhovenaar Theo Gressens (60) overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. "Wij dachten dat papa betrokken was geraakt bij een zeer spijtig verkeersongeval", vertelt zoon Koen. "Maar nu we dit allemaal horen, duiken er heel veel vragen op. Wat kan er in godsnaam zijn gebeurd?" E. legde ter plaatse een negatieve alcohol- en drugtest af, maar werd toch opgepakt. Een dag eerder had hij immers al eens een fietser aangereden, die lichtgewond raakte bij dat ongeval.

Lijvig onderzoek

Los van de verkeersongevallen had de politie al een lijvig onderzoek lopen naar E. Zijn wagen was op maandag 17 augustus immers gesignaleerd in de buurt van de Rijkelstraat in Heusden-Zolder, waar brand was gesticht aan een woning. En zowel woensdag als donderdag, de dagen waarop E. twee fietsers aanreed, werd ook brand gesticht in de ruime omgeving. E. werd opgepakt op verdenking van de brandstichtingen én voor het dodelijk ongeval en aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij zat de voorbije dagen in de psychiatrische vleugel van de hulpgevangenis van Leuven.

Het parket onderzoekt ook of Marc E. verantwoordelijk is voor nog een derde brand in de regio. In de Koetsstraat in Houthalen ging op 20 augustus rond 8 uur de woning van Rene Poelmans (87) deels in vlammen op. De kranige tachtiger was zwaar toegetakeld met een metalen staaf en had een zware hoofdwonde en een barst in zijn oor en kaak. Ook zijn armen en hals zagen blauw, en op verscheidene plaatsen aan zijn woning en wagen lagen plassen bloed. De hulpdiensten snelden ter plaatse, maar de tachtiger overleed in het ziekenhuis aan zijn zware verwondingen. Volgens het parket is er sprake van minstens twee brandhaarden. De speurders gingen er aanvankelijk vanuit dat Marc E. ook deze brandstichting op zijn conto mocht bijschrijven, maar naarmate het onderzoek vordert, lijkt die piste minder zeker. Ook de familie van Rene Poelmans denkt eerder aan een overval met tragische gevolgen. E. zelf ontkent zijn betrokkenheid bij alle brandstichtingen.

Kunstwerken

De familie van E. hoopt dat er snel duidelijkheid komt over zijn mentale toestand. “Sinds hij zelf getroffen werd door die brand op 11 augustus, was hij wat verward", klinkt het nog. Toen ging een deel van zijn eigen woning in vlammen op na een kortsluiting. Ook hier onderzoeken de speurders nog of E. niet verantwoordelijk is voor de brand. "Maar dat kán gewoon niet", aldus zijn broer. "Marcs kunstwerken waren zijn heiligdom, hij wilde ze zelfs niet verkopen. Nooit zou hij zijn huis met zijn kunstwerken in brand steken. Marc deed nooit iemand kwaad, dus ook die andere brandstichtingen kan hij niet hebben gepleegd. Hij is geen pyromaan of crimineel."

De zestiger verschijnt vrijdag voor de raadkamer op verdenking van moord.

Het dodelijke parcours van Marc E.

Dinsdag 11 augustus

Bij Marc E. (63) thuis in Houthalen-Helchteren is er brand. Volgens zijn huisgenoot ontstond het vuur door een kortsluiting in de living, maar het parket bekijkt intussen of E. er toch niet voor iets tussenzit.

Maandag 17 augustus, avond

Er wordt brand gesticht aan de voordeur van een woning in Heusden-Zolder. De bewoner kan de vlammen zelf doven en raakt lichtgewond.

Woensdag 19 augustus, voormiddag

‘s Ochtends rijdt Marc E. in Helchteren een 22-jarige fietser aan. Hij stapt uit, maar gedraagt zich eerder apathisch tegenover het lichtgewonde slachtoffer.

Woensdag 19 augustus, 22 uur

Er wordt opnieuw brand gesticht aan een voordeur, dit keer in Houthalen-Centrum. Hier vallen geen gewonden.

Donderdag 20 augustus, 8 uur

In Houthalen gaat een woning bijna volledig in de vlammen op. Bewoner Rene Poelmans (87) wordt afgevoerd met een zware hoofdwonde en een barst in zijn oor en kaak, en overlijdt nadien. Ook hier voert het parket een onderzoek naar brandstichting, maar speurders gaan er steeds minder van uit dat Marc E. er iets mee te maken heeft.

Donderdag 20 augustus, 10 uur

Twee uur later rijdt E. fietser Theo Gressens (60, foto) aan in Zonhoven, die overlijdt in het ziekenhuis. E. wordt opgepakt en legt een negatieve drugs- en alcoholtest af. Weer reageert hij eerder apathisch.

Dinsdag 25 augustus

Marc E. zit in de hulpgevangenis van Leuven te wachten op zijn transport naar de raadkamer in Hasselt, waar hij moet verschijnen op verdenking van de brandstichtingen. In de wachtzaal slaat hij uit het niets een andere gedetineerde op het hoofd. Het slachtoffer sterft ter plaatse. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234