Zondag 29/01/2023

High worden? Probeer eens een hortensia

Tuinders, bewaak uw hortensia's. Sinds duidelijk is dat de bloemen een licht hallucinogene werking hebben, worden ze in onze buurlanden massaal ontvreemd uit tuinen en perken. In het noorden van Frankrijk spreekt men van een regelrechte plaag.

Is het een vos? Een konijnenplaag? Een op hol geslagen grasmachine misschien? Tuinders in het noorden van Frankrijk zaten de afgelopen weken met de handen in het haar. Sinds begin dit jaar treffen ze hun bloemenperken steevast kaalgeplukt aan. En niet zo maar kaalgeplukt, nee. Gericht kaalgeplukt. Keer op keer zijn het namelijk de hortensia's die spoorloos verdwenen zijn.

Kwajongensstreken, lachte de politie in het Franse departement Nord-Pas-de-Calais het fenomeen aanvankelijk weg. Tot het klachten van buurtbewoners bleef regenen. Jean Carpentier, met als bijnaam - u raadt het nooit - Jean Dujardin, in La Voix du Nord: "Dit moet stoppen. We blijven de kwestie aanklagen totdat ze serieus genomen wordt."

Met een twintigtal klachten was de maat vol, weet de Franse krant Le Monde. De politie stelde een onderzoek in, want de vandalen blijken goed georganiseerd en kennen de omgeving. Ze lijken overal, maar blijven toch ongrijpbaar.

De politie sluit geen enkel motief uit, maar voor de inwoners van Hucqueliers, Humbert en Saint-Michel-sous-Bois is het zo klaar als een klontje. Hun geliefde planten worden verwerkt in cannabis. En nee, zij hallucineren niet, dat kan echt. Op de alternatieve markt is een hortensia al eventjes gegeerd goed. Een stek gaat algauw voor 15 euro per stuk van de hand.

Het fenomeen komt overgewaaid uit Duitsland. In april vorig jaar legde de krant Die Welt het verband tussen het stelen van hortensia's en drugsgebruik. Beierse tuinen worden al een tiental jaar geterroriseerd. Ook in de andere buurlanden uitten beroofde tuiniers hun ongenoegen, evenwel zonder de link met cannabis te leggen. Zo vermoedde de Britse politie in 2012 nog dat de 'succesvolle markt voor gedroogde bloemen' de reden moest zijn.

Bij ons valt het voorlopig nogal mee met het roken van met hortensia doorspekte cannabis. Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD), dat drugsfenomenen monitort, heeft voorlopig zelfs in het geheel geen weet van Belgische gebruikers.

Toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven ziet op internetfora wel dat de experimentele combinatie opgang maakt. Wie er zich aan waagt: milde hallucinaties zijn uw deel. Wat die roes precies veroorzaakt, daar zijn de wetenschappers nog niet uit.

Tytgat is wel bezorgd om de gevaarlijke stoffen die naar de hersenen doordringen of zuurstofnood veroorzaken. De plant bevat bovendien een cyanidehoudende stof die in hogere doses zelfs dodelijk kan zijn. De stof dient als basis voor Zyklon B, het gas dat door de nazi's gebruikt werd in de concentratiekampen. "Maar stellen dat de hortensia zelf dodelijk is, lijkt overdreven", zegt Tytgat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234