Uit het archiefZaak-Sarkozy
Hiervoor werd de oud-president met ‘methoden van doorgewinterde criminelen’ veroordeeld
Onomstreden was de Franse oud-president Nicolas Sarkozy nooit. De centrumrechtse ‘Sarko’ stond al tijdens zijn presidentschap van 2007 tot 2012 garant voor de nodige schandalen en schandaaltjes. Sinds in 2009 zijn pas 23-jarige zoon Jean werd benoemd als bestuursvoorzitter van het Parijse zakendistrict La Défense hangt er een tamelijk penetrante geur van vriendjespolitiek om hem heen.
Dit stuk werd eerder gepubliceerd in november 2020.
***
Hoewel de serieuze verdenkingen van corruptie zich na zijn presidentschap opstapelden, hield Sarkozy lang het imago van een handig boefje, een glamoureuze bad boy - president. Dat kan binnenkort definitief verleden tijd zijn. Maandag staat hij als eerste Franse president ooit terecht voor actieve corruptie en machtsmisbruik. Als Sarkozy schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld voor een celstraf van maximaal tien jaar – en zal hij de geschiedenis ingaan als president die zich van maffiose praktijken bediende.
“Een proces zonder precedent”, aldus de Franse media. Ook Jacques Chirac stond na zijn presidentschap voor de rechter, maar dat was niet voor corruptie maar voor het verduisteren van publieke gelden als burgemeester van Parijs. Hij kreeg twee jaar voorwaardelijk.
De corruptiezaak waarover de Parijse rechtbank zich van 23 november tot 10 december buigt, staat bekend als ‘de afluisteraffaire’. Sarkozy en zijn advocaat Thierry Herzog zouden hebben geprobeerd een hoge rechter zover te krijgen geheime informatie over een ander corruptieonderzoek waarin hij verwikkeld was, de zogeheten Bettencourt-affaire, met hen te delen. In ruil daarvoor boden ze Gilles Azibert een prestigieuze post aan in Monaco. Ook Herzog en Azibert staan terecht.
In de Bettencourt-affaire werd Sarkozy ervan beschuldigd illegale betalingen van l’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt te hebben aangenomen voor de financiering van zijn campagne in 2007. Volgens haar dochter was de 87-jarige Bettencourt wilsonbekwaam. Hoewel Sarkozy zich volgens de rechtbank “onrechtmatig” had gedragen, werd de zaak wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.
Libische affaire
Dat Sarkozy en zijn advocaat confidentiële informatie probeerden los te peuteren van Azibert kwam per toeval aan het licht toen het financieel parket, een juridische onderzoeksdienst die economische delicten onder de loep neemt, een ander vermeend geval van corruptie onderzocht waarbij Sarkozy betrokken is, de zogeheten Libische affaire. De oud-president zou, eveneens voor zijn campagne in 2007, 50 miljoen euro hebben ontvangen van de Libische dictator Moammar Kadhafi.
De rechercheurs ontdekten door middel van telefoontaps dat Sarkozy met zijn advocaat communiceerde via een geheime telefoon, onder de valse naam Paul Bismuth. “Methoden van doorgewinterde criminelen”, aldus het financieel parket. Onderzoeksmedium Mediapart onthulde in 2014 dat Sarkozy’s advocaat een mol had in het justitieapparaat, die hem van binnenuit op de hoogte hield over de vorderingen van het onderzoek naar de Libische affaire en hem tijdig kon waarschuwen als Justitie van plan was telefoons af te tappen of een huiszoeking te verrichten.
De corruptiezaken hangen al jaren als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Sarkozy, maar dat weerhield de oud-president er in 2016 niet van een gooi te doen naar het presidentskandidaatschap van zijn partij Les Républicains. Hij eindigde hij als derde. Toch is hij in bepaalde kringen nog altijd razend populair. Toen afgelopen zomer met veel bombarie zijn boek Le Temps des Tempêtes werd gepresenteerd, waarin hij terugblikt op zijn presidentschap, stonden bij elke boekhandel waar Sarko verscheen fans in de rij voor een handtekening.
Het verschijnen van zijn boek leidde tot een stroom van speculatie, maar Sarkozy ontkende categorisch uit te zijn op een politieke rentree. Desalniettemin schurkt hij nog altijd tegen de macht aan; president Macron vraagt hem met enige regelmaat om advies. Het valt te bezien of de zittende president het zich na deze rechtszaak nog kan veroorloven deze voorganger te consulteren.
Complot
Sarkozy, die samen met zijn verdediging al jarenlang een verwoede juridische strijd voert om de corruptiezaken waarin hij is verwikkeld niet voor de rechter te laten komen, ontkent alle aantijgingen in hem kenmerkende felle bewoordingen. Hij vindt zichzelf het slachtoffer van een complot. Wraakzuchtige rechters en journalisten zouden het om politieke redenen op hem gemunt hebben.
Dat een van de belangrijkste getuigen in de Libische affaire zijn verklaring onlangs in de Franse media introk, zou daarvan een bewijs zijn, vinden Sarkozy en de zijnen. De oud-president wordt in die zaak verdacht van ‘criminele samenzwering’, ‘passieve corruptie’, ‘profiteren van verduisterde publieke gelden’ en ‘illegale campagnefinanciering’. Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog niet bekend.
In maart 2021 staat hij terecht in wéér een andere corruptiezaak, de Bygmalion-affaire. Sarkozy wordt ervan beschuldigd dat hij in 2012 miljoenen meer uitgaf aan zijn verkiezingscampagne dan het in Frankrijk maximaal toegestane bedrag van 22,5 miljoen.