Zaterdag 04/07/2020

EFSI

Hiermee hopen Vlaanderen en Wallonië Junckers centen binnen te rijven

Eurocomissaris Jyrki Katainen (l) en Marianne Thyssen (r).Beeld PHOTO_NEWS

De Vlaamse regering heeft zes "prioritaire werven" vastgelegd waarvoor het de mogelijkheden zal onderzoeken om steun te krijgen via het investeringsplan van de Europese Commissie. En ook de Waalse regering wil aan de Europese Commissie een lijst met projecten voorleggen, met een gezamenlijke waarde van 600 miljoen euro.

Om de terugval in investeringen tegen te gaan, wil de commissie-Juncker 315 miljard euro aan middelen mobiliseren via een nieuw Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Projecten die door het EFSI ondersteund worden, kunnen een beroep doen op goedkopere financiering via de Europese Investeringsbank (EIB) en het Europese Investeringsfonds (EIF).

De EU-Commissie stelt wel voorwaarden: de projecten moeten Europese toegevoegde waarde hebben, economisch levensvatbaar en waardevol zijn en de uitvoering moet kunnen starten voor 2018. Bovendien moeten de voorgestelde projecten andere financieringsbronnen - voornamelijk van privé-investeerders - kunnen losmaken. Het EFSI zal definitief worden goedgekeurd in juni 2015 zodat het in het najaar operationeel kan zijn.

Om zijn plan bekendheid te geven, heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker commissaris Katainen, bevoegd voor Banen, Groei en Investeringen, op promotour langs de 28 lidstaten gestuurd. Vandaag en morgen zijn België aan de beurt. Katainen krijgt er het gezelschap van de Belgische commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen.

Marianne Thyssen.Beeld PHOTO_NEWS

Vlaanderen

"Voor Vlaanderen biedt het EFSI kansen. De Vlaamse regering kiest daarom voor zes prioritaire werven waar we op inzetten en waarvan we de mogelijkheden vanuit het EFSI onderzoeken. Het gaat om duurzame investeringen in onder andere infrastructuur, mobiliteit, O&O, welzijn en onderwijs", zegt minister-president Geert Bourgeois.

Het gaat om infrastructuur en mobiliteit (waaronder Oosterweel, de Limburgse Noord-Zuid-verbinding en de Brusselse ring), KMO-financiering en Onderzoek en Ontwikkeling, investeringen in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, sociale huisvesting, welzijns- en zorginfrastructuur en scholenbouw.

"De mogelijkheden die het EFSI biedt, moet Vlaanderen maximaal benutten. Want de investeringen van vandaag zijn de jobs en welvaart van morgen", zegt Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom.

Jyrki Katainen.Beeld PHOTO_NEWS

Wallonië

Tijdens het bezoek van EU-commissarissen Jyrki Katainen en Marianne Thyssen aan het bedrijf Odoo in Grand-Rosière (Waals-Brabant) liet Magnette zich ontvallen dat Wallonië hoopt op financiële steun voor een rist projecten in de gezondheidszorg en de watersector en voor innoverende kmo's. "Wallonië heeft kort op de bal gespeeld: we hebben reeds een inventaris met projecten gemaakt die voldoende rijp zijn. We wachten nog op de exacte criteria (voor het bepalen welke projecten effectief steun kunnen genieten, red.), maar in dit stadium kunnen we voor 600 miljoen euro aan projecten indienen."

Behalve aan Odoo, dat in 120 landen actief is op het vlak van business software, brachten Katainen en Thyssen ook een bezoek aan het Leuvense Materialise. Daar werden ze vergezeld door Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234