Vrijdag 25/06/2021

Proces-Coolsaet

‘Hij heeft mij verkracht’ vs. ‘fabuleuze verhaaltjes’: woord tegen woord op proces-Coolsaet

Bo Coolsaet in de Antwerpse correctionele rechtbank. Beeld Bob Van Mol
Bo Coolsaet in de Antwerpse correctionele rechtbank.Beeld Bob Van Mol

Op het proces tegen Bo Coolsaet werden de debatten gisteren afgerond met de klassieke situatie van woord tegen woord. De uroloog die over zijn methode zegt: ‘We don’t know how it works, but it works.’ De jonge vrouw die opstaat: ‘Er is geen enkele twijfel over: Bo Coolsaet heeft mij verkracht.’

Steunend op een rollator gaf Bo Coolsaet (79) gisteren voor de Antwerpse correctionele rechtbank toe dat over de door hem ontwikkelde methode voor een urethradilatatie tot op heden nooit iets is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. “Maar er is wel vaak over gesproken op congressen”, argumenteerde hij. “En binnenkort zal erover gepubliceerd worden. De methode zal in toenemende mate toegepast worden. Er is een Londense top-uroloog die ze ook gebruikt en zegt: ‘We don’t know how it works, but it works.’”

Helemaal vooraan zat J. (29) met haar partner. Tegen de visie van het Antwerpse parket in, dat deze aanklacht net als alle andere tegen de uroloog geseponeerd wou zien, staat Bo Coolsaet terecht voor verkrachting.

‘Karaktermoord’

De rechterkant van de zaal zat vol vrienden en familieleden van J. Zij kregen op het eind van de zitting een sneer van Kris Luyckx, de advocaat van Coolsaet. “Dit is een karaktermoord. Fabuleuze verhaaltjes. Voor mijn part mogen jullie nog honderd bussen meebrengen, maar het is niet de vox populi die recht gaat spreken.”

J. was 15 toen ze in 2006 in de praktijk van Bo Coolsaet een seksspeeltje vaginaal kreeg ingebracht. Wat ze toen voelde, voerde Coolsaets andere advocate Joke Bleys aan, was geen orgasme. Het was een vorm van prikkeling in haar bekken, nodig om een zalf in te brengen.

Joke Bleys: “Het orgasme is geen doel op zich, het is niet cruciaal voor de behandeling. Mijnheer Coolsaet heeft via trial and error gezocht naar een oplossing om een urethradilatatie (een plasbuisverwijding, red.) te kunnen uitvoeren zonder narcose. Hij heeft de methode toegepast bij driehonderd patiënten.”

Volgens de gerechtsartsen Werner Jacobs en Wim Van de Voorde is er geen enkele wetenschappelijke evidentie voor de stelling dat een orgasme een vorm van narcose kan zijn, maar onder urologen ziet men dat toch weer anders. Uroloog Philip Van Kerrebroeck spreekt over “pijnreductie door trillingen” die bij veel patiënten heel effectief zou zijn.

Bo Coolsaet: “Bij mannen komt hetzelfde voor. Sommigen roepen het bij een massage van de prostaat uit van de pijn. Anderen vinden het zeer aangenaam en krijgen een erectie. Sommigen vragen zelfs om het nog een keer te doen.”

Veertien meldingen

Sinds het eerste krantenartikel over het verkrachtingsproces meldden al veertien vrouwen zich met klachten over grensoverschrijdend gedrag of het ondergaan van dezelfde behandeling als J. Haar advocates somden ze gisteren alle veertien op.

Liesbet Noens: “De laatste melding is van een vrouw die op haar zestiende als dochter van een vriend van mijnheer Coolsaet in zijn woning tegen de muur werd geduwd. Hij was toen 52. De nieuwe meldingen zeggen veel over de geloofwaardigheid van J. Deze man heeft absoluut geen respect voor de seksuele integriteit van jonge mensen.”

Christine Mussche: “Is het relevant dat zo veel vrouwen reageren en zeggen ‘Ik heb dat ook meegemaakt’? Ik zou denken van wel. Zo gaat het vaak bij veelplegers. Bo Coolsaet zegt dat hij het apparaatje waarmee hij de ingreep uitvoerde 35 jaar geleden aanschafte op een congres. Ik zou weleens willen weten wat voor congres dat was. Tien van de driehonderd vrouwen die de behandeling ondergingen, voelen zich seksueel misbruikt. Veel vrouwen durfden geen klacht in te dienen, omdat hij een zeer bekende professor is. Alles wat we hier horen, klinkt vertrouwd: blaming the victim en intimidatie. Nu al wordt gedreigd met klachten over laster en eerroof.”

Laatste woord

Ook J. nam even het woord. Zij stapte in 2015, negen jaar na de eerste sessie, naar het gerecht. Bleef vier jaar lang strijden. “Voor mij is wat hier is gezegd allemaal klinkklare onzin”, zei ze, om meteen te worden onderbroken door Coolsaets advocaat Luyckx: “Dat is dan wederzijds, mevrouw.”

J.: “Ik weet zelfs niet waar te beginnen. Er is mij nooit narcose voorgesteld. En ik vind het vernederend hier alles nog eens te moeten uitleggen en uitbeelden. Er is geen enkele twijfel: Bo Coolsaet heeft mij verkracht. Ik werd onder dwang tot een orgasme gebracht. Ik hoop echt dat mijn woord wordt gehoord. Ik heb dit niet fout begrepen, dit is echt gebeurd.”

“Ik heb een heel zwaar gevecht aangegaan. Ik deed het voor mijn familie, mijn omgeving, mijn zoon. Opdat we verder zouden kunnen. Het zegt veel over Bo Coolsaet als hij op zeker ogenblik insinueert dat ik uit zou zijn op wraak, of zou samenspannen met zijn ex-vrouw. Ik héb geen psychische stoornis. Als hier iemands psychische gezondheidstoestand in twijfel mag worden getrokken, dan die van hem.”

Naar gewoonte kreeg de verdediging het laatste woord.

Bo Coolsaet: “Mevrouw Mussche, ik bewonder uw eloquentie. Om zo veel onwaarheden zo overtuigend te brengen. Het grenst aan het onwaarschijnlijke. U kunt zich niet voorstellen hoeveel pijn mijn kinderen, kleinkinderen en familie is aangedaan. Wij kregen honderden steunbetuigingen van ex-patiënten, die allemaal hier wilden zijn. Maar wij zijn sereen gebleven.”

Het verdict valt op 26 november.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234