Donderdag 28/10/2021

Hij houdt de touwtjes in - euh - handen

Met Macron mondde het handjes schudden tijdens de NAVO-top gisteren uit in een halve worstelwedstrijd en Melania duwde Trumps hand zelfs meermaals weg deze week. Gebaren kunnen veel vertellen over een staatshoofd - of hij dominant is, bijvoorbeeld.

Misschien vond Melania fysiek contact niet gepast in een land als Israël. Misschien wilde ze echt een haarlok uit haar gezicht vegen, uitgerekend op het moment dat haar echtgenoot haar hand probeerde te grijpen in Rome. Of misschien zit er bij de president van Amerika en de first lady toch een serieuze haar in de boter.

Feit is dat de halve wereld zich verkneukelt over mevrouw Trump die de laatste dagen toch twee keer de uitgestoken hand van Donald Trump heeft afgewezen. Net zoals er nauwlettend op wordt toegezien welk staatshoofd de typische dominante handdruk van Trump - hij trekt zijn gesprekspartner met een snok naar zich toe - kon weerstaan.

Franse winnaar

De voorlopige winnaar: zijn Franse collega Emmanuel Macron, die Trumps hand zowat tot moes leek te knijpen, al ontaardde de tweede ontmoeting toch in een heen-en-weergetrek. Premier Charles Michel hield trouwens redelijk goed stand. Maar wat heeft dat handengefriemel allemaal te betekenen?

Allereerst: "In de lichaamstaal van wereldleiders is weinig spontaniteit te vinden", weet Jo De Poorter, die onder meer Bart De Wever (N-VA) mediatraining gaf. Wereldleiders die bij officiële gelegenheden hun wederhelft bij de hand nemen, doen dat niet als een uiting van liefde, maar willen eenheid uitstralen, en het idee dat ze elkaar versterken.

Koningen en koninginnen hebben een soort duobaan, net als een Amerikaanse president en zijn first lady. "Daarom zie je gewone politici zelden hand in hand lopen met hun partners. Er is geen first lady van cultuur of onderwijs", zegt Frank van Marwijk, een Nederlandse sociotherapeut en specialist lichaamstaal.

Tegelijk is hand in hand lopen een uiting van twijfel. "Wie zeker is over zijn of haar positie en relatie, doet het bijna nooit", zegt De Poorter. Hij maakt zich sterk dat er nauwelijks beelden te vinden zijn van de Britse koningin Elizabeth die haar echtgenoot Philip bij de hand neemt. "Beiden zitten heel geconsolideerd in hun rol, net als Máxima en Alexander. Ze hebben geen uiterlijke bevestiging nodig."

Ons vorstenpaar, dat wel vaak elkaars handen opzoekt, maakt volgens De Poorter een meer aarzelende indruk. "De eenheid van België staat onder druk en het koningshuis is niet vanzelfsprekend populair."

Maar uit alles blijkt dat Trump zichzelf centraal zet: in zijn relatie, in zijn functie en in zijn omgang met andere staatshoofden aan wier armen hij trekt. "Een duidelijk teken van dominantie", zegt Van Marwijk. De rest van de wereld heeft dat inmiddels al door, wat resulteert in gênant armworstelen.

Ook tussen Trump en zijn echtgenote loopt het allemaal stroef. Deze keer was het Melania die zijn hand wegmepte, maar het omgekeerde is ook al gebeurd. "Het zijn dit soort spontane reacties die veel onthullen: ze zijn allebei nog erg ongemakkelijk in hun rol."

De Amerikaanse president loopt alleszins vaak net voor zijn vrouw. Ook daar in Israël, toen hij zonder omkijken Melania zijn hand aanbood - als een vader die een kind bij de hand wilde nemen. En zij die weigerde.

Waarnemers menen dat Trump nu vaker haar de hand zoekt dan tijdens de verkiezingscampagne, toen hij zich nog voluit als alfamannetje in de markt zette. "Hij kon omgaan met vrouwen zoals hij wilde, dat was toen de teneur. Maar een first lady heeft een zekere status in Amerika en die moet hij respecteren", zegt Van Marwijk. "Alleen hebben ze duidelijk nog niet goed geoefend."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234